To mój ulubiony obiad na piątek. Faszeruję i wrzucam do piekarnika

Gdy nie mam czasu lub ochoty gotować, chętnie sięgam po faszerowane warzywa z piekarnika. Zawsze wychodzą smaczne, a farsz łatwo przygotuję z produktów z lodówki. Tak przyrządzony bakłażan w niczym nie odbiega od faszerowanej papryki, a wręcz jest jeszcze smaczniejszy.

Pieczony i faszerowany bakłażan to świetny sposób na obiadPieczony faszerowany bakłażan to świetny sposób na obiad
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Zawsze gdy myślałam o faszerowanych warzywach, to pierwsza na myśl przychodziła mi papryka lub cukinia. Odkąd spróbowałam wersji z bakłażanem w roli głównej, wiele się zmieniło.

Takie danie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad. Farsz łatwo skomponować z odżywczych składników, a bakłażan, dzięki swojej formie, jest idealny jako baza, która nie zmieni drastycznie smaku potrawy, a zamiast tego podkreśli go.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Faszerowany bakłażan

Lepiej nie jeść bakłażana na surowo, bo zawiera solaninę – związek, który w większych ilościach może być toksyczny i powodować dolegliwości żołądkowe, bóle głowy czy nudności. Obróbka cieplna nie tylko eliminuje ten problem, ale też czyni miąższ warzywa delikatnym i łatwiej przyswajalnym. Z tego powodu idealną formą jego podania są właśnie pieczone bakłażany faszerowane.

W porównaniu z bardziej popularną papryką bakłażan stanowi ciekawą i równie wartościową alternatywę. Aby jednak faszerowane warzywo stało się pełnowartościowym posiłkiem, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednio skomponowane nadzienie. Dobrym źródłem białka będzie tofu, mięso z kurczaka lub wołowina. Węglowodany zapewni np. kasza jaglana, kuskus lub ziemniaki podane obok. Warto też zadbać o udział warzyw w samym farszu — świetnie sprawdzą się pokrojona cukinia, pomidory lub szpinak.

Przepis na faszerowanego bakłażana

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g ugotowanego kuskusu,
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój bakłażany wzdłuż, wydrąż środek, oprósz solą i odstaw na 15 minut, aby puściły wodę.
  2. Po tym czasie osusz je, posmaruj oliwą i piecz przez 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  3. W tym czasie posiekaj wydrążony miąższ, cebulę i czosnek, zetrzyj marchewkę.
  4. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj czosnek, marchew i miąższ z bakłażanów, po chwili wrzuć przyprawy i koncentrat.
  5. Następnie dodaj ciecierzycę i podsmaż całość.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj kuskus i natkę pietruszki, dopraw do smaku.
  7. Gotowym farszem nadziej bakłażany i piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem