WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

To mój ulubiony obiad na piątek. Faszeruję i wrzucam do piekarnika

Gdy nie mam czasu lub ochoty gotować, chętnie sięgam po faszerowane warzywa z piekarnika. Zawsze wychodzą smaczne, a farsz łatwo przygotuję z produktów z lodówki. Tak przyrządzony bakłażan w niczym nie odbiega od faszerowanej papryki, a wręcz jest jeszcze smaczniejszy.

Pieczony i faszerowany bakłażan to świetny sposób na obiadPieczony faszerowany bakłażan to świetny sposób na obiad
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Zawsze gdy myślałam o faszerowanych warzywach, to pierwsza na myśl przychodziła mi papryka lub cukinia. Odkąd spróbowałam wersji z bakłażanem w roli głównej, wiele się zmieniło.

Takie danie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad. Farsz łatwo skomponować z odżywczych składników, a bakłażan, dzięki swojej formie, jest idealny jako baza, która nie zmieni drastycznie smaku potrawy, a zamiast tego podkreśli go.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Faszerowany bakłażan

Lepiej nie jeść bakłażana na surowo, bo zawiera solaninę – związek, który w większych ilościach może być toksyczny i powodować dolegliwości żołądkowe, bóle głowy czy nudności. Obróbka cieplna nie tylko eliminuje ten problem, ale też czyni miąższ warzywa delikatnym i łatwiej przyswajalnym. Z tego powodu idealną formą jego podania są właśnie pieczone bakłażany faszerowane.

W porównaniu z bardziej popularną papryką bakłażan stanowi ciekawą i równie wartościową alternatywę. Aby jednak faszerowane warzywo stało się pełnowartościowym posiłkiem, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednio skomponowane nadzienie. Dobrym źródłem białka będzie tofu, mięso z kurczaka lub wołowina. Węglowodany zapewni np. kasza jaglana, kuskus lub ziemniaki podane obok. Warto też zadbać o udział warzyw w samym farszu — świetnie sprawdzą się pokrojona cukinia, pomidory lub szpinak.

Przepis na faszerowanego bakłażana

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g ugotowanego kuskusu,
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój bakłażany wzdłuż, wydrąż środek, oprósz solą i odstaw na 15 minut, aby puściły wodę.
  2. Po tym czasie osusz je, posmaruj oliwą i piecz przez 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  3. W tym czasie posiekaj wydrążony miąższ, cebulę i czosnek, zetrzyj marchewkę.
  4. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj czosnek, marchew i miąższ z bakłażanów, po chwili wrzuć przyprawy i koncentrat.
  5. Następnie dodaj ciecierzycę i podsmaż całość.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj kuskus i natkę pietruszki, dopraw do smaku.
  7. Gotowym farszem nadziej bakłażany i piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯