To mój ulubiony obiad na piątek. Faszeruję i wrzucam do piekarnika
Gdy nie mam czasu lub ochoty gotować, chętnie sięgam po faszerowane warzywa z piekarnika. Zawsze wychodzą smaczne, a farsz łatwo przygotuję z produktów z lodówki. Tak przyrządzony bakłażan w niczym nie odbiega od faszerowanej papryki, a wręcz jest jeszcze smaczniejszy.
Zawsze gdy myślałam o faszerowanych warzywach, to pierwsza na myśl przychodziła mi papryka lub cukinia. Odkąd spróbowałam wersji z bakłażanem w roli głównej, wiele się zmieniło.
Takie danie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad. Farsz łatwo skomponować z odżywczych składników, a bakłażan, dzięki swojej formie, jest idealny jako baza, która nie zmieni drastycznie smaku potrawy, a zamiast tego podkreśli go.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla
Faszerowany bakłażan
Lepiej nie jeść bakłażana na surowo, bo zawiera solaninę – związek, który w większych ilościach może być toksyczny i powodować dolegliwości żołądkowe, bóle głowy czy nudności. Obróbka cieplna nie tylko eliminuje ten problem, ale też czyni miąższ warzywa delikatnym i łatwiej przyswajalnym. Z tego powodu idealną formą jego podania są właśnie pieczone bakłażany faszerowane.
W porównaniu z bardziej popularną papryką bakłażan stanowi ciekawą i równie wartościową alternatywę. Aby jednak faszerowane warzywo stało się pełnowartościowym posiłkiem, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednio skomponowane nadzienie. Dobrym źródłem białka będzie tofu, mięso z kurczaka lub wołowina. Węglowodany zapewni np. kasza jaglana, kuskus lub ziemniaki podane obok. Warto też zadbać o udział warzyw w samym farszu — świetnie sprawdzą się pokrojona cukinia, pomidory lub szpinak.
Przepis na faszerowanego bakłażana
Składniki:
- 2 średnie bakłażany,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g ugotowanego kuskusu,
- 100 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 1 mała marchewka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- pół łyżeczki mielonego kuminu,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- szczypta chili,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Przekrój bakłażany wzdłuż, wydrąż środek, oprósz solą i odstaw na 15 minut, aby puściły wodę.
- Po tym czasie osusz je, posmaruj oliwą i piecz przez 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- W tym czasie posiekaj wydrążony miąższ, cebulę i czosnek, zetrzyj marchewkę.
- Na patelni podsmaż cebulę, dodaj czosnek, marchew i miąższ z bakłażanów, po chwili wrzuć przyprawy i koncentrat.
- Następnie dodaj ciecierzycę i podsmaż całość.
- Zdejmij z ognia, dodaj kuskus i natkę pietruszki, dopraw do smaku.
- Gotowym farszem nadziej bakłażany i piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.