Tort naleśnikowy z wołowiną. Danie, które zaskoczy wszystkich

Tort naleśnikowy przekładany mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem to danie, którym zaskoczysz swoich bliskich. Proste i bardzo smaczne.

Tort naleśnikowy- PysznościTort naleśnikowy- Pyszności
Ewa

Naleśniki często goszczą w moim domu, zarówno na obiad, podwieczorek, jak i słodkie śniadanie w leniwe weekendy. Chociaż o wiele popularniejsze są w wersji na słodko, to zdecydowanie warto spróbować tych wytrawnych. Serwuję je w postaci naleśnikowego tortu, który między naleśnikami skrywa w środku warstwy z mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kremowym beszamelem i serem mozzarella. Przypomina nieco sos do spaghetti, ale w takim wydaniu smakuje zupełnie inaczej. Dodatkowo takie danie świetnie prezentuje się na stole i zdecydowanie zachęca do jedzenia. Skuszą się nawet niejadki - w końcu kto nie lubi naleśników?

Tort naleśnikowy z wołowiną

Składniki:

Farsz

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 600 g passaty pomidorowej
  • sól/pieprz

Pozostałe składniki

  • 8 naleśników
  • 400 g beszamelu
  • 200 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju roślinnego i wrzucam mieloną wołowinę i podsmażam. Gdy mięso zbrązowieje, dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę i przesmażam.

Obrazek
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

2. Zalewam całość passatą pomidorową, dodaję zioła prowansalskie, suszony czosnek, słodką oraz ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, sól i dokładnie mieszam.

3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam pierwszy naleśnik, smaruje go łyżką beszamelu oraz mięsnego sosu. Przykrywam drugim naleśnikiem.

Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

4. Powtarzam warstwy, aż skończą mi się naleśniki lub sos. Na samej górze powinien znaleźć się sam beszamel. Posypuję tort startym serem mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

Obrazek
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

5. Upieczony tort przekładam ostrożnie na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Podaję na ciepło, krojąc porcje tak samo, jak w przypadku zwykłego tortu.Smacznego!

Obrazek
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki