Tort naleśnikowy z wołowiną. Danie, które zaskoczy wszystkich
Tort naleśnikowy przekładany mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem to danie, którym zaskoczysz swoich bliskich. Proste i bardzo smaczne.
10.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:54
Naleśniki często goszczą w moim domu, zarówno na obiad, podwieczorek, jak i słodkie śniadanie w leniwe weekendy. Chociaż o wiele popularniejsze są w wersji na słodko, to zdecydowanie warto spróbować tych wytrawnych. Serwuję je w postaci naleśnikowego tortu, który między naleśnikami skrywa w środku warstwy z mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kremowym beszamelem i serem mozzarella. Przypomina nieco sos do spaghetti, ale w takim wydaniu smakuje zupełnie inaczej. Dodatkowo takie danie świetnie prezentuje się na stole i zdecydowanie zachęca do jedzenia. Skuszą się nawet niejadki - w końcu kto nie lubi naleśników?
Tort naleśnikowy z wołowiną
Składniki:
Farsz
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 600 g passaty pomidorowej
- sól/pieprz
Pozostałe składniki
- 8 naleśników
- 400 g beszamelu
- 200 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju roślinnego i wrzucam mieloną wołowinę i podsmażam. Gdy mięso zbrązowieje, dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę i przesmażam.
2. Zalewam całość passatą pomidorową, dodaję zioła prowansalskie, suszony czosnek, słodką oraz ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, sól i dokładnie mieszam.