Tort naleśnikowy z wołowiną. Danie, które zaskoczy wszystkich

Tort naleśnikowy przekładany mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem to danie, którym zaskoczysz swoich bliskich. Proste i bardzo smaczne.

Tort naleśnikowy- PysznościTort naleśnikowy- Pyszności
Ewa

Naleśniki często goszczą w moim domu, zarówno na obiad, podwieczorek, jak i słodkie śniadanie w leniwe weekendy. Chociaż o wiele popularniejsze są w wersji na słodko, to zdecydowanie warto spróbować tych wytrawnych. Serwuję je w postaci naleśnikowego tortu, który między naleśnikami skrywa w środku warstwy z mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kremowym beszamelem i serem mozzarella. Przypomina nieco sos do spaghetti, ale w takim wydaniu smakuje zupełnie inaczej. Dodatkowo takie danie świetnie prezentuje się na stole i zdecydowanie zachęca do jedzenia. Skuszą się nawet niejadki - w końcu kto nie lubi naleśników?

Tort naleśnikowy z wołowiną

Składniki:

Farsz

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 600 g passaty pomidorowej
  • sól/pieprz

Pozostałe składniki

  • 8 naleśników
  • 400 g beszamelu
  • 200 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju roślinnego i wrzucam mieloną wołowinę i podsmażam. Gdy mięso zbrązowieje, dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę i przesmażam.

Obrazek
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

2. Zalewam całość passatą pomidorową, dodaję zioła prowansalskie, suszony czosnek, słodką oraz ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, sól i dokładnie mieszam.

3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam pierwszy naleśnik, smaruje go łyżką beszamelu oraz mięsnego sosu. Przykrywam drugim naleśnikiem.

Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

4. Powtarzam warstwy, aż skończą mi się naleśniki lub sos. Na samej górze powinien znaleźć się sam beszamel. Posypuję tort startym serem mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

Obrazek
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

5. Upieczony tort przekładam ostrożnie na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Podaję na ciepło, krojąc porcje tak samo, jak w przypadku zwykłego tortu.Smacznego!

Obrazek
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku