Zielony tort naleśnikowy z szynką i serem. Szybka i tania kolacja dla rodziny

Zielony tort naleśnikowy to pyszny przepis na obiad. W takiej formie zwykłe naleśniki nabierają od razu niezwykły charakter. Proste połączenie sera i szynki sprawi, że taki obiad zniknie  w mgnieniu oka.

Obrazek
Ewa

Zielone naleśniki – jak zrobić?

Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę. Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. I to tyle! Możesz również pokusić się tak jak my, o naturalne zabarwienie ciasta na piękny, zielony kolor. Jak to zrobić?  Podczas blendowania ciasta dodaj świeże liście szpinaku! Nie zmienią one za bardzo smaku, a sprawią, że naleśniki będą prezentowały się znakomicie.

Idealnie gładkie ciasto na naleśniki przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki na zielony tort naleśnikowy

Naleśniki

        
  • 5 jajek
  • 700 ml mleka
  • 1/3 szkl. oleju roślinnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • 300 g tartego sera mozzarelli
  • 500 g szynki wędzonej w plastrach

Przepis na tort naleśnikowy

Przygotowanie naszych zielonych naleśników zaczniemy od zrobienia ciasta. To ciasto jest świetną bazą do przygotowania naleśników z innymi farszami na słono. Jest uniwersalne i sprężyste, dzięki czemu łatwo zawija się naleśniki. Do blendera włóż mleko, jajka, szpinak, mąkę pszenną, olej roślinny i sól. Dzięki temu, że w naszym cieście jest olej, to podczas smażenia naleśniki nie będą przywierały do patelni. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na 10 minut.

Obrazek

Po 10 minutach przychodzi czas na smażenie. Dużą patelnię porządnie rozgrzej na palniku. Przy pomocy chocholi wylej na dobrze rozgrzaną patelnię porcję ciasta i rozprowadź po jej powierzchni. Smaż z obu stron, żeby ładnie się ścięły i nie były surowe. Po usmażeniu naleśniki przełóż na talerz i przykryj bawełnianą, czystą ściereczką, żeby się nie wysuszyły, jeśli chcesz dokończyć tort później.

Przygotuj tortownicę. Na spód wyłóż naleśnika i posyp startą mozzarellą.

Obrazek

Następnie połóż kolejnego naleśnika i szynkę. Powtarzaj warstwy, aż skończą Ci się naleśniki. Na samej górze posyp ser. Tak przygotowany tort włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie wyciągnij tort i serwuj go na ciepło. Rozpuszczony ser robi tutaj genialną robotę.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne