Tylko spróbowałam i błagałam o przepis. To ciasto mogłabym jeść dosłownie codziennie
06.09.2024 11:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W mojej rodzinie żadne rodzinne spotkanie nie może obyć się bez pysznego ciasta na stole. Ciotki prześcigają się w pomysłach na wypieki, zaskakując za każdym razem czymś nowym. Jednak to właśnie to ciasto od długiego czasu dzierży tytuł najlepszego. Każdy błagał o przepis.
To deser idealny dla łasuchów. Czekoladowy biszkopt, krem śmietankowym z dodatkiem masy krówkowej i chrupiąca beza to połączenie po prostu idealne. Jest słodko, miękko, chrupiąco i po prostu przepysznie. Gdy Szalona Krówka pojawia się na stole, od razu sięga po nią las rąk. To deser, po którym nie milkną echa próśb o podzielenie się przepisem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Szalona Krówka - przepis na wyjątkowy deser
Niebo w gębie! To ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna, ale warto skusić się na ten grzech. Połączenie bezy, orzechów, daktyli, masy krówkowej i śmietankowego kremu tworzy niezapomniany smak. Możesz użyć zarówno klasycznego kajmaku, jak i tego o smaku czekolady.
To ciasto jest wilgotne, aromatyczne i tak pięknie wyglądające, że szkoda je jeść. Na szczęście tylko przez chwilę, bo nie sposób odmówić kawałka.
Składniki:
Biszkopt
- 3 duże jajka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 60 g mąki pszennej,
- 30 g kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nasączenie
- 60 ml wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Krem
- 400 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 1 fix do śmietany,
- 250 g serka mascarpone
- 210 g masy kajmakowej z puszki,
- 100 g posiekanych daktyli,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Beza:
- 4 białka,
- 200 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Cały czas miksując, dodawaj żółtka oraz cukier i cukier wanilinowy.
- Połącz z przesianymi suchymi składnikami.
- Wlej ciasto do formy i piecz przez około 25 minut w 180 st. Celsjusza. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.
- Odstaw do wystudzenia.
- Po ostudzenia nasącz ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny oraz cukru pudru.
- Przygotuj krem. Ubij schłodzoną śmietankę z fixem.
- Dodaj serek mascarpone i masę krówkową, miksując do połączenia.
- Na koniec dodaj posiekane daktyle i orzechy, delikatnie mieszając szpatułką.
- Gotowy krem wyłóż na wystudzony biszkopt i wstaw ciasto do lodówki.
- Przejdź do bezy. Ubij białka na sztywno z cukrem.
- Narysuj kwadrat wielkości biszkoptu na papierze do pieczenia.
- Wyłóż masę na papier.
- Włóż blachę z bezą do piekarnika nagrzanego do 120 st. Celsjusza z termoobiegiem. Piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110 st. Celsjusza i susz przez około 2,5 godziny.
- Połóż bezę na biszkopcie i schłódź ciasto w lodówce.
Szalona krówka jest już gotowa do zjedzenia. Smacznego!