PrzepisCiastaTylko spróbowałam i błagałam o przepis. To ciasto mogłabym jeść dosłownie codziennie

Tylko spróbowałam i błagałam o przepis. To ciasto mogłabym jeść dosłownie codziennie

Szalona krówka - Pyszności
Szalona krówka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.09.2024 11:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W mojej rodzinie żadne rodzinne spotkanie nie może obyć się bez pysznego ciasta na stole. Ciotki prześcigają się w pomysłach na wypieki, zaskakując za każdym razem czymś nowym. Jednak to właśnie to ciasto od długiego czasu dzierży tytuł najlepszego. Każdy błagał o przepis.

To deser idealny dla łasuchów. Czekoladowy biszkopt, krem śmietankowym z dodatkiem masy krówkowej i chrupiąca beza to połączenie po prostu idealne. Jest słodko, miękko, chrupiąco i po prostu przepysznie. Gdy Szalona Krówka pojawia się na stole, od razu sięga po nią las rąk. To deser, po którym nie milkną echa próśb o podzielenie się przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szalona Krówka - przepis na wyjątkowy deser

Niebo w gębie! To ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna, ale warto skusić się na ten grzech. Połączenie bezy, orzechów, daktyli, masy krówkowej i śmietankowego kremu tworzy niezapomniany smak. Możesz użyć zarówno klasycznego kajmaku, jak i tego o smaku czekolady.

Przepis inspirowany jest ciastem Dakłas - Pyszności
Przepis inspirowany jest ciastem Dakłas - Pyszności© Adobe Stock

To ciasto jest wilgotne, aromatyczne i tak pięknie wyglądające, że szkoda je jeść. Na szczęście tylko przez chwilę, bo nie sposób odmówić kawałka.

Składniki:

Biszkopt

  • 3 duże jajka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Nasączenie

  • 60 ml wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Krem

  • 400 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 1 fix do śmietany,
  • 250 g serka mascarpone
  • 210 g masy kajmakowej z puszki,
  • 100 g posiekanych daktyli,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Beza:

  • 4 białka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Cały czas miksując, dodawaj żółtka oraz cukier i cukier wanilinowy.
  3. Połącz z przesianymi suchymi składnikami.
  4. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 25 minut w 180 st. Celsjusza. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.
  5. Odstaw do wystudzenia.
  6. Po ostudzenia nasącz ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny oraz cukru pudru.
  7. Przygotuj krem. Ubij schłodzoną śmietankę z fixem.
  8. Dodaj serek mascarpone i masę krówkową, miksując do połączenia.
  9. Na koniec dodaj posiekane daktyle i orzechy, delikatnie mieszając szpatułką.
  10. Gotowy krem wyłóż na wystudzony biszkopt i wstaw ciasto do lodówki.
  11. Przejdź do bezy. Ubij białka na sztywno z cukrem.
  12. Narysuj kwadrat wielkości biszkoptu na papierze do pieczenia.
  13. Wyłóż masę na papier.
  14. Włóż blachę z bezą do piekarnika nagrzanego do 120 st. Celsjusza z termoobiegiem. Piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110 st. Celsjusza i susz przez około 2,5 godziny.
  15. Połóż bezę na biszkopcie i schłódź ciasto w lodówce.

Szalona krówka jest już gotowa do zjedzenia. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także