WAŻNE
TERAZ

Zmiana na pozycji lidera i "walka o przekroczenie progu". Mamy nowy sondaż

Tylko trzy składniki, a są o niebo lepsze niż mielone. Robię co weekend

Kiedy nie wiem, co zrobić na obiad, w ruch idzie przepis na pyszne, warzywne kotleciki. Do ich przygotowania potrzebuję zaledwie kilku prostych składników. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze sprawiają, że nikt nie tęskni za tradycyjnymi mielonymi.

Kotlety to pyszny sposób na przemycenie warzywKotlety to pyszny sposób na przemycenie warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pierwszy rzut oka wyglądają tak, jakby były zrobione z mięsa. Bazą tych kotlecików jest jednak brokuł. To świetny sposób na to, by w smaczny i prosty sposób przemycić do codziennej diety dodatkową porcję warzyw. Na ten trik nabierają się nawet niejadki, które ze smakiem zajadają kotlety z brokuła z dodatkiem żółtego sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuły to warzywo o wyjątkowych właściwościach odżywczych, które korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, kwas foliowy i błonnik. Dodatkowo, brokuły zawierają cenne minerały, takie jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka.

Regularne spożywanie brokułów może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, dzięki zawartości kaempferolu. Ten sam składnik wspomaga walkę z alergią i łagodzi jej objawy.

Brokuły zawierają sulforafan i indole-3-karbinol, związki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Związki te pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów.

Kotlety brokułowe z serem - prosty przepis na obiad

Taki obiad nie tylko smakuje dobrze, ale przygotowuje się go ekspresowo. Wystarczy podgotować brokuła, dodać ser, jajko, bułkę i przyprawy. Potem chwila pieczenia i na talerzach pojawia się pyszny, wegetariański obiad. Na dodatek bez zbędnego tłuszczu!

Kotlety ziemniaczano-brokułowe. Dzieci je uwielbiają!
Kotlety serowo- brokułowe. Dzieci je uwielbiają! © Canva | Ilya_Starikov

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1 jajko,
  • 130 g żółtego sera w kawałku,
  • 4 łyżeczki bułki tartej,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj brokuł i gotuj go we wrzącej wodzie przez 4-5 minut. Odcedź.
  2. Po ostygnięciu odetnij twardą część brokułu i podziel go na mniejsze różyczki.
  3. Zmiksuj różyczki brokułu w blenderze na jednolitą masę.
  4. W misce połącz zmiksowaną masę brokułową z jajkiem, bułką tartą i startym serem żółtym.
  5. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  6. Uformuj kotlety i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza.
  8. Piecz przez ok. 20 minut, aż się zarumienią.

Gotowe kotlety możesz serwować z ulubionym sosem, świetnie pasuje tutaj sos czosnkowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem