Tylko trzy składniki, a są o niebo lepsze niż mielone. Robię co weekend

Kiedy nie wiem, co zrobić na obiad, w ruch idzie przepis na pyszne, warzywne kotleciki. Do ich przygotowania potrzebuję zaledwie kilku prostych składników. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze sprawiają, że nikt nie tęskni za tradycyjnymi mielonymi.

Kotlety to pyszny sposób na przemycenie warzywKotlety to pyszny sposób na przemycenie warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pierwszy rzut oka wyglądają tak, jakby były zrobione z mięsa. Bazą tych kotlecików jest jednak brokuł. To świetny sposób na to, by w smaczny i prosty sposób przemycić do codziennej diety dodatkową porcję warzyw. Na ten trik nabierają się nawet niejadki, które ze smakiem zajadają kotlety z brokuła z dodatkiem żółtego sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuły to warzywo o wyjątkowych właściwościach odżywczych, które korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, kwas foliowy i błonnik. Dodatkowo, brokuły zawierają cenne minerały, takie jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka.

Regularne spożywanie brokułów może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, dzięki zawartości kaempferolu. Ten sam składnik wspomaga walkę z alergią i łagodzi jej objawy.

Brokuły zawierają sulforafan i indole-3-karbinol, związki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Związki te pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów.

Kotlety brokułowe z serem - prosty przepis na obiad

Taki obiad nie tylko smakuje dobrze, ale przygotowuje się go ekspresowo. Wystarczy podgotować brokuła, dodać ser, jajko, bułkę i przyprawy. Potem chwila pieczenia i na talerzach pojawia się pyszny, wegetariański obiad. Na dodatek bez zbędnego tłuszczu!

Kotlety ziemniaczano-brokułowe. Dzieci je uwielbiają!
Kotlety serowo- brokułowe. Dzieci je uwielbiają! © Canva | Ilya_Starikov

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1 jajko,
  • 130 g żółtego sera w kawałku,
  • 4 łyżeczki bułki tartej,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj brokuł i gotuj go we wrzącej wodzie przez 4-5 minut. Odcedź.
  2. Po ostygnięciu odetnij twardą część brokułu i podziel go na mniejsze różyczki.
  3. Zmiksuj różyczki brokułu w blenderze na jednolitą masę.
  4. W misce połącz zmiksowaną masę brokułową z jajkiem, bułką tartą i startym serem żółtym.
  5. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  6. Uformuj kotlety i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza.
  8. Piecz przez ok. 20 minut, aż się zarumienią.

Gotowe kotlety możesz serwować z ulubionym sosem, świetnie pasuje tutaj sos czosnkowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka