U Iwony Pavlović na Wigilii nie może zabraknąć niezwykłego przysmaku. Mało kto go zna, a szkoda

Z pewnością nie o karpiu tutaj mowa. Okazuje się, że Iwona Pavlović stroni od dań z tą rybą, za to z pewnością na świątecznym stole postawi własnoręcznie przyrządzoną sałatkę jarzynową. Jednak to nie ten specjał miała na myśli, mówiąc, że nie może go zabraknąć podczas Wigilii. W domu tancerki obowiązkowym elementem świątecznej wieczerzy jest... kisiel.

Co jada się podczas Wigilii u Iwony Pavlović? Co jada się podczas Wigilii u Iwony Pavlović?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagra: Iwona Pavlović

W wywiadzie z serwisem kuchnia.fakt.pl Iwona Pavlović przyznała, że w jej domu na stole wigilijnym nie stawia się karpia, za to na pewno pojawi się makowiec, pierogi i... kisiel żurawinowy. Okazuje się, że w domu tancerki kultywuje się starą tradycję spożywania tego zapomnianego już nieco specjału. Kisiel żurawinowy wspomoże trawienie ciężkich wigilijnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Wigilijny delikates na Wigilii u Iwony Pavlović. Mało kto zna to danie

Iwona Pavlović przyznała w wywiadzie, że nie jest najlepszą kucharką, ale własnymi siłami stara się ugościć najbliższych jak najlepiej. Jak zdradziła, jej popisowym daniem jest tradycyjna sałatka jarzynowa z ziemniakami, groszkiem, marchewką. Dodała też, że pierogi i makowiec należą do jej ulubionych potraw wigilijnych, za to nie przepada za karpiem. Tancerka i jurorka zaskoczyła też wyznaniem, że w jej domu podczas świątecznej kolacji popija się kisiel żurawinowy.

– Nie będę miała karpia, ale za to będę miała bardzo tanią rzecz, którą bardzo polecam. W naszym domu pijemy kisiel żurawinowy, który robi moja mama – powiedziała Iwona Pavlović w rozmowie z serwisem kuchnia.fakt.pl. – Popija się go przez cały wieczór. Bardzo tani, a bardzo sycący! – dodała.

Kisiel żurawinowy to danie, które tradycyjnie pojawiało się na wigilijnym stole na Kresach. Dzisiaj ten cierpki przysmak znany jest na Pomorzu, Kurpiach, Polesiu i Podlasiu. Niegdyś podawano go na końcu wieczerzy - miał wspomóc trawienie ciężkich potraw (dzięki dużej zawartości witaminy C i błonnika żurawina wspomaga procesy trawienne organizmu). Znane są również receptury, w których polewano go mlekiem makowym lub migdałowym.

Kisiel z żurawiny pomoże w dolegliwościach żołądkowych spowodowanych świątecznym obżarstwem
Kisiel z żurawiny pomoże w dolegliwościach żołądkowych spowodowanych świątecznym obżarstwem © Pixabay

Kisiel żurawinowy wigilijny. Przepis

Składniki:

  • 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • 1 l wody,
  • 100 g cukru lub miodu,
  • 1 kawałek kory cynamonu,
  • 5 goździków,
  • 1 plasterek pomarańczy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Przygotowanie:

  1. Owoce żurawiny rozgnieć i zalej wodą, dodaj cynamon i goździki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez ok. 40 minut.
  2. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj plasterek pomarańczy.
  3. Z gotowego wywaru wybierz owoce i przetrzyj je przez sitko, po czym z powrotem dodaj je do napoju.
  4. Do żurawiny dodaj cukier do smaku (im mniej, tym lepiej). Pamiętaj, że jeśli dodajesz miód, zrób to na końcu, kiedy kisiel będzie gotowy i nieco ostygnie.
  5. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej żurawiny. Mieszaj, aż kisiel zacznie gęstnieć. Zagotuj.
  6. Gotowy kisiel można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce