PrzepisBoże NarodzenieU Iwony Pavlović na Wigilii nie może zabraknąć niezwykłego przysmaku. Mało kto go zna, a szkoda

U Iwony Pavlović na Wigilii nie może zabraknąć niezwykłego przysmaku. Mało kto go zna, a szkoda

Co jada się podczas Wigilii u Iwony Pavlović?
Co jada się podczas Wigilii u Iwony Pavlović?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagra: Iwona Pavlović
05.12.2023 14:48

Z pewnością nie o karpiu tutaj mowa. Okazuje się, że Iwona Pavlović stroni od dań z tą rybą, za to z pewnością na świątecznym stole postawi własnoręcznie przyrządzoną sałatkę jarzynową. Jednak to nie ten specjał miała na myśli, mówiąc, że nie może go zabraknąć podczas Wigilii. W domu tancerki obowiązkowym elementem świątecznej wieczerzy jest... kisiel.

W wywiadzie z serwisem kuchnia.fakt.pl Iwona Pavlović przyznała, że w jej domu na stole wigilijnym nie stawia się karpia, za to na pewno pojawi się makowiec, pierogi i... kisiel żurawinowy. Okazuje się, że w domu tancerki kultywuje się starą tradycję spożywania tego zapomnianego już nieco specjału. Kisiel żurawinowy wspomoże trawienie ciężkich wigilijnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijny delikates na Wigilii u Iwony Pavlović. Mało kto zna to danie

Iwona Pavlović przyznała w wywiadzie, że nie jest najlepszą kucharką, ale własnymi siłami stara się ugościć najbliższych jak najlepiej. Jak zdradziła, jej popisowym daniem jest tradycyjna sałatka jarzynowa z ziemniakami, groszkiem, marchewką. Dodała też, że pierogi i makowiec należą do jej ulubionych potraw wigilijnych, za to nie przepada za karpiem. Tancerka i jurorka zaskoczyła też wyznaniem, że w jej domu podczas świątecznej kolacji popija się kisiel żurawinowy.

– Nie będę miała karpia, ale za to będę miała bardzo tanią rzecz, którą bardzo polecam. W naszym domu pijemy kisiel żurawinowy, który robi moja mama – powiedziała Iwona Pavlović w rozmowie z serwisem kuchnia.fakt.pl. – Popija się go przez cały wieczór. Bardzo tani, a bardzo sycący! – dodała.

Kisiel żurawinowy to danie, które tradycyjnie pojawiało się na wigilijnym stole na Kresach. Dzisiaj ten cierpki przysmak znany jest na Pomorzu, Kurpiach, Polesiu i Podlasiu. Niegdyś podawano go na końcu wieczerzy - miał wspomóc trawienie ciężkich potraw (dzięki dużej zawartości witaminy C i błonnika żurawina wspomaga procesy trawienne organizmu). Znane są również receptury, w których polewano go mlekiem makowym lub migdałowym.

Kisiel z żurawiny pomoże w dolegliwościach żołądkowych spowodowanych świątecznym obżarstwem
Kisiel z żurawiny pomoże w dolegliwościach żołądkowych spowodowanych świątecznym obżarstwem © Pixabay

Kisiel żurawinowy wigilijny. Przepis

Składniki:

  • 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • 1 l wody,
  • 100 g cukru lub miodu,
  • 1 kawałek kory cynamonu,
  • 5 goździków,
  • 1 plasterek pomarańczy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Przygotowanie:

  1. Owoce żurawiny rozgnieć i zalej wodą, dodaj cynamon i goździki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez ok. 40 minut.
  2. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj plasterek pomarańczy.
  3. Z gotowego wywaru wybierz owoce i przetrzyj je przez sitko, po czym z powrotem dodaj je do napoju.
  4. Do żurawiny dodaj cukier do smaku (im mniej, tym lepiej). Pamiętaj, że jeśli dodajesz miód, zrób to na końcu, kiedy kisiel będzie gotowy i nieco ostygnie.
  5. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej żurawiny. Mieszaj, aż kisiel zacznie gęstnieć. Zagotuj.
  6. Gotowy kisiel można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także