Zupa jagodowa i kisiel ze śmietaną. Specjały z peerelowskich barów mlecznych

Bary mleczne towarzyszą nam już od ponad stu lat! Pierwszy taki lokal powstał u schyłku XIX wieku i przyjął się na tyle dobrze, że na przestrzeni lat zaczęły powstawać kolejne i koleje. Do dzisiaj z chęcią odwiedzamy bary mleczne, wiedząc, że dostaniemy tam uczciwy, domowy obiad. Zobacz poniżej na archiwalnych zdjęciach sprzed ponad 50 lat, jak niegdyś wyglądało menu w barach mlecznych. Co serwowano? Jak bardzo peerelowski jadłospis różni się od dzisiejszego? 

ObrazekBar mleczne w PRL-u. Podawano m.in. zupy mleczne - Pyszności; Fot. NAC/Adobe Stock
SKOMENTUJ

Bary mleczne upowszechniły się w okresie międzywojennym i później, w okresie powojennym. Nazwa pochodzi od przewagi dań mlecznych, jarskich nad innymi. W jadłospisie występowały także potrawy oparte na jajkach (np. omlety), kaszach, czy mące (np. pierogi), a znacznie rzadziej mięsne. W okresie PRL nastąpił szczególnie intensywny rozwój tego typu placówek. Większość z nich należała do Spółdzielni Spożywców "Społem".

Bary mleczne. Ponad 120-letnia tradycja

Pierwszy bar mleczny otworzył w Warszawie w roku 1896 Stanisław Dłużewski. Interes okazał się na tyle dochodowy, że również inni przedsiębiorcy zaczęli podejmować się podobnej działalności. W 1918 roku idea barów mlecznych rozprzestrzeniła się na cały kraj. W następujących latach kryzysu popularność barów mlecznych wzrosła jeszcze bardziej, a specjalne rozporządzenia ministerialne regulowały wielkość, skład i ceny potraw, tak by były one dostępne także dla uboższych ludzi.

Dla barów mlecznych okresu PRL charakterystyczne były talerze i kubki z grubej ceramiki z niebieskimi obwódkami, często wyszczerbione. Znakiem rozpoznawczym były też sztućce z odlewu aluminiowego, stoliki z blatami z laminatu bez obrusów i krzesła ze stalowych spawanych prętów. Wskutek słabej wentylacji w salach unosiły się zapachy z kuchni.

Co można było zjeść w barach mlecznych w okresie PRL-u? Zobacz menu z lat 70.

Bary mleczne charakteryzowały i po dziś dzień charakteryzują niskie ceny dań (te często podawane są z dokładnością do jednego grosza, bez zaokrągleń). Mimo przekształceń gospodarczych i politycznych pewna liczba barów mlecznych istnieje do dziś. W Nowej Hucie znajdziemy cztery działające pod szyldem "Społem". Co ciekawe, w latach pięćdziesiątych XX w. w niektórych barach mlecznych oferowano także piwo.

Jak widzimy na archiwalnych zdjęciach, jadłospis w barach mlecznych zawierał niemało pozycji. Mamy twarożki ze śmietaną o różnych smakach, zupę mleczną z ryżem lub makaronem, a także pomidorową, jarzynową, a nawet chłodnik z jajkiem czy grochową z boczkiem. Na uwagę zasługuje zupa jagodowa z makaronem - czyli peerelowskie danie na upały z sentymentem odtwarzane do dzisiaj.

Zobacz menu z baru mlecznego datowane na przełom lat 60. i 70. 

Obrazek
Bary mleczne w PRL-u. Menu - Pyszności; Fot. NAC
Obrazek
Bary mleczne w PRL-u. Menu - Pyszności; Fot. NAC
Obrazek
Bary mleczne w PRL-u. Menu - Pyszności; Fot. NAC
Obrazek
Bary mleczne w PRL-u. Menu - Pyszności; Fot. NAC

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki