PrzepisW PRL-u była niedzielnym rarytasem. Dziś niesłusznie odchodzi w zapomnienie

W PRL‑u była niedzielnym rarytasem. Dziś niesłusznie odchodzi w zapomnienie

Pyszności - Fot. Getty images
Pyszności - Fot. Getty images

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten obiad był istnym rarytasem w PRL-u. Choć mięso potrzebne do jego wykonania było bardzo trudno dostępne, warto było stać w kolejce dla tego smaku. Dziś o tym obłędnie pysznym daniu zapomniano, jednak zdecydowanie warto przygotować je w domu. Nie tylko wywołuje wspomnienia, ale i świetnie smakuje. Jak przygotować pręgę wołową? Podpowiadamy.

Pręga wołowa nie jest łatwa w obróbce, jednak czas poświęcony na przygotowanie tego dania nie idzie na marne. Obiad przygotowany z tego rodzaju mięsa smakuje obłędnie. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w nim cała rodzina. Nie musisz iść do restauracji serwującej dania rodem z PRL. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych wskazówek.

Pręga wołowa — przepis na danie z PRL. W sosie własnym smakuje obłędnie

Duszona pręga wołowa to prawdziwy rarytas sprzed lat. Obiad z takim mięsem w roli głównej nie należy do najprostszych w przygotowaniu, jednak dla tego smaku — zdecydowanie warto. Należy też wiedzieć, że duszenie tego mięsa zajmuje sporo czasu, więc nie jest to propozycja na obiad w 15 minut.

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej,
  • 1-2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • papryka (2 średnie),
  • 3 łyżki oleju,
  • czosnek mielony,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka słodka i papryka ostra,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay

Duszona pręga wołowa z PRL. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę poszatkowaną w piórka oraz czosnek. Dodajemy umyte, osuszone i drobno pokrojone mięso. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy przez około cztery godziny.
  2. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy trochę wody podczas duszenia. W połowie gotowania dodajemy też pokrojoną lub startą marchewkę i paprykę.
  3. Jeśli lubimy pikantniejsze smaki, możemy dodać do duszącego się mięsa odrobinę chilli lub jedną taką papryczkę.
  4. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką. Smacznego!
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także