W PRL‑u była niedzielnym rarytasem. Dziś niesłusznie odchodzi w zapomnienie
Ten obiad był istnym rarytasem w PRL-u. Choć mięso potrzebne do jego wykonania było bardzo trudno dostępne, warto było stać w kolejce dla tego smaku. Dziś o tym obłędnie pysznym daniu zapomniano, jednak zdecydowanie warto przygotować je w domu. Nie tylko wywołuje wspomnienia, ale i świetnie smakuje. Jak przygotować pręgę wołową? Podpowiadamy.
27.07.2023 19:34
Pręga wołowa nie jest łatwa w obróbce, jednak czas poświęcony na przygotowanie tego dania nie idzie na marne. Obiad przygotowany z tego rodzaju mięsa smakuje obłędnie. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w nim cała rodzina. Nie musisz iść do restauracji serwującej dania rodem z PRL. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych wskazówek.
Pręga wołowa — przepis na danie z PRL. W sosie własnym smakuje obłędnie
Duszona pręga wołowa to prawdziwy rarytas sprzed lat. Obiad z takim mięsem w roli głównej nie należy do najprostszych w przygotowaniu, jednak dla tego smaku — zdecydowanie warto. Należy też wiedzieć, że duszenie tego mięsa zajmuje sporo czasu, więc nie jest to propozycja na obiad w 15 minut.
Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej,
- 1-2 marchewki,
- 2 cebule,
- papryka (2 średnie),
- 3 łyżki oleju,
- czosnek mielony,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka słodka i papryka ostra,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Zobacz także
Duszona pręga wołowa z PRL. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Na oleju rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę poszatkowaną w piórka oraz czosnek. Dodajemy umyte, osuszone i drobno pokrojone mięso. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy przez około cztery godziny.
- Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy trochę wody podczas duszenia. W połowie gotowania dodajemy też pokrojoną lub startą marchewkę i paprykę.
- Jeśli lubimy pikantniejsze smaki, możemy dodać do duszącego się mięsa odrobinę chilli lub jedną taką papryczkę.
- Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką. Smacznego!
Zobacz także