W PRL-u była niedzielnym rarytasem. Dziś niesłusznie odchodzi w zapomnienie

Ten obiad był istnym rarytasem w PRL-u. Choć mięso potrzebne do jego wykonania było bardzo trudno dostępne, warto było stać w kolejce dla tego smaku. Dziś o tym obłędnie pysznym daniu zapomniano, jednak zdecydowanie warto przygotować je w domu. Nie tylko wywołuje wspomnienia, ale i świetnie smakuje. Jak przygotować pręgę wołową? Podpowiadamy.

ObrazekPyszności - Fot. Getty images

Pręga wołowa nie jest łatwa w obróbce, jednak czas poświęcony na przygotowanie tego dania nie idzie na marne. Obiad przygotowany z tego rodzaju mięsa smakuje obłędnie. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w nim cała rodzina. Nie musisz iść do restauracji serwującej dania rodem z PRL. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych wskazówek.

Pręga wołowa — przepis na danie z PRL. W sosie własnym smakuje obłędnie

Duszona pręga wołowa to prawdziwy rarytas sprzed lat. Obiad z takim mięsem w roli głównej nie należy do najprostszych w przygotowaniu, jednak dla tego smaku — zdecydowanie warto. Należy też wiedzieć, że duszenie tego mięsa zajmuje sporo czasu, więc nie jest to propozycja na obiad w 15 minut.

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej,
  • 1-2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • papryka (2 średnie),
  • 3 łyżki oleju,
  • czosnek mielony,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka słodka i papryka ostra,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay

Duszona pręga wołowa z PRL. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę poszatkowaną w piórka oraz czosnek. Dodajemy umyte, osuszone i drobno pokrojone mięso. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy przez około cztery godziny.
  2. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy trochę wody podczas duszenia. W połowie gotowania dodajemy też pokrojoną lub startą marchewkę i paprykę.
  3. Jeśli lubimy pikantniejsze smaki, możemy dodać do duszącego się mięsa odrobinę chilli lub jedną taką papryczkę.
  4. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką. Smacznego!
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni