W PRL-u była niedzielnym rarytasem. Dziś niesłusznie odchodzi w zapomnienie

Ten obiad był istnym rarytasem w PRL-u. Choć mięso potrzebne do jego wykonania było bardzo trudno dostępne, warto było stać w kolejce dla tego smaku. Dziś o tym obłędnie pysznym daniu zapomniano, jednak zdecydowanie warto przygotować je w domu. Nie tylko wywołuje wspomnienia, ale i świetnie smakuje. Jak przygotować pręgę wołową? Podpowiadamy.

ObrazekPyszności - Fot. Getty images

Pręga wołowa nie jest łatwa w obróbce, jednak czas poświęcony na przygotowanie tego dania nie idzie na marne. Obiad przygotowany z tego rodzaju mięsa smakuje obłędnie. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w nim cała rodzina. Nie musisz iść do restauracji serwującej dania rodem z PRL. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych wskazówek.

Pręga wołowa — przepis na danie z PRL. W sosie własnym smakuje obłędnie

Duszona pręga wołowa to prawdziwy rarytas sprzed lat. Obiad z takim mięsem w roli głównej nie należy do najprostszych w przygotowaniu, jednak dla tego smaku — zdecydowanie warto. Należy też wiedzieć, że duszenie tego mięsa zajmuje sporo czasu, więc nie jest to propozycja na obiad w 15 minut.

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej,
  • 1-2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • papryka (2 średnie),
  • 3 łyżki oleju,
  • czosnek mielony,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka słodka i papryka ostra,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay

Duszona pręga wołowa z PRL. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę poszatkowaną w piórka oraz czosnek. Dodajemy umyte, osuszone i drobno pokrojone mięso. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy przez około cztery godziny.
  2. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy trochę wody podczas duszenia. W połowie gotowania dodajemy też pokrojoną lub startą marchewkę i paprykę.
  3. Jeśli lubimy pikantniejsze smaki, możemy dodać do duszącego się mięsa odrobinę chilli lub jedną taką papryczkę.
  4. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką. Smacznego!
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Pręga wołowa - przepis na gulasz. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇