Układam kiełbasę na patelni i dorzucam pokrojone warzywa. Dawno nie jadłam nic lepszego

Kto kupił za dużo kiełbasy na majówkę? Na pewno jest nas spora grupa. Mnie też się to zdarzyło, dlatego zrobiłam danie na jej bazie, które smakowało całej rodzinie. Mogę więc powiedzieć, że nic się nie zmarnowało!

Kiełbasa z warzywami na obiadKiełbasa z warzywami na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | littlehandstocks
Dorota Gepert

Najpiękniejszy miesiąc w roku zaczął się cudownie. Nikt nie mógł narzekać na pogodę podczas majówki. I chyba tylko nieliczni nie skorzystali z okazji, by przygotować posiłki na świeżym powietrzu. Królowały oczywiście dania z grilla!

Rozsądek na straganie

Zaplanowałam podczas majówki kilka spotkań ze znajomymi i rodziną. Zależało mi, żeby niczego nie zabrakło, a dla każdego było coś, co lubi. Wiedziałam, że trochę przesadziłam już na etapie zakupów. Na straganach wszystko wyglądało pięknie, więc oprócz wędlin i mięsa kupiłam też sporo warzyw. No właśnie... to częsty błąd. Zapominamy, że nasi goście oprócz potraw z rusztu, będą jedli sałatki, przystawki i na pewno będą chcieli zostawić miejsce na deser!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Pysznie i ekonomicznie

Czego po majowych biesiadach zostało najwięcej? Kiełbasy. Choć była pyszna, dobrej jakości to jednak przegrała z innymi smakołykami. Taką kiełbasę następnego dnia można ponownie odgrzać na grillu. Jednak po majówce tęsknimy za lżejszymi potrawami, o ile takie mogą być z tą wędliną. Dlatego postanowiłam dodać do niej sporo sezonowych warzyw, pomidory w puszcze i trochę pieczarek. To świetny sposób, by zjeść ze smakiem resztki z majówki.

Kiełbasa z grilla zapiekana z warzywami — przepis

Składniki:

  • 4- 5 grillowanych kiełbas,
  • cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • czerwona lub żółta papryka,
  • połowa cukinii,
  • puszka pomidorów,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • olej do smażenia,
  • szczypiorek lub natka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Zeszklij ją na odrobinie oleju. Potem dodaj oczyszczone i pokrojone w cienkie plastry pieczarki.
  2. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, a potem pokrój w cienkie paski. Drobno poszatkuj cukinię. Warzywa dodaj do pieczarek. Wymieszaj. Kiedy się warzywa podsmażą, dodaj pomidory z puszki. Gotuj przez chwilę.
  3. Przypraw danie oregano, pieprzem oraz solą i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj grillowaną kiełbasę. Całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Danie podawaj posypane zieleniną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej