Układam kiełbasę na patelni i dorzucam pokrojone warzywa. Dawno nie jadłam nic lepszego
Kto kupił za dużo kiełbasy na majówkę? Na pewno jest nas spora grupa. Mnie też się to zdarzyło, dlatego zrobiłam danie na jej bazie, które smakowało całej rodzinie. Mogę więc powiedzieć, że nic się nie zmarnowało!
10.05.2024 | aktual.: 17.06.2024 12:00
Najpiękniejszy miesiąc w roku zaczął się cudownie. Nikt nie mógł narzekać na pogodę podczas majówki. I chyba tylko nieliczni nie skorzystali z okazji, by przygotować posiłki na świeżym powietrzu. Królowały oczywiście dania z grilla!
Rozsądek na straganie
Zaplanowałam podczas majówki kilka spotkań ze znajomymi i rodziną. Zależało mi, żeby niczego nie zabrakło, a dla każdego było coś, co lubi. Wiedziałam, że trochę przesadziłam już na etapie zakupów. Na straganach wszystko wyglądało pięknie, więc oprócz wędlin i mięsa kupiłam też sporo warzyw. No właśnie... to częsty błąd. Zapominamy, że nasi goście oprócz potraw z rusztu, będą jedli sałatki, przystawki i na pewno będą chcieli zostawić miejsce na deser!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pysznie i ekonomicznie
Czego po majowych biesiadach zostało najwięcej? Kiełbasy. Choć była pyszna, dobrej jakości to jednak przegrała z innymi smakołykami. Taką kiełbasę następnego dnia można ponownie odgrzać na grillu. Jednak po majówce tęsknimy za lżejszymi potrawami, o ile takie mogą być z tą wędliną. Dlatego postanowiłam dodać do niej sporo sezonowych warzyw, pomidory w puszcze i trochę pieczarek. To świetny sposób, by zjeść ze smakiem resztki z majówki.
Kiełbasa z grilla zapiekana z warzywami — przepis
Składniki:
- 4- 5 grillowanych kiełbas,
- cebula,
- 300 g pieczarek,
- czerwona lub żółta papryka,
- połowa cukinii,
- puszka pomidorów,
- łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz, oregano do smaku
- olej do smażenia,
- szczypiorek lub natka do podania.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Zeszklij ją na odrobinie oleju. Potem dodaj oczyszczone i pokrojone w cienkie plastry pieczarki.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, a potem pokrój w cienkie paski. Drobno poszatkuj cukinię. Warzywa dodaj do pieczarek. Wymieszaj. Kiedy się warzywa podsmażą, dodaj pomidory z puszki. Gotuj przez chwilę.
- Przypraw danie oregano, pieprzem oraz solą i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj grillowaną kiełbasę. Całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Danie podawaj posypane zieleniną.