PoradyUnikasz karpia, bo trąci mułem i jest pokryty śluzem? Dzięki prostej sztuczce to nie problem

Unikasz karpia, bo trąci mułem i jest pokryty śluzem? Dzięki prostej sztuczce to nie problem

Czy jesteś miłośnikiem karpia, ale nie możesz znieść jego specyficznego zapachu i nie potrafisz go odpowiednio przyrządzić? Ta potrawa, która jest niezwykle popularna wśród Polaków, może nabrać zupełnie nowego smaku, jeśli tylko zastosujesz te dwa nieskomplikowane triki.

Karp
Karp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.12.2023 14:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Karp jest najbardziej pożądanym daniem podczas wigilijnej uczty. Ta ryba pochodzi z Azji, ale w Polsce jest hodowana już od XIII wieku. Przygotowanie tej niezwykle zdrowej potrawy jest proste, pod warunkiem że zna się kilka prostych, ale niezwykle skutecznych trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karp ze śluzem? Od teraz to nie będzie stanowiło problemu

Przed smażeniem karpia, musisz pozbyć się z niego nieprzyjemnego śluzu. Jak to zrobić? Wystarczy umyć rybę pod strumieniem letniej wody. Pamiętaj jednak, żeby robić to ostrożnie. Na karpiu znajduje się wiele bakterii, które mogą się rozprzestrzenić i spowodować zatrucie pokarmowe. Dlatego higiena w kuchni jest kluczowa, pamiętaj o tym.

Do umycia ryby użyj małego plastikowego woreczka. Wystarczy, że wlejesz do niego trochę wody, a następnie włożysz do niego karpia. Delikatnie pocieraj rybę o ścianki woreczka i gotowe. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego śluzu, ale także zapobiegniesz rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.

Karp
Karp© Adobe Stock

Usuń nieprzyjemną woń

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup ryby dobrej jakości. Takie karpie powinny być pozbawione nieprzyjemnego mulistego zapachu. Jeśli jednak nie udało ci się znaleźć karpia bez tego specyficznego zapachu, oto prosty sposób na pozbycie się go.

Podziel rybę na kawałki średniej wielkości w kształcie podkowy. Następnie posyp je niewielką ilością soli i najważniejsze, ułóż na karpie świeżo pokrojone krążki cebuli. Tak przygotowany "specjał" pozostaw na noc na powietrzu. Po kilku godzinach nieprzyjemny zapach zniknie.


A co wy myślicie o karpiu? Musi znaleźć się na stole wigilijnym czy raczej nie jest to konieczne? Koniecznie podzielcie się swoimi opiniami na temat tej świątecznej ryby!.

Źródło artykułu:WP Kuchnia