Unikasz karpia, bo trąci mułem i jest pokryty śluzem? Dzięki prostej sztuczce to nie problem

Czy jesteś miłośnikiem karpia, ale nie możesz znieść jego specyficznego zapachu i nie potrafisz go odpowiednio przyrządzić? Ta potrawa, która jest niezwykle popularna wśród Polaków, może nabrać zupełnie nowego smaku, jeśli tylko zastosujesz te dwa nieskomplikowane triki.

KarpKarp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Karp jest najbardziej pożądanym daniem podczas wigilijnej uczty. Ta ryba pochodzi z Azji, ale w Polsce jest hodowana już od XIII wieku. Przygotowanie tej niezwykle zdrowej potrawy jest proste, pod warunkiem że zna się kilka prostych, ale niezwykle skutecznych trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Karp ze śluzem? Od teraz to nie będzie stanowiło problemu

Przed smażeniem karpia, musisz pozbyć się z niego nieprzyjemnego śluzu. Jak to zrobić? Wystarczy umyć rybę pod strumieniem letniej wody. Pamiętaj jednak, żeby robić to ostrożnie. Na karpiu znajduje się wiele bakterii, które mogą się rozprzestrzenić i spowodować zatrucie pokarmowe. Dlatego higiena w kuchni jest kluczowa, pamiętaj o tym.

Do umycia ryby użyj małego plastikowego woreczka. Wystarczy, że wlejesz do niego trochę wody, a następnie włożysz do niego karpia. Delikatnie pocieraj rybę o ścianki woreczka i gotowe. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego śluzu, ale także zapobiegniesz rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.

Karp
Karp © Adobe Stock

Usuń nieprzyjemną woń

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup ryby dobrej jakości. Takie karpie powinny być pozbawione nieprzyjemnego mulistego zapachu. Jeśli jednak nie udało ci się znaleźć karpia bez tego specyficznego zapachu, oto prosty sposób na pozbycie się go.

Podziel rybę na kawałki średniej wielkości w kształcie podkowy. Następnie posyp je niewielką ilością soli i najważniejsze, ułóż na karpie świeżo pokrojone krążki cebuli. Tak przygotowany "specjał" pozostaw na noc na powietrzu. Po kilku godzinach nieprzyjemny zapach zniknie.


A co wy myślicie o karpiu? Musi znaleźć się na stole wigilijnym czy raczej nie jest to konieczne? Koniecznie podzielcie się swoimi opiniami na temat tej świątecznej ryby!.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟