Unikasz karpia, bo trąci mułem i jest pokryty śluzem? Dzięki prostej sztuczce to nie problem

Czy jesteś miłośnikiem karpia, ale nie możesz znieść jego specyficznego zapachu i nie potrafisz go odpowiednio przyrządzić? Ta potrawa, która jest niezwykle popularna wśród Polaków, może nabrać zupełnie nowego smaku, jeśli tylko zastosujesz te dwa nieskomplikowane triki.

KarpKarp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Karp jest najbardziej pożądanym daniem podczas wigilijnej uczty. Ta ryba pochodzi z Azji, ale w Polsce jest hodowana już od XIII wieku. Przygotowanie tej niezwykle zdrowej potrawy jest proste, pod warunkiem że zna się kilka prostych, ale niezwykle skutecznych trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Karp ze śluzem? Od teraz to nie będzie stanowiło problemu

Przed smażeniem karpia, musisz pozbyć się z niego nieprzyjemnego śluzu. Jak to zrobić? Wystarczy umyć rybę pod strumieniem letniej wody. Pamiętaj jednak, żeby robić to ostrożnie. Na karpiu znajduje się wiele bakterii, które mogą się rozprzestrzenić i spowodować zatrucie pokarmowe. Dlatego higiena w kuchni jest kluczowa, pamiętaj o tym.

Do umycia ryby użyj małego plastikowego woreczka. Wystarczy, że wlejesz do niego trochę wody, a następnie włożysz do niego karpia. Delikatnie pocieraj rybę o ścianki woreczka i gotowe. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego śluzu, ale także zapobiegniesz rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.

Karp
Karp © Adobe Stock

Usuń nieprzyjemną woń

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup ryby dobrej jakości. Takie karpie powinny być pozbawione nieprzyjemnego mulistego zapachu. Jeśli jednak nie udało ci się znaleźć karpia bez tego specyficznego zapachu, oto prosty sposób na pozbycie się go.

Podziel rybę na kawałki średniej wielkości w kształcie podkowy. Następnie posyp je niewielką ilością soli i najważniejsze, ułóż na karpie świeżo pokrojone krążki cebuli. Tak przygotowany "specjał" pozostaw na noc na powietrzu. Po kilku godzinach nieprzyjemny zapach zniknie.


A co wy myślicie o karpiu? Musi znaleźć się na stole wigilijnym czy raczej nie jest to konieczne? Koniecznie podzielcie się swoimi opiniami na temat tej świątecznej ryby!.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo