Przestań kupować imbir w sklepie! Dzięki temu sposobowi będziesz miał go nieograniczoną ilość w domu

Imbir to jedna z najwspanialszych i najbardziej aromatycznych przypraw. Jednak nie tylko! Ta cudowna roślina jest też bardzo zdrowa. Jej spożywanie ma wiele korzyści dla naszego organizmu.

Obrazek
justyna

Imbiru można używać na uporczywe mdłości, np. te w czasie ciąży, ma też działanie przeciwzapalne. Jest idealną receptą dla wszystkich którzy uprawiają sporty, bo łagodzi bóle mięśni, a także i stawów. Doskonale radzi sobie również z bólami menstruacyjnymi. Co więcej, pomaga też w przypadku problemów żołądkowych i jest idealny dla ludzi, którzy cierpią na niestrawność.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Imbir ma tyle zalet, że aż chciałoby się spożywać go codziennie!

Niestety ten z marketu może być pełen nawozu, przez co jest niekoniecznie zdrowy... Dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć się w ekologiczny imbir lub zakupić nasiona w sklepie ogrodniczym.

Mimo, że imbir nie jest rośliną naturalnie występującą w Polsce, to nadaje się do uprawy doniczkowej i bardzo szybko aklimatyzuje się w naszych domach lub mieszkaniach.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Jak wyhodować własny imbir?

Musimy pamiętać o tym, że imbir potrzebuje bardzo dużo światła, ale nie mogą być to ostre promienie słoneczne. Dlatego najlepiej umieścić go na parapecie okna wschodniego lub zachodniego.

Jeżeli planujemy uprawę imbiru ze świeżego kłącza, to musimy pamiętać, że powinno być ono bez skazy, nie może być zwiotczałe, nadgniłe lub też wysuszone. Kłącze do hodowli powinno mieć od 7 do 10 cm.

  1. Wybierz doniczkę, odkaź ją i napełnij 2/3 ziemią uprawną.
  2. Na wierzchu poziomo połóż wybrane kłącze i przykryj je około 2 centymetrami ziemi.
  3. Na koniec naciągnij na doniczkę reklamówkę foliową i odstaw ją w miejsce o stałej temperaturze - około 20°C - 25°C.
  4. Pamiętaj, że ziemia musi być cały czas dobrze nawodniona.
  5. Gdy pokażą się pierwsze kiełki, zdejmij foliową osłonkę.
Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>
Niestety, imbir rośnie dość długo. Pierwsze kłącza powinny pojawić się po kilku tygodniach.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba