W 15 minut robię elegancką przekąskę na komunię. Składniki kosztują grosze, a smakuje jak w modnej restauracji

Przekąska na komunię w tym wydaniu skradnie serca wszystkich gości. Bajecznie prezentuje się na talerzu, a pod względem smaku konkurować może z restauracyjnymi specjałami. Koniecznie wypróbuj przepis na roladki z cukinii.

Roladki z cukinii postaw na wigilijnym stoleRoladki z cukinii postaw na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki z cukinii będą nie tylko świetną ozdobą komunijnego stołu, ale staną się też ulubioną przekąską gości. Mimo że wyglądają nieco ekstrawagancko, łączą w sobie znane i lubiane smaki, którymi nikt nie pogardzi. Serek z koperkiem, czosnkiem, łososiem i odrobiną chrzanu otulony delikatnymi plastrami cukinii. Lepiej być nie może.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Przekąska na komunię. Roladki z cukinii zbiorą oklaski

Chcąc przygotować idealne roladki z cukinii na komunię, dobrze jest wcześniej nieco zgrillować plastry warzywa. Dzięki temu nabiorą wyrazistego aromatu i smaku, a także będą bardziej elastyczne, co z kolei ułatwi zawijanie ich bez przeszkód. Pamiętaj jednak, by nie obierać cukinii - skórka w tym przypadku trzyma warzywo w całości i sprawia, że się nie rozpada.

Serek do roladek z cukinii na komunię możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Twaróg możesz wymieszać z fetą, oliwkami i czosnkiem, tworząc wyrazistą kremową pastę. Świetnie sprawdzi się również serek z pieczonymi warzywami. Papryka, bakłażan, czosnek, cukinia dobrze upieczone i zblendowane z serkiem śmietankowym stworzą aksamitny i pełen aromatu farsz. Chrupiące warzywa, świeże zioła, musztarda, chrzan, majonez, orzechy, nasiona i pestki - możliwości jest mnóstwo.

Do przygotowania roladek z cukinii potrzebujesz cienkich plastrów warzywa
Do przygotowania roladek z cukinii potrzebujesz cienkich plastrów warzywa © Pixabay

Roladki z cukinii na komunię. Przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 50 g wędzonego łososia,
  • koperek,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładnie wymyj, ale jej nie obieraj. Warzywo pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Możesz zrobić to za pomocą obieraczki lub nożyka.
  2. Każdy plaster cukinii skrop oliwą i podpiecz na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie odstaw do wystudzenia.
  3. Serek wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chrzanem, a także posiekanym wędzonym łososiem i koperkiem. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  4. Plastry cukinii posmaruj cienką warstwą przygotowanej mieszanki z serkiem, a następnie zawiń je jak rolady. Gotowe układaj pionowo na talerzu i podawaj z posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy