WAŻNE
TERAZ

Trump jednak nie spotka się z Putinem w Budapeszcie? "Nie ma planu"

W 15 minut robię elegancką przekąskę na komunię. Składniki kosztują grosze, a smakuje jak w modnej restauracji

Przekąska na komunię w tym wydaniu skradnie serca wszystkich gości. Bajecznie prezentuje się na talerzu, a pod względem smaku konkurować może z restauracyjnymi specjałami. Koniecznie wypróbuj przepis na roladki z cukinii.

Roladki z cukinii postaw na wigilijnym stoleRoladki z cukinii postaw na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki z cukinii będą nie tylko świetną ozdobą komunijnego stołu, ale staną się też ulubioną przekąską gości. Mimo że wyglądają nieco ekstrawagancko, łączą w sobie znane i lubiane smaki, którymi nikt nie pogardzi. Serek z koperkiem, czosnkiem, łososiem i odrobiną chrzanu otulony delikatnymi plastrami cukinii. Lepiej być nie może.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Przekąska na komunię. Roladki z cukinii zbiorą oklaski

Chcąc przygotować idealne roladki z cukinii na komunię, dobrze jest wcześniej nieco zgrillować plastry warzywa. Dzięki temu nabiorą wyrazistego aromatu i smaku, a także będą bardziej elastyczne, co z kolei ułatwi zawijanie ich bez przeszkód. Pamiętaj jednak, by nie obierać cukinii - skórka w tym przypadku trzyma warzywo w całości i sprawia, że się nie rozpada.

Serek do roladek z cukinii na komunię możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Twaróg możesz wymieszać z fetą, oliwkami i czosnkiem, tworząc wyrazistą kremową pastę. Świetnie sprawdzi się również serek z pieczonymi warzywami. Papryka, bakłażan, czosnek, cukinia dobrze upieczone i zblendowane z serkiem śmietankowym stworzą aksamitny i pełen aromatu farsz. Chrupiące warzywa, świeże zioła, musztarda, chrzan, majonez, orzechy, nasiona i pestki - możliwości jest mnóstwo.

Do przygotowania roladek z cukinii potrzebujesz cienkich plastrów warzywa
Do przygotowania roladek z cukinii potrzebujesz cienkich plastrów warzywa © Pixabay

Roladki z cukinii na komunię. Przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 50 g wędzonego łososia,
  • koperek,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładnie wymyj, ale jej nie obieraj. Warzywo pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Możesz zrobić to za pomocą obieraczki lub nożyka.
  2. Każdy plaster cukinii skrop oliwą i podpiecz na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie odstaw do wystudzenia.
  3. Serek wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chrzanem, a także posiekanym wędzonym łososiem i koperkiem. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  4. Plastry cukinii posmaruj cienką warstwą przygotowanej mieszanki z serkiem, a następnie zawiń je jak rolady. Gotowe układaj pionowo na talerzu i podawaj z posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki