W 15 minut robię elegancką przekąskę na komunię. Składniki kosztują grosze, a smakuje jak w modnej restauracji
Przekąska na komunię w tym wydaniu skradnie serca wszystkich gości. Bajecznie prezentuje się na talerzu, a pod względem smaku konkurować może z restauracyjnymi specjałami. Koniecznie wypróbuj przepis na roladki z cukinii.
10.04.2024 12:53
Roladki z cukinii będą nie tylko świetną ozdobą komunijnego stołu, ale staną się też ulubioną przekąską gości. Mimo że wyglądają nieco ekstrawagancko, łączą w sobie znane i lubiane smaki, którymi nikt nie pogardzi. Serek z koperkiem, czosnkiem, łososiem i odrobiną chrzanu otulony delikatnymi plastrami cukinii. Lepiej być nie może.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przekąska na komunię. Roladki z cukinii zbiorą oklaski
Chcąc przygotować idealne roladki z cukinii na komunię, dobrze jest wcześniej nieco zgrillować plastry warzywa. Dzięki temu nabiorą wyrazistego aromatu i smaku, a także będą bardziej elastyczne, co z kolei ułatwi zawijanie ich bez przeszkód. Pamiętaj jednak, by nie obierać cukinii - skórka w tym przypadku trzyma warzywo w całości i sprawia, że się nie rozpada.
Serek do roladek z cukinii na komunię możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Twaróg możesz wymieszać z fetą, oliwkami i czosnkiem, tworząc wyrazistą kremową pastę. Świetnie sprawdzi się również serek z pieczonymi warzywami. Papryka, bakłażan, czosnek, cukinia dobrze upieczone i zblendowane z serkiem śmietankowym stworzą aksamitny i pełen aromatu farsz. Chrupiące warzywa, świeże zioła, musztarda, chrzan, majonez, orzechy, nasiona i pestki - możliwości jest mnóstwo.
Roladki z cukinii na komunię. Przepis
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 150 g serka śmietankowego,
- 50 g wędzonego łososia,
- koperek,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Cukinie dokładnie wymyj, ale jej nie obieraj. Warzywo pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Możesz zrobić to za pomocą obieraczki lub nożyka.
- Każdy plaster cukinii skrop oliwą i podpiecz na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Serek wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chrzanem, a także posiekanym wędzonym łososiem i koperkiem. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
- Plastry cukinii posmaruj cienką warstwą przygotowanej mieszanki z serkiem, a następnie zawiń je jak rolady. Gotowe układaj pionowo na talerzu i podawaj z posiekanym koperkiem.