PrzepisCiastaW lecie zawsze piekę to ciasto z porzeczką. Połączenie dwóch składników to istna eksplozja smaków

W lecie zawsze piekę to ciasto z porzeczką. Połączenie dwóch składników to istna eksplozja smaków

Ciasto z porzeczkami, kajmakiem i biszkoptem. Niezwykłe połączenie, które bosko smakuje
Ciasto z porzeczkami, kajmakiem i biszkoptem. Niezwykłe połączenie, które bosko smakuje
Źródło zdjęć: © Canva | vinicef

23.06.2024 09:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To ciasto z porzeczkami porwie twoje kulinarne serce i już go nie wypuści. Receptura jest odkrywcza, smak doskonały, a konsystencja zasługuje na nagrodę. Z początku nie wierzyłem, że takie połączenie składników może się udać. Gdybym jednak nie dał mu szansy, dzisiaj bardzo bym tego żałował.

Przyznam ci się do czegoś ze stuprocentową szczerością. Kiedy pierwszy raz wcielałem ten przepis w życie, nie byłem przekonany, czy efekt będzie satysfakcjonujący. Gdy zobaczysz składniki, być może zrozumiesz, o co mi chodziło. Połączenie dżemu z czarnej porzeczki i kajmaku? A do tego rum, ajerkoniak i kakao? Ktoś tu musiał być bardzo odważny. I wiesz co? To się naprawdę opłaciło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na to ciasto otrzymałem od kolegi, który od jakiegoś czasu cały swój wolny czas poświęca na domowe cukiernictwo. Po chwili wahania przeanalizowałem recepturę raz jeszcze, przeczytałem uważnie wskazówki i podjąłem twardą decyzję. To się może udać, spróbujmy! Dzisiaj nie żałuję. I gwarantuję, że ty też nie będziesz.

Ciasto z porzeczkami na lato

Składniki:

  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki rumu,
  • 3 łyżki soku z cytryny + 3 łyżki cukru,
  • 200 ml wody,
  • dżem z czarnej porzeczki (słoiczek wystarczy),
  • 1 galaretka porzeczkowa,
  • 1 puszka kajmaku,
  • 150 g masła,
  • 5 łyżek ajerkoniaku,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • dodatkowo: biszkopty do ozdoby.
Ciastko z porzeczkami. Dżem z tych zdrowych owoców możesz przygotować samemu
Ciastko z porzeczkami. Dżem z tych zdrowych owoców możesz przygotować samemu© Canva | w-ings

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbijam, dzielę na białka i żółtka. Te pierwsze ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodaję cukier i żółtka, cały czas miksując.
  2. Do mokrej masy dodaję teraz kakao, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wyrabiam jednolite ciasto i przekładam je do wysmarowanej tłuszczem formy.
  3. Piekę 25 minut w 180 stopniach, a potem studzę.
  4. W międzyczasie z wody, rumu, cukru i soku z cytryny przygotowuję poncz. Nasączam nim gotowe ciasto. Pamiętaj, że zarówno wypiek, jak i poncz nie powinny być już wtedy gorące.
  5. Masło ucieram na puch i mieszam z kajmakiem i ajerkoniakiem. Tak przygotowany krem wykładam na ciasto.
  6. Dżem porzeczkowy przekładam do rondelka, podgrzewam i dodaję galaretkę. Kiedy się połączą (trzeba intensywnie mieszać), studzę i wylewam na wierzch ciasta.
  7. Śmietankę i żelatynę ubijam. Można do tej mieszanki dodać jeszcze trochę ajerkoniaku. Bitą śmietanę wykładam na wierzch wypieku.
  8. Ciasto z porzeczkami dobrze smakuje z kruchą posypką, ale zamiast przygotować kruszonkę, po prostu rozbijam kilkanaście biszkoptów i posypuję nimi górę wypieku. Wstawiam całość do lodówki — ciasto najlepiej smakuje na zimno. Po kilku godzinach wszystko jest już gotowe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl