W mięsnym nawet nie patrzymy w ich stronę. To wyjątkowo delikatne i soczyste mięso

Wśród mięs, które wybieramy w sklepach, dominuje kurczak czy schab, ale z lady nieśmiało spogląda inny rarytas. Niektórzy na samo wspomnienie tracą apetyt na mięso. Warto jednak dać mu szansę, bo zaskakuje smakiem i delikatną strukturą.

Pyszne policzki wieprzowePyszne policzki wieprzowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Policzki wieprzowe to rarytas, który nie każdy doceni. Głównie przez nazwę - wydają się być mięsem drugiej kategorii. Dawniej nikt nie widział w tym nic złego, a tzw. "piąta ćwiartka" pojawiała się w menu w wielu dobrych restauracjach. Z biegiem czasu rosła dostępność tych tradycyjnych części mięsa, a podroby zostały zepchnięte na kulinarny margines. Policzkom wieprzowym zdecydowanie warto przywrócić dawny blask. Odwdzięczą się za to wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe, jak sama nazwa wskazuje, to część mięsa pochodzą z wewnętrznej strony polików świni. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się twarde i poprzerastane błonami. Jednak to właśnie te błony, bogate w kolagen, są kluczem do ich wyjątkowej konsystencji.

Poliki wieprzowe - Pyszności
Poliki wieprzowe - Pyszności © Adobe Stock | Nandi Estévez

Podczas długotrwałego gotowania, kolagen rozpuszcza się, zamieniając się w galaretowatą, kleistą strukturę, która nadaje mięsu niezwykłą delikatność i soczystość. Smak policzków wieprzowych jest intensywny, bogaty i głęboki, co sprawia, że są one cenione w kuchniach na całym świecie.

Prosty przepis na duszone policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe najlepiej smakują w wersji duszonej, co wymaga cierpliwości, ale efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  2. Policzki pokrój na mniejsze kawałki i oprósz mąką.
  3. Rozgrzej olej na patelni, smaż policzki po 5 minut z każdej strony. Dzięki temu mięso zamknie się i zachowa w środku swoje soki.
  4. Dodaj marchewkę, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
  5. Dolej gorącą wodę, duś na małym ogniu przez ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolewaj więcej wody.

Jeśli sos jest za rzadki, zagęść go odrobiną mąki. Odlej nieco sosu do miseczki, dokładnie wymieszaj z łyżeczką mąki i wlej na patelnię. Wymieszaj i zagotuj.

Policzki wieprzowe podaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się tutaj ta z buraczków. Warto posypać je także natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇