W PRL-u na wielkanocnym stole była symbolem luksusu. Każda gospodyni marzyła, by ją podać
Kiedyś raczyli się nią tylko najbogatsi, bo z powodu ceny była niedostępna dla przeciętnego obywatela. Cielęcina pieczona z czosnkiem to efektowne i pyszne danie, które doskonale się sprawdzi na wielkanocnym stole.
Cielęcina pieczona z czosnkiem to potrawa charakterystyczna dla Poznania. Kiedyś na taki rarytas mogli sobie pozwolić tylko najzamożniejsi, ponieważ mięso cielęce było drogie. Biedniejsza warstwa społeczeństwa jadała je tylko podczas świąt i na wyjątkowe okazje. Idąc tropem tradycji, warto przygotować cielęcinę pieczoną z czosnkiem na Wielkanoc, ponieważ jej wykwintność podkreśli wagę tego święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konkurs dla kół gospodyń wiejskich na najlepsze danie wielkanocne
Przepis na cielęcinę pieczoną z czosnkiem
Zazwyczaj do przyrządzenia pieczeni wykorzystuje się udziec cielęcy, choć w niektórych przepisach wspomina się także o łopatce. Potrzebujesz około 1,5-2 kg mięsa. Mnie się trafił akurat dwukilogramowy udziec, dlatego piekłam go 60 minut. Mniejszy kawałek powinno się trzymać w piekarniku o kilkanaście minut krócej. Mięso przypraw według uznania wymienionymi ziołami. Pamiętaj, by poczekać z krojeniem, aż całość trochę ostygnie. Podawaj cielęcinę w plastrach na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę świąteczną.
Składniki:
- 2 kg udźca cielęcego bez kości,
- 7 ząbków czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 białe cebule,
- 1 szklanka białego wina,
- zioła: rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy,
- świeżo mielony pieprz czarny,
- sól.
Przygotowanie:
- Opłucz cielęcinę, osusz i zwiąż sznurkiem, aby zachowała kształt podczas pieczenia. Zalej mięso szklanką białego wina i odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Po 24 godzinach odcedź mięso z wina i osusz. Natrzyj cielęcinę solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Obłóż mięso pokrojoną w plastry cebulą i odstaw na kolejne 24 godziny do lodówki.
- Usuń cebulę z mięsa i rozgrzej piekarnik do 190°C. Umieść cielęcinę w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i dodaj ulubione zioła według uznania.
- Piecz przez około 60 minut. W połowie pieczenia podlej mięso winem pozostałym z marynowania.
- Po upieczeniu pozostaw mięso do ostygnięcia, obracając je w połowie, aby równomiernie ostygło. Krojenie rozpocznij, gdy mięso będzie letnie, ale nie gorące.