W PRL-u na wielkanocnym stole była symbolem luksusu. Każda gospodyni marzyła, by ją podać

Kiedyś raczyli się nią tylko najbogatsi, bo z powodu ceny była niedostępna dla przeciętnego obywatela. Cielęcina pieczona z czosnkiem to efektowne i pyszne danie, które doskonale się sprawdzi na wielkanocnym stole.

Cielęcina uchodziła za produkt luksusowyCielęcina uchodziła za produkt luksusowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cielęcina pieczona z czosnkiem to potrawa charakterystyczna dla Poznania. Kiedyś na taki rarytas mogli sobie pozwolić tylko najzamożniejsi, ponieważ mięso cielęce było drogie. Biedniejsza warstwa społeczeństwa jadała je tylko podczas świąt i na wyjątkowe okazje. Idąc tropem tradycji, warto przygotować cielęcinę pieczoną z czosnkiem na Wielkanoc, ponieważ jej wykwintność podkreśli wagę tego święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konkurs dla kół gospodyń wiejskich na najlepsze danie wielkanocne

Przepis na cielęcinę pieczoną z czosnkiem

Zazwyczaj do przyrządzenia pieczeni wykorzystuje się udziec cielęcy, choć w niektórych przepisach wspomina się także o łopatce. Potrzebujesz około 1,5-2 kg mięsa. Mnie się trafił akurat dwukilogramowy udziec, dlatego piekłam go 60 minut. Mniejszy kawałek powinno się trzymać w piekarniku o kilkanaście minut krócej. Mięso przypraw według uznania wymienionymi ziołami. Pamiętaj, by poczekać z krojeniem, aż całość trochę ostygnie. Podawaj cielęcinę w plastrach na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę świąteczną.​

Składniki:

  • 2 kg udźca cielęcego bez kości,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 białe cebule,
  • 1 szklanka białego wina,
  • zioła: rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Opłucz cielęcinę, osusz i zwiąż sznurkiem, aby zachowała kształt podczas pieczenia. Zalej mięso szklanką białego wina i odstaw na 24 godziny do lodówki.​
  2. Po 24 godzinach odcedź mięso z wina i osusz. Natrzyj cielęcinę solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem.​ Obłóż mięso pokrojoną w plastry cebulą i odstaw na kolejne 24 godziny do lodówki.
  3. Usuń cebulę z mięsa i rozgrzej piekarnik do 190°C. Umieść cielęcinę w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i dodaj ulubione zioła według uznania.
  4. Piecz przez około 60 minut. W połowie pieczenia podlej mięso winem pozostałym z marynowania.​
  5. Po upieczeniu pozostaw mięso do ostygnięcia, obracając je w połowie, aby równomiernie ostygło. Krojenie rozpocznij, gdy mięso będzie letnie, ale nie gorące.​
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej