W PRL-u na wielkanocnym stole była symbolem luksusu. Każda gospodyni marzyła, by ją podać

Kiedyś raczyli się nią tylko najbogatsi, bo z powodu ceny była niedostępna dla przeciętnego obywatela. Cielęcina pieczona z czosnkiem to efektowne i pyszne danie, które doskonale się sprawdzi na wielkanocnym stole.

Cielęcina uchodziła za produkt luksusowyCielęcina uchodziła za produkt luksusowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cielęcina pieczona z czosnkiem to potrawa charakterystyczna dla Poznania. Kiedyś na taki rarytas mogli sobie pozwolić tylko najzamożniejsi, ponieważ mięso cielęce było drogie. Biedniejsza warstwa społeczeństwa jadała je tylko podczas świąt i na wyjątkowe okazje. Idąc tropem tradycji, warto przygotować cielęcinę pieczoną z czosnkiem na Wielkanoc, ponieważ jej wykwintność podkreśli wagę tego święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konkurs dla kół gospodyń wiejskich na najlepsze danie wielkanocne

Przepis na cielęcinę pieczoną z czosnkiem

Zazwyczaj do przyrządzenia pieczeni wykorzystuje się udziec cielęcy, choć w niektórych przepisach wspomina się także o łopatce. Potrzebujesz około 1,5-2 kg mięsa. Mnie się trafił akurat dwukilogramowy udziec, dlatego piekłam go 60 minut. Mniejszy kawałek powinno się trzymać w piekarniku o kilkanaście minut krócej. Mięso przypraw według uznania wymienionymi ziołami. Pamiętaj, by poczekać z krojeniem, aż całość trochę ostygnie. Podawaj cielęcinę w plastrach na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę świąteczną.​

Składniki:

  • 2 kg udźca cielęcego bez kości,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 białe cebule,
  • 1 szklanka białego wina,
  • zioła: rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Opłucz cielęcinę, osusz i zwiąż sznurkiem, aby zachowała kształt podczas pieczenia. Zalej mięso szklanką białego wina i odstaw na 24 godziny do lodówki.​
  2. Po 24 godzinach odcedź mięso z wina i osusz. Natrzyj cielęcinę solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem.​ Obłóż mięso pokrojoną w plastry cebulą i odstaw na kolejne 24 godziny do lodówki.
  3. Usuń cebulę z mięsa i rozgrzej piekarnik do 190°C. Umieść cielęcinę w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i dodaj ulubione zioła według uznania.
  4. Piecz przez około 60 minut. W połowie pieczenia podlej mięso winem pozostałym z marynowania.​
  5. Po upieczeniu pozostaw mięso do ostygnięcia, obracając je w połowie, aby równomiernie ostygło. Krojenie rozpocznij, gdy mięso będzie letnie, ale nie gorące.​
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇