W tonach wywozimy do Niemiec, a sami prawie nie jemy. To mięso wzmacnia serce
Polska od dawna jest jednym z głównych dostawców wysokiej jakości mięsa na rynki zagraniczne. Dobrym przykładem jest gęsina, którą zajadają się zwłaszcza Niemcy. U nas nie jest popularna, choć smaku jej nie brakuje i zawiera cenne składniki odżywcze.
Polska od lat jest jednym z czołowych eksporterów wysokiej jakości mięsa, które cieszy się ogromnym zainteresowaniem za granicą. Paradoksalnie, w rodzimych domach gęsina nie gości zbyt często, a szkoda. Ma znacznie więcej wartości odżywczych niż kurczak. Od wieków uchodzi za prawdziwy rarytas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana
Wartości odżywcze gęsiny
Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs. Jest bogata w witaminy A, C, D, E oraz cały kompleks witamin z grupy B, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy. Oprócz tego zawiera cenne minerały, w tym żelazo, cynk, potas i fosfor, które mają dobry wpływ na naszą dobrą kondycję.
To, co wyróżnia gęsinę spośród innych mięs, to wysoka zawartość zdrowych tłuszczów. Jest ona bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają układ krążenia, regulują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Choć często postrzegana jest jako tłuste mięso, w rzeczywistości jej tłuszcz jest znacznie bardziej wartościowy niż ten obecny w wieprzowinie czy kurczaku.
Jak wykorzystać gęsinę w kuchni?
Mięso gęsi jest bardziej treściwe i sycące, dlatego wystarczy mniejsza porcja, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W przeciwieństwie do przemysłowo hodowanego drobiu, gęś owsiana hodowana jest w bardziej naturalnych warunkach, co przekłada się na jakość i smak mięsa.
Gęsina to idealne mięso na wyjątkowe okazje, ale sprawdzi się również na co dzień. Najczęściej przyrządza się ją w piekarniku, co pozwala zachować jej soczystość i chrupiącą skórkę. Doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, jak i lekkimi sałatkami czy pieczonymi warzywami.
Doskonałym dodatkiem do gęsiny są jabłka, tymianek, rozmaryn oraz warzywa korzeniowe, które podkreślają jej głęboki smak. Można ją także faszerować suszonymi owocami lub grzybami.