Okrasa nie moczy wątróbki w mleku, zna skuteczniejszy patent. Po usmażeniu będzie dosłownie rozpływać się w ustach
Wątróbka z jabłkiem i cebulą według Karola Okrasy to uczta dla podniebienia. Przepis na tę wyjątkową potrawę znajdziemy na kanale YouTube - kuchnialidla.pl. Dodatkowo znany szef kuchni podał kilka praktycznych tipów, dzięki którym twoje danie wyjdzie idealnie. Poniżej zdradzamy więcej informacji na ten temat.
01.09.2022 14:50
Wątróbka z jabłkiem i cebulą według Karola Okrasy jest wyjątkowo aromatyczna, soczysta, miękka i smaczna. Okazuje się, że jej sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa. Potrawa rozpływa się w ustach. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad, czy romantyczną kolację.
Sposób na soczystą i aromatyczną wątróbkę
Przed smażeniem wątróbki, zazwyczaj moczymy ją przez jakiś czas w mleku. Jednak okazuje się, że równie dobrze możesz wykorzystać tutaj innej składniki. Karol Okrasa zdradza ciekawy sposób na przygotowanie nie tylko miękkiej, ale i aromatycznej potrawy. W związku z tym, przed smażeniem wątróbki, odpowiednio marynuje mięso w ziołach. Poniżej podajemy przepis na tą fantastyczną potrawę.
Wątróbka z jabłkiem i cebulą według Karola Okrasy
Składniki:
- 250 g wątróbki drobiowej
- cebula
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz
- sól
- ząbek czosnku
- 2 jabłka
- 1 łyżka miodu
- 50 ml octu balsamicznego
- papryczka chili
- 40 g masła
Sposób przygotowania:
Przekrój wątróbkę na pół i wstaw ją do szerokiego naczynia. Polej ją niewielką ilością oleju, a następnie posyp posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Całość dopraw pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Tak przygotowaną wątróbkę odstaw na 20 minut, aby się zamarynowała.
Cebulę pokrój na grube piórka. Następnie smaż ją przez chwilę na dobrze rozgrzanym oleju na wysokim ogniu. Ważne jest, aby wrzucać ją partiami. W przeciwnym razie zacznie się dusić, a tego nie chcemy. Cebula powinna się lekko zarumienić.
Wątróbkę podsmaż z obu stron, tak aby z zewnątrz nabrała koloru, ale w środku nadal była surowa. W międzyczasie przygotuj jabłka. Najlepiej wybierz te czerwone, ponieważ odznaczają się wyjątkowym aromatem. Wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je na grube kawałki.
Podsmażoną wątróbkę wyłóż na talerz. Odstaw ją na bok - w tym czasie temperatura będzie dochodzić do środka mięsa. Następnie delikatnie podsmaż jabłka. Dodaj gałązkę rozmarynu. Jeśli chcesz, aby owoce smakowały jak z ogniska - podczas smażenia podgrzewaj je delikatnie od góry palnikiem. Gotowe jabłka odłóż na bok.
Następnie wlej miód na patelnię, na której uprzednio smażyłeś owoce. Dodaj jedną gałązkę rozmarynu i posiekaną papryczkę chili. Na końcu wlej ocet balsamiczny i dodaj niewielką ilość masła. Do gotowej glazury na patelni dodawaj kawałki podsmażonej wątróbki i całość smaż jeszcze przez chwilę. Gotową potrawę podajemy z cebulką oraz jabłkami. Danie doprawiamy solą. Wątróbka z jabłkiem i cebulą to wspaniały pomysł na obiad lub romantyczną kolację.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszne filety z kurczaka krok po kroku.