We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii

Tych słodziutkich kuleczek nie może zabraknąć podczas neapolitańskich świąt. Obtoczone w miodzie, chrupiące, skradną podniebienia zarówno najmłodszym, jak i tym nieco starszym członkom rodziny. To prosty sposób, aby przemycić do Wigilii drobny włoski akcent i urozmaicić tradycyjne polskie święta.

Miodowe kuleczkiMiodowe kuleczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chyba ciężko o kuchnię, która porwałaby tyle serc co włoska, jednak należy pamiętać, że to znacznie więcej niż tylko pizza i makarony. Te drobne, złociste kuleczki są zdecydowanie czymś, czego warto spróbować podczas nadchodzących świąt. Nazywają się struffoli i są domeną neapolitańskiej Wigilii, chociaż pod różnymi nazwami można je spotkać również w innych rejonach Włoch. To nic innego jak uformowane w kuleczki ciasto smażone na chrupko, a następnie obtoczone w słodkim, miodowym syropie i ozdobione kolorowymi posypkami – proste, a pyszne.

Ten świąteczny makowiec zachowa świeżość przez wiele dni. Sekret tkwi w konkretnej metodzie przygotowania

Miodowe kuleczki

Przygotowując struffoli, należy zwrócić uwagę na kilka drobiazgów. Jeśli zauważysz, że ciasto wychodzi zbyt suche, dodaj łyżkę mleka lub dodatkowe żółtko – w przeciwnym razie kuleczki po usmażeniu będą zbyt twarde. Zadbaj też o odpowiednią ilość miodu – chociaż momentami może kusić, by dodać jeszcze łyżkę lub dwie, to niestety takie struffoli wyjdą zbyt klejące i po podaniu będą łączyć się ze sobą, tworząc nieapetyczną bryłę. Koniecznie dopilnuj również, aby olej był dobrze rozgrzany – kuleczki nie powinny wyjść surowe, a idealna temperatura to około 175-180 stopni Celsjusza.

Przepis na struffoli

Składniki:

  • 500 ml oleju roślinnego do smażenia,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml miodu,
  • 3 duże jajka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru,
  • 50 g kandyzowanych owoców (opcjonalnie),
  • 30 g kolorowej posypki cukrowej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 5 g skórki z cytryny,
  • 5 g skórki z pomarańczy,
  • 5 ml ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i sól.
  2. W środku zrób wgłębienie i dodaj rozbite jajka, miękkie masło i ekstrakt waniliowy.
  3. Wymieszaj dokładnie składniki łyżką lub ręką, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części i uformuj cienkie wałeczki o średnicy około 1 cm.
  7. Pokrój wałeczki na małe kawałki wielkości orzecha laskowego i uformuj kulki.
  8. W głębokim rondlu rozgrzej olej do temperatury 175-180 stopni Celsjusza.
  9. Smaż struffoli w małych partiach przez 2-3 minuty, aż staną się złociste.
  10. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.
  11. W małym garnku podgrzej miód.
  12. Gdy stanie się płynny, dodaj usmażone struffoli i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kulki były równomiernie pokryte miodem.
  13. Przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯