We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Tych słodziutkich kuleczek nie może zabraknąć podczas neapolitańskich świąt. Obtoczone w miodzie, chrupiące, skradną podniebienia zarówno najmłodszym, jak i tym nieco starszym członkom rodziny. To prosty sposób, aby przemycić do Wigilii drobny włoski akcent i urozmaicić tradycyjne polskie święta.
Chyba ciężko o kuchnię, która porwałaby tyle serc co włoska, jednak należy pamiętać, że to znacznie więcej niż tylko pizza i makarony. Te drobne, złociste kuleczki są zdecydowanie czymś, czego warto spróbować podczas nadchodzących świąt. Nazywają się struffoli i są domeną neapolitańskiej Wigilii, chociaż pod różnymi nazwami można je spotkać również w innych rejonach Włoch. To nic innego jak uformowane w kuleczki ciasto smażone na chrupko, a następnie obtoczone w słodkim, miodowym syropie i ozdobione kolorowymi posypkami – proste, a pyszne.
Ten świąteczny makowiec zachowa świeżość przez wiele dni. Sekret tkwi w konkretnej metodzie przygotowania
Miodowe kuleczki
Przygotowując struffoli, należy zwrócić uwagę na kilka drobiazgów. Jeśli zauważysz, że ciasto wychodzi zbyt suche, dodaj łyżkę mleka lub dodatkowe żółtko – w przeciwnym razie kuleczki po usmażeniu będą zbyt twarde. Zadbaj też o odpowiednią ilość miodu – chociaż momentami może kusić, by dodać jeszcze łyżkę lub dwie, to niestety takie struffoli wyjdą zbyt klejące i po podaniu będą łączyć się ze sobą, tworząc nieapetyczną bryłę. Koniecznie dopilnuj również, aby olej był dobrze rozgrzany – kuleczki nie powinny wyjść surowe, a idealna temperatura to około 175-180 stopni Celsjusza.
Przepis na struffoli
Składniki:
- 500 ml oleju roślinnego do smażenia,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml miodu,
- 3 duże jajka,
- 50 g miękkiego masła,
- 50 g cukru,
- 50 g kandyzowanych owoców (opcjonalnie),
- 30 g kolorowej posypki cukrowej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 5 g skórki z cytryny,
- 5 g skórki z pomarańczy,
- 5 ml ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i sól.
- W środku zrób wgłębienie i dodaj rozbite jajka, miękkie masło i ekstrakt waniliowy.
- Wymieszaj dokładnie składniki łyżką lub ręką, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie podziel ciasto na kilka części i uformuj cienkie wałeczki o średnicy około 1 cm.
- Pokrój wałeczki na małe kawałki wielkości orzecha laskowego i uformuj kulki.
- W głębokim rondlu rozgrzej olej do temperatury 175-180 stopni Celsjusza.
- Smaż struffoli w małych partiach przez 2-3 minuty, aż staną się złociste.
- Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.
- W małym garnku podgrzej miód.
- Gdy stanie się płynny, dodaj usmażone struffoli i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kulki były równomiernie pokryte miodem.
- Przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!