PrzepisDania główneWegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!

Wegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!

Wegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!
Pyszności

15.06.2016 11:03, aktual.: 30.05.2017 10:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeżeli jesteś wegetarianinem i lubisz gotować, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Już za chwilę zobaczysz wspaniały przepis na zapiekane tortille z serem, papryką i cebulą. Jestem pewna, że to danie zwali cię z nóg.

Przepis nie jest trudny, a efekt jest wręcz wspaniały. Ta potrawa idealnie nada się na obiad bądź kolację. Jak najszybciej jej wypróbuj!

Dokładna instrukcja, krok po kroku, znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 1 łyżka olej rzepakowy
  2. 2 szt. czerwona cebula pokrojona w piórka
  3. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  4. 1 łyżeczka chilli
  5. 1 łyżeczka kminek
  6. 1 łyżeczka cebula granulowana
  7. 4 szt. placki do tortilli
  8. 200 g ser cheddar starty
  9. 1 szt. żółta papryka pokrojona w paseczki
  10. 1 szt. czerwona papryka pokrojona w paseczki
  11. 1 szt. zielona papryka pokrojona w paseczki
  12. sól
  13. pieprz
  14. 140 g liście szpinaku świeże
  15. 115 ml bulion warzywny
  16. 460 ml zupa pomidorowa
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Przypraw solą i pieprzem (ilość soli i pieprzu według uznania). Dodaj szpinak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach zdejmij z ognia.
2. Na patelnię wlej bulion warzywny i zupę pomidorową. Przypraw solą, czosnkiem, chilli, kminkiem i cebulą granulowaną. Wymieszaj.
3. Kiedy mikstura się zagotuje, podgrzewaj ją przez dodatkowe 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po 3 minutach, zdejmij z ognia.
4. Połóż placki do tortilli na stole. Na górnej części każdego placka rozłóż po ok. 70 g mieszanki paprykowo-cebulowej oraz po 2 łyżkach startego sera cheddar.
5. Zawiń tortille i włóż je do mieszanki bulionu i zupy pomidorowej. Wymieszaj tak, aby tortille były dobrze pokryte zalewą.
6. Wierzch posyp resztą startego sera cheddar. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
7. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki.
8. Smacznego!