PrzepisDania główneWegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!
Wegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!
Pyszności
15.06.2016 11:03, aktual.: 30.05.2017 10:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeżeli jesteś wegetarianinem i lubisz gotować, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Już za chwilę zobaczysz wspaniały przepis na zapiekane tortille z serem, papryką i cebulą. Jestem pewna, że to danie zwali cię z nóg.
Przepis nie jest trudny, a efekt jest wręcz wspaniały. Ta potrawa idealnie nada się na obiad bądź kolację. Jak najszybciej jej wypróbuj!
Dokładna instrukcja, krok po kroku, znajduje się poniżej.
Składniki:
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 2 szt. czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżeczka cebula granulowana
- 4 szt. placki do tortilli
- 200 g ser cheddar starty
- 1 szt. żółta papryka pokrojona w paseczki
- 1 szt. czerwona papryka pokrojona w paseczki
- 1 szt. zielona papryka pokrojona w paseczki
- sól
- pieprz
- 140 g liście szpinaku świeże
- 115 ml bulion warzywny
- 460 ml zupa pomidorowa
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Przypraw solą i pieprzem (ilość soli i pieprzu według uznania). Dodaj szpinak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach zdejmij z ognia.
2. Na patelnię wlej bulion warzywny i zupę pomidorową. Przypraw solą, czosnkiem, chilli, kminkiem i cebulą granulowaną. Wymieszaj.
3. Kiedy mikstura się zagotuje, podgrzewaj ją przez dodatkowe 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po 3 minutach, zdejmij z ognia.
4. Połóż placki do tortilli na stole. Na górnej części każdego placka rozłóż po ok. 70 g mieszanki paprykowo-cebulowej oraz po 2 łyżkach startego sera cheddar.
5. Zawiń tortille i włóż je do mieszanki bulionu i zupy pomidorowej. Wymieszaj tak, aby tortille były dobrze pokryte zalewą.
6. Wierzch posyp resztą startego sera cheddar. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
7. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki.
8. Smacznego!