Weź monetę i włóż do piekarnika. Mało kto zna ten trik, a działa cuda

Czyszczenie piekarnika za pomocą... monety? Ten trik przewija się przez pół internetu już od jakiegoś czasu. I — uwaga, uwaga — to naprawdę działa. Uciążliwy problem będziesz miał z głowy. Wystarczy, że poznasz ten trik.

Piekarnik i moneta. Co ma jedno do drugiego?Piekarnik i moneta. Co ma jedno do drugiego?
Źródło zdjęć: © Canva | Ichar Leichonak, brizmaker

Triki i sztuczki rodem z internetu chyba nigdy nie przestaną nas zadziwiać. Kreatywność i pomysłowość buszujących po sieci ludzi co jakiś czas przeobrażają się w naprawdę niezłe, praktyczne porady. Oddzielanie żółtka od białka za pomocą czosnku? Żaden problem. A to zaledwie ułamek, cząsteczka, wstęp do długiej alei tiktokowych trików nie z tej ziemi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki a'la Kinder Bueno. Rozkosz dla oczu i podniebienia

Trik, który poznaliśmy ostatnio, również miał swoją genezę w sieci. Nie wiadomo do końca, kto jest jego autorem (jak to w przypadku większych i mniejszych virali), ale jedno trzeba powiedzieć na pewno: czegoś takiego jeszcze nie widzieliśmy. Czy jest prosty? Tak, jak najbardziej. Totalnie łopatologiczny? Jasne. A przy okazji, w tej swojej prostocie, przełomowy? Trzeci raz tak. Oto pomysł na wykorzystanie dwuzłotówki do czyszczenia piekarnika.

Piekarnik i moneta

Na pewno przyznasz nam rację, że nie ma nic gorszego, nic brudny piekarnik. Zacieki po tłuszczu to pół biedy; najgorsze jest zaschnięte, przypalone jedzenie. Stopiony, przyległy do ścianek urządzenia ser nie jest rzeczą łatwą do usunięcia. Funkcje automatycznego czyszczenia, które występują w piekarnikach nowego typu, są natomiast energochłonne, a przez to — boleśnie drogie.

Brudny piekarnik? Pomoże ci moneta
Brudny piekarnik? Pomoże ci moneta © Canva | undefined undefined

Zapewne zastanawiasz się, co ma tutaj piernik do wiatraka, a właściwie: moneta do piekarnika. Otóż chodzi tu o użycie jej jako skrobaczki. Najpierw należy piekarnik dokładnie spryskać środkiem czyszczącym. Kiedy brud będzie już namoczony (po około 10 minutach), chwyć monetę i zetrzyj przy jej pomocy uciążliwe i do tej pory trudne do usunięcia zabrudzenia.

Struktura monety sprawi, że problem brudnego piekarnika zniknie, a ty oszczędzisz sobie zbędnych nerwów. W końcu lśniąca i czyściutka kuchnia to coś, czego potrzebujemy do przyjemnego spędzania czasu na oddawaniu się kulinarnemu hobby, prawda?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę