PoradyWiększość Polaków tego nie robi. Duży błąd, bo można sporo zaoszczędzić

Większość Polaków tego nie robi. Duży błąd, bo można sporo zaoszczędzić

Większość Polaków nie zamraża śledzi, bo boi się, że stracą one smak i konsystencję. To duży błąd, ponieważ mrożenie śledzi jest dobrym sposobem na przedłużenie ich świeżości i zaoszczędzenie pieniędzy.

Czy można mrozić śledźie?
Czy można mrozić śledźie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tycoon751

07.11.2023 13:46

Po uroczystych okazjach i świętach często zostaje nam nadmiar jedzenia, szczególnie gdy przygotowujemy zbyt duże porcje. Zazwyczaj przez kilka dni próbujemy pozbyć się pozostałości, w tym świątecznych przysmaków, takich jak śledzie. Jednak nie wszystkie potrawy zachowują świeżość przez dłuższy czas. Czy można uniknąć marnowania żywności poprzez zamrażanie? A co z mrożeniem śledzi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie surowe: jak mrozić, aby nie straciły smaku?

Śledź w oleju i z cebulką to jedno z charakterystycznych dań na polskim stole świątecznym. Jednak po większych przyjęciach pozostaje nam sporo tego przysmaku. Oczywiście, nikt nie chce marnować jedzenia ani pieniędzy. Jednym z rozwiązań jest zamrażanie śledzi. Najlepiej nadaje się do tego świeży, nieprzygotowany jeszcze w żaden sposób śledź. Jeśli zakupiliśmy śledzie w całości, konieczne jest ich oczyszczenie i usunięcie wnętrzności przed zamrożeniem. Następnie podzielmy rybę na porcje i spakujmy je w specjalne woreczki do mrożenia, układając obok siebie, a nie warstwowo. Tak przygotowane śledzie można bezpośrednio umieścić w zamrażarce.

Przed zamrożeniem śledzie należy umieścić w lodówce na kilka godzin, aby obniżyć ich temperaturę. Dzięki temu proces mrożenia będzie przebiegał szybciej i śledzie zachowają więcej smaku. Śledzie surowe można mrozić przez okres do 2-3 miesięcy.

Jak rozmrozić śledzie?

Śledzie najlepiej rozmrozić w lodówce w ciągu kilku godzin. Można je również rozmrozić w temperaturze pokojowej, ale nie należy ich pozostawiać na dłużej niż 2 godziny. Rozmrożone śledzie należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
śledziemrożenie jedzeniaporady
Wybrane dla Ciebie