Przedwojenny przepis na pyszne kotlety. Zamiast mięsa kucharki sięgały po inny składnik

Przedwojenny przepis na pyszne kotlety. Zamiast mięsa kucharki sięgały po inny składnik

Kotlety z przepisu z 1913 roku. Lepszych nie ma!
Kotlety z przepisu z 1913 roku. Lepszych nie ma!
Źródło zdjęć: © Canva | annata78
06.11.2023 14:20, aktualizacja: 17.01.2024 15:00

Jeszcze 100 lat temu ten przepis nie był nawet w najmniejszym stopniu czymś "oryginalnym". Dzisiaj zaserwowanie takiego dania domownikom może wzbudzić niemałe poruszenie. Oto kotlety ze śledzia według receptury z 1913 roku. Naszym zdaniem takie potrawy są po prostu nieśmiertelne!

Monika Śmigielska jest autorką "Kuchennego Kredensu" - bloga traktującego o przepisach z przedwojennej Polski. Lubująca się w wertowaniu starych książek kucharskich i tematycznych gazet blogerka wywołuje do tablicy stare receptury i z wyraźnym zamiłowaniem wciela je w życie. Naleśniki z masą migdałową z 1914 roku? Proszę bardzo. Kiszka pasztetowa z 1931 roku? Nic prostszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciężko spośród wszystkich przytoczonych przez panią Śmigielską starodawnych dań wybrać jedno takie, które zrobiło na nas największe wrażenie. Ostatecznie jednak postawiliśmy pokazać zaprezentowany przez blogerkę i pochodzący z 1913 roku przepis na kotlety. No dobrze, ale jakie? Mielone? Schabowe? Pożarskie? Otóż nie. Dokładnie 110 lat temu gospodynie zamiast wieprzowiny czy drobiu często używały do przygotowania kotletów... śledzi.

"No wspaniałe są i pojęcia bladego nie mam, dlaczego jak żyję, nigdy takich nie widziałam u nikogo na stole. Soczyste, cudownie wyraziste w smaku kotlety rybne – w dodatku zupełnie niekosztowne i proste w przygotowaniu! - zachwala kotlety ze śledzi autorka "Kuchennego Kredensu". Czyż to nie wystarczająca zachęta do tego, żeby ich spróbować? Do dzieła więc!

Kotlety ze śledzi? Nic prostszego!
Kotlety ze śledzi? Nic prostszego!© Canva | atlasstudio

Kotlety śledziowe według przepisu z 1913 roku

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz przez kilka godzin. Następnie zmiel je w maszynce lub bardzo drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na patelni z rozgrzanym masłem. Dodaj do ryb.
  3. Do mieszanki dorzuć jeszcze namoczoną w mleku kajzerkę i jajka. Dopraw pieprzem — sól raczej nie będzie ci potrzebna. Gdyby masa była zbyt rzadka, podsyp ją bułką tartą.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron do zarumienienia. Śledziowe kotlety doskonale smakują z sosem grzybowym lub kaparowym. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także