WAŻNE
TERAZ

Niebywałe. Kompromitacja Lecha Poznań na Gibraltarze

Wiesz, jak długo gotować młode ziemniaki? Będą miękkie, nie rozwalą się i zachowają pełnię wartości

Z nadejściem wiosny i lata na naszych stołach królują młode ziemniaki. Te delikatne bulwy o cienkiej skórce i subtelnym, lekko słodkawym smaku to prawdziwa kulinarna gratka. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich wyjątkowymi walorami, kluczowe jest właściwe przygotowanie.

jak długo gotować młode ziemniaki? jak długo gotować młode ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | An-T
Marcin Michałowski

Młode ziemniaki to prawdziwy smak wiosny i lata. Ich delikatna skórka i kremowy miąższ sprawiają, że są wyjątkowo smaczne, ale tylko wtedy, gdy zostaną odpowiednio przygotowane. Kluczowym pytaniem jest: jak długo gotować młode ziemniaki, aby były idealne – miękkie, ale nie rozpadające się?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Jak długo gotować młode ziemniaki, aby były perfekcyjne?

Czas gotowania młodych ziemniaków zależy od ich wielkości i odmiany. Najmniejsze bulwy, o średnicy około 2-3 cm, potrzebują około 12-15 minut w osolonej wodzie. Średnie ziemniaki powinny gotować się przez 15-20 minut, a większe nawet 25 minut. Kluczowe jest, aby nie przeciągnąć czasu gotowania, ponieważ młode ziemniaki łatwo się rozgotowują.

Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy ziemniaki są gotowe, jest delikatne nakłucie ich widelcem lub nożem. Jeśli bez oporu przechodzą przez miąższ, oznacza to, że są ugotowane.

Jak przygotować młode ziemniaki przed gotowaniem?

Przed rozpoczęciem gotowania młodych ziemniaków, warto je dokładnie umyć, aby pozbyć się resztek ziemi. Skórka młodych ziemniaków jest na tyle delikatna, że nie wymaga obierania. Można ją jedynie delikatnie wyszorować gąbką lub specjalną szczoteczką.

Jeśli chcesz, aby ziemniaki zachowały więcej wartości odżywczych, gotuj je w mundurkach. W ten sposób minerały i witaminy zostaną w większej ilości zachowane w miąższu.

Przepis na idealne młode ziemniaki z masłem i koperkiem

Chcesz, aby twoje młode ziemniaki były jeszcze smaczniejsze? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • garść świeżego koperku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie młode ziemniaki, nie obierając ich.
  2. Wrzuć ziemniaki do garnka z osoloną wodą.
  3. Gotuj w zależności od wielkości – od 12 do 20 minut.
  4. Odcedź, dodaj masło i posiekany koperek.
  5. Delikatnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Młode ziemniaki to źródło wielu cennych składników odżywczych, takich jak potas, witamina C czy błonnik. Odpowiednio ugotowane, zachowują swoje wartości i smak. Znając odpowiedni czas gotowania, masz pewność, że nie stracą one swojego aromatu, a ich tekstura będzie idealna.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo