Przynajmniej 1 jajko powinniśmy zjadać każdego dnia. Efekty jego działania pojawiają się naprawdę szybko

Jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. W dodatku są niedrogie, a ich przygotowywanie i spożywanie może odbywać się na wiele różnych sposobów. Dlatego nigdy się nie znudzą!

Obrazek
justyna

O wartościach odżywczych jaj można by pisać bardzo wiele rzeczy. Jednak warto podkreślić, że są przede wszystkim bogate w żelazo, aminokwasy, przeciwutleniacze oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Pamiętajmy jednak, że należy sięgać po te ekologiczne, ponieważ nie zawierają hormonów i antybiotyków.

Regularne spożywanie jaj, zapewni naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych!

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Poprawia odporność organizmu

Zjedzenie jednego lub dwóch jaj dziennie może pomóc w zwalczaniu infekcji. Są one bogate w selen, który jest bardzo korzystny dla naszego układu odpornościowego. Dodatkowo pomaga w regulacji hormonu tarczycy.

Zmniejsza stres i lęki

Produkt ten zawiera wspomniane już aminokwasy, które poprawiają zdrowie psychiczne. Regulują wydzielanie serotoniny, która jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za nasze poczucie spokoju, relaksu i odprężenia.

Reguluje poziomu cholesterolu

Jedno jajko zawiera 200 miligramów cholesterolu, jednakże jest to wielkość daleka od szkodliwej. W dodatku, mogą one zmniejszyć poziom złego (LDL) cholesterolu, a podnieść poziom dobrego (HDL).

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Poprawia zdrowie kości i zębów

Jaja, obok promieni słonecznych, są najlepszym źródłem witaminy D. Mają one kluczowe znaczenie dla wzrostu oraz rozwoju kości i zębów. Pomagają też w absorpcji wapnia, co ma zasadnicze znaczenie dla naszego metabolizmu i zdrowia serca.

Polepsza funkcje poznawcze

Te produkty spożywcze zawierają także cholinę, czyli witaminę B4. Związek chemiczny, który jest korzystny dla naszych funkcji poznawczych. Według najnowszych badań, niedobór choliny podnosi ryzyko wystąpienia otępienia, zaburzeń neurologicznych oraz choroby Alzheimera.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

Poprawia wygląd skóry

Jajka są bogate w rodzinę witamin B. Mają one kluczowe znaczenie dla zdrowia naszej skóry oraz włosów, a także dla prawidłowego funkcjonowania wątroby i oczu. Co więcej, świetnie wpływają na nasz układ nerwowy.

Reguluje wagę

Jajka zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu są idealnym rozwiązaniem na śniadanie. Pomogą uniknąć uczucia głodu i zmniejszą ryzyko przejadania się. Badania pokazuje, że ludzie, którzy jedzą jajka rano, spożywają mniej kalorii w ciągu reszty dnia.

Chronią wzrok

Jaja zawierają 2 ważne antyoksydanty - luteinę oraz zeaksantynę. Wspomagają one kondycję naszych oczu i zmniejszają ryzyko chorób oka, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.

Nic tylko zajadać się jajkami!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯