Kupił butelkę wody na dworcu. Gdy zobaczył paragon, złapał się za głowę

Woda na krakowskim Dworcu Głównym kosztuje krocie. Na widok paragonu można złapać się za głowę. Zwykła woda może być luksusem?

Woda w Krakowie- Pyszności, źródło Canva, FacebookWoda w Krakowie- Pyszności, źródło Canva, Facebook
Ewa

Przez wysoką inflację ceny w sklepach stale rosną i nawet zwykłe, domowe paragony z zakupów dla rodziny nabierają grozy. Okazuje się jednak, że to zwykły dworzec kolejowy zamienia się w nasz polski Harrods. Kiedy pan Piotr postanowił kupić butelkę zwykłej wody, nie spodziewał się, że usłyszy tak wysoką cenę.

Woda towarem luksusowym

Wysokie ceny na lotniskach nie są już dla nikogo zaskoczeniem. Jednak dworce kolejowe to zupełnie inny temat. Wokół wielu z nich powstało całkiem niezłe zaplecze gastronomiczno-usługowe, a nawet całe galerie handlowe. Mogłoby się więc wydawać, że to miejsca cenowo bardziej przystępne niż drogie (i jednak mniej popularne) lotniska. Rzeczywistość bywa jednak zaskakująca, o czym przekonał się Piotr Boratyński.

Butelkowana woda mineralna - Pyszności; źródło: Adobe
Butelkowana woda mineralna - Pyszności; źródło: Adobe

W jednym z lokalów na terenie dworca Kraków Główny kupił 1,5 litrową butelkę wody mineralnej "Piwniczanka". Jej cena w Internecie to ok. 3,50 zł, jednak na dworcu kosztowała ona 12,50 zł, czyli ponad 350% ceny początkowej. Warto też dodać, że nawet w tej niższej cenie zawarta jest już pewna marża, więc windowanie ceny aż to 12,50 zł wydaje się być niedorzeczne.

"Taki tam paragon grozy"

Post pana Piotra wywołał przede wszystkim zaskoczone reakcje. I nie ma w tym nic dziwnego, bo nawet, uznawana za bardziej luksusową, woda Perrier kosztuje 7,49 zł za litr.

Taki tam paragon grozy. Za 1.5 litra wody mineralnej Piwniczanki, ale za to w jakim miejscu i o jakiej porze- napisał mężczyzna

Znajomi mężczyzny w komentarzach żartobliwie pisali, że zaszalał z ilością oraz żeby pił i nie żałował. Żałować może z kolei jednego: nie wzięcia bidonu lub butelki filtrującej.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy