Wrzuć pieczarki na patelnię i zalej tą mieszanką. Zamienią się w genialny dodatek do mięsa
Masz w domu sztukę mięsa i nie masz pomysłu, z czym ją podać? Poznaj przepis na pyszny i prosty dodatek, który z pewnością jeszcze nie raz zagości w twoim domu. Potrzebujesz pieczarek i kilku przypraw, które zapewne masz już w swojej kuchennej szafce.
09.01.2024 | aktual.: 09.01.2024 16:18
Zimowa aura daje we znaki. Jesteśmy zmęczeni, zniechęceni i podirytowani. Nic nam się nie chce. Ten wyjątkowo trudny czas można sobie umilić, np. pichcąc coś dobrego. Warto przygotować dania, które przypomną nam smak lata. Choć na sklepowych półkach na próżno szukać produktów sezonowych, jeden składnik smakuje dobrze przez cały rok.
Tym tajemniczym składnikiem są pieczarki. Można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Przedstawiamy przepis na podsmażane pieczarki w słodko-kwaśnej glazurze. To doskonały dodatek do mięsa czy zapiekanki. Przygotujesz je w kilka chwil.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki, czyli wszechstronne warzywa
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Ich miękka, mięsista struktura nadaje się do smażenia, gotowania i marynowania. Grzyby chłoną sos niczym gąbka. Każdy z nas z pewnością raz w życiu próbował podsmażanych pieczarek, które zwykle podaje się do sztuki mięsa. Przygotowanie takich pieczarek jest banalnie proste.
Masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni? Przygotuj smażone pieczarki w słodko-kwaśnej glazurze. Doskonale komponują się z mięsem (czerwonym jak i białym), ryżem, ziemniakami czy makaronem. Można podać je także jako samodzielną przekąskę, np. na przyjęciu. Wyjaśniamy, jak je zrobić.
Pieczarki w słodko-kwaśnej glazurze — przepis
Składniki:
- 600 g małych pieczarek (nadadzą się także te zwykłe),
- 5 łyżek octu balsamicznego dobrej jakości,
- olej rzepakowy,
- łyżka miodu,
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli lub cienki plasterek świeżego chilli,
- sól,
- opcjonalnie: śmietana, natka pietruszki, kolendra, siekane orzechy.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej 5-6 łyżek oleju. W międzyczasie umyj i osusz pieczarki. Kiedy olej będzie już gorący, wsyp pieczarki. Smaż je ok. 3-4 minut z każdej strony. Warzywa muszą odparować i lekko się zarumienić.
- W małej misce przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą miód, ocet balsamiczny oraz chilli.
- Zmniejsz ogień i wlej przygotowany wcześniej sos. Pieczarki powinny pływać w sosie. Całość smaż jeszcze przez dwie minuty, aż sos się całkowicie zredukuje.
- Podawaj na ciepło. Możesz udekorować je natką pietruszki lub pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.