9 bezcennych porad, dzięki którym sprzątanie kuchni jest o wiele przyjemniejsze

Porządek w kuchni to podstawa! Nie każdy jest jednak fanem domowych porządków. Warto mieć w swoim rękawie kilka sprawdzonych patentów, które ułatwią zachowanie czystości i zaoszczędzą nam czas oraz nerwy.

Obrazek
Ewa

#1 Ruszt jak nowy

Ruszty kuchenek bardzo łatwo się brudzą: tutaj coś wykpi, tam coś się rozleje, ochlapie się tłuszczem. Wcale o takie zabrudzenia nietrudno. Szorowanie metalowych elementów może być jednak męczące.
Z pomocą przyjdzie Ci amoniak spożywczy.
Do szczelnego worka wkładamy nasze palniki i wsypujemy do środka łyżeczkę amoniaku. Odłóż torbę na balkon na całą noc i następnego dnia dokładnie opłucz (koniecznie w rękawiczkach).

Obrazek

#2 Zlewozmywak bez rdzy

Chociaż same umycie zlewu nie jest trudne, to jednak zadbanie o to, żeby na stali nie pojawiła się rdza, a sama powierzchnia była lśniąca może być trochę trudniejsze.
Posyp wnętrze zlewu sodą oczyszczoną, a następnie skropl sokiem z cytryny, żeby uruchomić musujące właściwości. Dodaj ocet i wyszoruj wnętrze szczotką. Z trudnymi zabrudzeniami poradzi sobie...pumeks!

Obrazek

#3 Szybkie usuwanie zabrudzeń z mikrofalówki

Zeschnięte, rozlane jedzenie we wnętrzu mikrofali wymaga naprawdę sporo szorowania. Ale zanim zaczniesz używać siły: skorzystaj z prostego triku. Wystarczy, że do miseczki z wodą wyciśniesz sok z cytryny, wrzucisz do niej pozostałą skórkę i włączysz mikrofalówkę na 3 minuty. Usuwanie brudu będzie o wiele prostsze i obędzie się bez mocnego szorowania.

#4 Toster bez okruszków

Chociaż tosty są pysznym i szybkim śniadaniem, to mogą robić trochę bałaganu. Owiń ołówek ręcznikiem papierowym i oczyść wnętrze. Wysuń szufladę na okruszki i wysyp je. Następnie chwyć do ręki suszarkę i skieruj powietrze do środka. W ten sposób pozostałe okruszki z łatwością wpadną do szufladki.
Żeby wyczyścić jego powierzchnię z zewnątrz wystarczy, że połówkę cytryny posypiesz solą i użyjesz jak gąbki. Zobacz, jakie to proste!

#5 Idealnie czyste emaliowane garnki

Nie potrzebujesz dużo, żeby przywrócić im dawny blask i usunąć przypalenia. Do garnka nalej wodę i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć- dodaj sodę oczyszczoną (na 1 l wody-2 łyżeczki sody). Zamieszaj i gotuj kilka minut na małym ogniu. Przy pomocy drewnianej łyżki zdrap przypalenia, opłucz garnek i gotowe!

Obrazek

#6 Lśniący piekarnik

Soda, woda, szpatułka i jedna noc- tyle wystarczy, żeby doprowadzić Twój piekarnik do idealnego stanu.

#7 Czysty młynek do kawy w 10 sekund

Żeby wyczyścić ostrza Twojego młynka do kawy potrzebujesz...białego ryżu! Dodaj 1/4 szklanki (ok. 20 g) białego ryżu do środka i zmiel, aż stanie się białym proszkiem. Następnie wyrzuć ze środka zmielony ryż i wytrzyj wnętrze wilgotnym ręcznikiem papierowym. Szybko, łatwo i efektownie!

Obrazek

#8 Ochronna warstwa dla kuchenki

Jeśli masz w swoim garażu wosk samochodowy to...przynieś go do kuchni! Rozprowadź jego warstwę na czystej kuchence. Następnie za pomocą ręcznika papierowego (lub miękkiej szmatki) usuń produkt z powierzchni. Wosk będzie ochroną, dzięki której trudniej będzie się na kuchence osadzić brud.

Obrazek

#9 Blacha jak nowa!

Na blaszce z piekarnika często możemy znaleźć ciemne, przypalone plamy, które naprawdę ciężko usunąć. Ułatw sobie pracę! 1/4 sody wymieszaj z wodą utlenioną tak, aby powstała pasta. Nanieś na plamę i pozostaw na około godzinę. Zmyj wszystko ciepłą wodą.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka