Wspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Klasyk wśród klasyków, deser nad desery. Na samo hasło "kokosanki" ślinianki zaczynają pracować jak szalone. Te pyszne, małe ciasteczka są obecne na polskich stołach od pokoleń i nie zanosi się, by miały stracić na popularności. Coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla klasycznych deserów, a kokosanki - ze względu na ekstremalnie prosty skład - wpisują się w ten trend idealnie.

Przepyszne i delikatne kokosanki w wersji fitPrzepyszne i delikatne kokosanki w wersji fit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealnie sprawdzają się na świątecznych stołach i podczas uroczystości, a także jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Co czasy, to inny sposób na uzyskanie pysznych kokosanek. Kiedyś ratowano się margaryną, dzisiaj zaś poszukujemy sposobów na odchudzenie tradycyjnych receptur. W odpowiedzi na ten trend przedstawiamy wam uwielbiane ciasteczka w wersji keto z dodatkiem kremowego serka. Palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Fit kokosanki. Kruche i delikatne

W oryginalnej wersji szykuje się je z ciasta makaronikowego, czyli zawierającego białka jaj, cukier i - w tej wersji - dodatek wiórków kokosowych (niekiedy dodaje się masło - wtedy ciasteczka są bardziej wilgotne w środku i mąkę). Jak widać, sam skład kokosanek jest bardzo prosty i niewiele potrzeba, żeby stał się bardziej fit. Wystarczy podmienić cukier na zdrowszą alternatywę, a chcąc uzyskać delikatne wnętrze, zamiast masła warto postawić na przepyszny serek mascarpone.

Kokosankami więc można się cieszyć nawet na diecie. Te w wersji keto, czyli bez cukru i z bardzo małą ilością węglowodanów w składzie, zachwycają smakiem i kruchością. Są tak pyszne, że goście i domownicy nawet nie zauważą, że jedzą alternatywną wersję słynnego deseru. Wystarczą trzy składniki. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Kokosanki to deserowy klasyk
Kokosanki to deserowy klasyk © Pixabay

Wilgotne kokosanki keto z serkiem mascarpone. Przepis

Składniki:

  • 6 białek,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g mascarpone,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka erytrytolu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Do ubitej piany dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj całość.
  3. Do masy dodaj wiórki kokosowe, aromat i opcjonalnie erytrytol. Wymieszaj.
  4. Masę nabieraj łyżką i formuj z niej małe kulki, a następnie spłaszcza je i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kokosanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż się zarumienią.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasteczka z pieca i odstaw, by kokosanki ostygły.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości