PrzepisDeseryWspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Wspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Przepyszne i delikatne kokosanki w wersji fit
Przepyszne i delikatne kokosanki w wersji fit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.09.2023 17:12

Klasyk wśród klasyków, deser nad desery. Na samo hasło "kokosanki" ślinianki zaczynają pracować jak szalone. Te pyszne, małe ciasteczka są obecne na polskich stołach od pokoleń i nie zanosi się, by miały stracić na popularności. Coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla klasycznych deserów, a kokosanki - ze względu na ekstremalnie prosty skład - wpisują się w ten trend idealnie.

Idealnie sprawdzają się na świątecznych stołach i podczas uroczystości, a także jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Co czasy, to inny sposób na uzyskanie pysznych kokosanek. Kiedyś ratowano się margaryną, dzisiaj zaś poszukujemy sposobów na odchudzenie tradycyjnych receptur. W odpowiedzi na ten trend przedstawiamy wam uwielbiane ciasteczka w wersji keto z dodatkiem kremowego serka. Palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit kokosanki. Kruche i delikatne

W oryginalnej wersji szykuje się je z ciasta makaronikowego, czyli zawierającego białka jaj, cukier i - w tej wersji - dodatek wiórków kokosowych (niekiedy dodaje się masło - wtedy ciasteczka są bardziej wilgotne w środku i mąkę). Jak widać, sam skład kokosanek jest bardzo prosty i niewiele potrzeba, żeby stał się bardziej fit. Wystarczy podmienić cukier na zdrowszą alternatywę, a chcąc uzyskać delikatne wnętrze, zamiast masła warto postawić na przepyszny serek mascarpone.

Kokosankami więc można się cieszyć nawet na diecie. Te w wersji keto, czyli bez cukru i z bardzo małą ilością węglowodanów w składzie, zachwycają smakiem i kruchością. Są tak pyszne, że goście i domownicy nawet nie zauważą, że jedzą alternatywną wersję słynnego deseru. Wystarczą trzy składniki. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Kokosanki to deserowy klasyk
Kokosanki to deserowy klasyk © Pixabay

Wilgotne kokosanki keto z serkiem mascarpone. Przepis

Składniki:

  • 6 białek,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g mascarpone,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka erytrytolu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Do ubitej piany dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj całość.
  3. Do masy dodaj wiórki kokosowe, aromat i opcjonalnie erytrytol. Wymieszaj.
  4. Masę nabieraj łyżką i formuj z niej małe kulki, a następnie spłaszcza je i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kokosanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż się zarumienią.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasteczka z pieca i odstaw, by kokosanki ostygły.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także