Wspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi
01.09.2023 17:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Klasyk wśród klasyków, deser nad desery. Na samo hasło "kokosanki" ślinianki zaczynają pracować jak szalone. Te pyszne, małe ciasteczka są obecne na polskich stołach od pokoleń i nie zanosi się, by miały stracić na popularności. Coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla klasycznych deserów, a kokosanki - ze względu na ekstremalnie prosty skład - wpisują się w ten trend idealnie.
Idealnie sprawdzają się na świątecznych stołach i podczas uroczystości, a także jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Co czasy, to inny sposób na uzyskanie pysznych kokosanek. Kiedyś ratowano się margaryną, dzisiaj zaś poszukujemy sposobów na odchudzenie tradycyjnych receptur. W odpowiedzi na ten trend przedstawiamy wam uwielbiane ciasteczka w wersji keto z dodatkiem kremowego serka. Palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fit kokosanki. Kruche i delikatne
W oryginalnej wersji szykuje się je z ciasta makaronikowego, czyli zawierającego białka jaj, cukier i - w tej wersji - dodatek wiórków kokosowych (niekiedy dodaje się masło - wtedy ciasteczka są bardziej wilgotne w środku i mąkę). Jak widać, sam skład kokosanek jest bardzo prosty i niewiele potrzeba, żeby stał się bardziej fit. Wystarczy podmienić cukier na zdrowszą alternatywę, a chcąc uzyskać delikatne wnętrze, zamiast masła warto postawić na przepyszny serek mascarpone.
Kokosankami więc można się cieszyć nawet na diecie. Te w wersji keto, czyli bez cukru i z bardzo małą ilością węglowodanów w składzie, zachwycają smakiem i kruchością. Są tak pyszne, że goście i domownicy nawet nie zauważą, że jedzą alternatywną wersję słynnego deseru. Wystarczą trzy składniki. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Wilgotne kokosanki keto z serkiem mascarpone. Przepis
Składniki:
- 6 białek,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 100 g mascarpone,
- szczypta soli,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżka erytrytolu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Do ubitej piany dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj całość.
- Do masy dodaj wiórki kokosowe, aromat i opcjonalnie erytrytol. Wymieszaj.
- Masę nabieraj łyżką i formuj z niej małe kulki, a następnie spłaszcza je i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kokosanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż się zarumienią.
- Po tym czasie wyjmij ciasteczka z pieca i odstaw, by kokosanki ostygły.