Wspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Klasyk wśród klasyków, deser nad desery. Na samo hasło "kokosanki" ślinianki zaczynają pracować jak szalone. Te pyszne, małe ciasteczka są obecne na polskich stołach od pokoleń i nie zanosi się, by miały stracić na popularności. Coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla klasycznych deserów, a kokosanki - ze względu na ekstremalnie prosty skład - wpisują się w ten trend idealnie.

Przepyszne i delikatne kokosanki w wersji fitPrzepyszne i delikatne kokosanki w wersji fit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealnie sprawdzają się na świątecznych stołach i podczas uroczystości, a także jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Co czasy, to inny sposób na uzyskanie pysznych kokosanek. Kiedyś ratowano się margaryną, dzisiaj zaś poszukujemy sposobów na odchudzenie tradycyjnych receptur. W odpowiedzi na ten trend przedstawiamy wam uwielbiane ciasteczka w wersji keto z dodatkiem kremowego serka. Palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Fit kokosanki. Kruche i delikatne

W oryginalnej wersji szykuje się je z ciasta makaronikowego, czyli zawierającego białka jaj, cukier i - w tej wersji - dodatek wiórków kokosowych (niekiedy dodaje się masło - wtedy ciasteczka są bardziej wilgotne w środku i mąkę). Jak widać, sam skład kokosanek jest bardzo prosty i niewiele potrzeba, żeby stał się bardziej fit. Wystarczy podmienić cukier na zdrowszą alternatywę, a chcąc uzyskać delikatne wnętrze, zamiast masła warto postawić na przepyszny serek mascarpone.

Kokosankami więc można się cieszyć nawet na diecie. Te w wersji keto, czyli bez cukru i z bardzo małą ilością węglowodanów w składzie, zachwycają smakiem i kruchością. Są tak pyszne, że goście i domownicy nawet nie zauważą, że jedzą alternatywną wersję słynnego deseru. Wystarczą trzy składniki. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Kokosanki to deserowy klasyk
Kokosanki to deserowy klasyk © Pixabay

Wilgotne kokosanki keto z serkiem mascarpone. Przepis

Składniki:

  • 6 białek,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g mascarpone,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka erytrytolu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Do ubitej piany dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj całość.
  3. Do masy dodaj wiórki kokosowe, aromat i opcjonalnie erytrytol. Wymieszaj.
  4. Masę nabieraj łyżką i formuj z niej małe kulki, a następnie spłaszcza je i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kokosanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż się zarumienią.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasteczka z pieca i odstaw, by kokosanki ostygły.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki