Wspomnienie z dzieciństwa. Nie do wiary, że tak łatwo się je robi

Klasyk wśród klasyków, deser nad desery. Na samo hasło "kokosanki" ślinianki zaczynają pracować jak szalone. Te pyszne, małe ciasteczka są obecne na polskich stołach od pokoleń i nie zanosi się, by miały stracić na popularności. Coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla klasycznych deserów, a kokosanki - ze względu na ekstremalnie prosty skład - wpisują się w ten trend idealnie.

Przepyszne i delikatne kokosanki w wersji fitPrzepyszne i delikatne kokosanki w wersji fit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealnie sprawdzają się na świątecznych stołach i podczas uroczystości, a także jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Co czasy, to inny sposób na uzyskanie pysznych kokosanek. Kiedyś ratowano się margaryną, dzisiaj zaś poszukujemy sposobów na odchudzenie tradycyjnych receptur. W odpowiedzi na ten trend przedstawiamy wam uwielbiane ciasteczka w wersji keto z dodatkiem kremowego serka. Palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Fit kokosanki. Kruche i delikatne

W oryginalnej wersji szykuje się je z ciasta makaronikowego, czyli zawierającego białka jaj, cukier i - w tej wersji - dodatek wiórków kokosowych (niekiedy dodaje się masło - wtedy ciasteczka są bardziej wilgotne w środku i mąkę). Jak widać, sam skład kokosanek jest bardzo prosty i niewiele potrzeba, żeby stał się bardziej fit. Wystarczy podmienić cukier na zdrowszą alternatywę, a chcąc uzyskać delikatne wnętrze, zamiast masła warto postawić na przepyszny serek mascarpone.

Kokosankami więc można się cieszyć nawet na diecie. Te w wersji keto, czyli bez cukru i z bardzo małą ilością węglowodanów w składzie, zachwycają smakiem i kruchością. Są tak pyszne, że goście i domownicy nawet nie zauważą, że jedzą alternatywną wersję słynnego deseru. Wystarczą trzy składniki. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Kokosanki to deserowy klasyk
Kokosanki to deserowy klasyk © Pixabay

Wilgotne kokosanki keto z serkiem mascarpone. Przepis

Składniki:

  • 6 białek,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g mascarpone,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka erytrytolu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Do ubitej piany dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj całość.
  3. Do masy dodaj wiórki kokosowe, aromat i opcjonalnie erytrytol. Wymieszaj.
  4. Masę nabieraj łyżką i formuj z niej małe kulki, a następnie spłaszcza je i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kokosanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż się zarumienią.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasteczka z pieca i odstaw, by kokosanki ostygły.
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇