Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Od takich pyszności nie sposób oderwać wzroku. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — genialną kombinację smakową, fajny efekt końcowy i świetną zabawę podczas pracy nad przepisem!

Obok takich piękności nie sposób przejść obojętnieObok takich piękności nie sposób przejść obojętnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W zimowym menu nie może zabraknąć konkretnych akcentów. I kiedy myślisz o tej porze roku, na pewno przed oczami pojawia ci się bałwanekchoinka. I bardzo dobrze, bo już za moment dowiesz się, jak przygotować te dwa kultowe skojarzenia w jadalnym wydaniu

Zanim przejdę do konkretów, to muszę podkreślić kilka rzeczy. Po pierwsze, z dzisiejszym przepisem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Po drugie, nie trzeba mieć zdolności artystycznych, aby we własnej kuchni wyczarować uroczego bałwanka i śliczną choinkę. Jestem tego najlepszym przykładem. Co więcej, przygotowanie dzisiejszych przekąsek to tak naprawdę świetna zabawa, dlatego zachęcam do zaangażowania do pracy nad przepisem maluchy. Gwarantuję, że będą zachwycone taką formą spędzenia czasu z rodzicem. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Chcesz przygotować dla swoich maluchów ciekawą niespodziankę w jadalnym wydaniu? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Składniki:

Choinka: 

  • 100 g zielonego pesto,
  • 100 g tartego sera mozzarella,
  • kilkanaście listków bazylii,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1/3 ostrej papryczki zielone (opcjonalnie, można pominąć),
  • ok. 7 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1 spód do pizzy.  

Bałwan: 

  • 100 g sosu pomidorowego,
  • 100 g tartego sera mozzarella,
  • 100 g salami,
  • 7 oliwek czarnych,
  • 1 nosek z marchewki,
  • 1 spód do pizzy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad zimowymi przekąskami rozpoczynam od przygotowania choinki. W tym celu na blacie kuchennym układam arkusz spodu na pizzę i wycinam z niego kształt choinki. 

Kształt choinki już jest
Kształt choinki już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie na wyciętej choince rozprowadzam zielone pesto. To oczywiście nie koniec, bo moją choinkę posypuję startą mozzarellą, zieloną papryką, niewielką ilością ostrej papryczki, świeżymi listkami bazylii oraz pomidorkami koktajlowymi

Choinka nabrała kolorów
Choinka nabrała kolorów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Tak przygotowaną przekąskę umieszczam na koniec w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 220 stopni Celsjusza przez 15 minut. I to wszystko, smacznego!

Choinka już jest!
Choinka już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Czas przygotować bałwanka. Ponownie umieszczam na blacie kuchennym spód do pizzy. Tym razem wycinam większe i mniejsze kółko, które stanie się głowąbrzuszkiem przyszłego bałwanka.

Czas na bałwanka
Czas na bałwanka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Oba kółka pokrywam sosem pomidorowym oraz mozzarellą. Następnie przy pomocy salami tworzę zimowy szalik, zaś czarne oliwki wykorzystuję do zrobienia oczek i guzików pana bałwanka. Oczywiście bałwanek musi mieć też nos z marchewki, o którym również nie zapominam.

Przy dekorowaniu bałwanka spokojnie mogą pomóc maluchy
Przy dekorowaniu bałwanka spokojnie mogą pomóc maluchy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Kiedy druga przekąska jest już gotowa, wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie po raz kolejny ma pracować w temp. 220 stopni Celsjusza. Smacznego po raz drugi!

I druga przekąska gotowa
I druga przekąska gotowa © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯