Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu
Od takich pyszności nie sposób oderwać wzroku. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — genialną kombinację smakową, fajny efekt końcowy i świetną zabawę podczas pracy nad przepisem!
28.12.2023 13:16
W zimowym menu nie może zabraknąć konkretnych akcentów. I kiedy myślisz o tej porze roku, na pewno przed oczami pojawia ci się bałwanek i choinka. I bardzo dobrze, bo już za moment dowiesz się, jak przygotować te dwa kultowe skojarzenia w jadalnym wydaniu.
Zanim przejdę do konkretów, to muszę podkreślić kilka rzeczy. Po pierwsze, z dzisiejszym przepisem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Po drugie, nie trzeba mieć zdolności artystycznych, aby we własnej kuchni wyczarować uroczego bałwanka i śliczną choinkę. Jestem tego najlepszym przykładem. Co więcej, przygotowanie dzisiejszych przekąsek to tak naprawdę świetna zabawa, dlatego zachęcam do zaangażowania do pracy nad przepisem maluchy. Gwarantuję, że będą zachwycone taką formą spędzenia czasu z rodzicem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Chcesz przygotować dla swoich maluchów ciekawą niespodziankę w jadalnym wydaniu? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!
Składniki:
Choinka:
- 100 g zielonego pesto,
- 100 g tartego sera mozzarella,
- kilkanaście listków bazylii,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/3 ostrej papryczki zielone (opcjonalnie, można pominąć),
- ok. 7 sztuk pomidorków koktajlowych,
- 1 spód do pizzy.
Bałwan:
- 100 g sosu pomidorowego,
- 100 g tartego sera mozzarella,
- 100 g salami,
- 7 oliwek czarnych,
- 1 nosek z marchewki,
- 1 spód do pizzy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad zimowymi przekąskami rozpoczynam od przygotowania choinki. W tym celu na blacie kuchennym układam arkusz spodu na pizzę i wycinam z niego kształt choinki.
Krok 2. Następnie na wyciętej choince rozprowadzam zielone pesto. To oczywiście nie koniec, bo moją choinkę posypuję startą mozzarellą, zieloną papryką, niewielką ilością ostrej papryczki, świeżymi listkami bazylii oraz pomidorkami koktajlowymi.
Krok 3. Tak przygotowaną przekąskę umieszczam na koniec w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 220 stopni Celsjusza przez 15 minut. I to wszystko, smacznego!
Krok 4. Czas przygotować bałwanka. Ponownie umieszczam na blacie kuchennym spód do pizzy. Tym razem wycinam większe i mniejsze kółko, które stanie się głową i brzuszkiem przyszłego bałwanka.
Krok 5. Oba kółka pokrywam sosem pomidorowym oraz mozzarellą. Następnie przy pomocy salami tworzę zimowy szalik, zaś czarne oliwki wykorzystuję do zrobienia oczek i guzików pana bałwanka. Oczywiście bałwanek musi mieć też nos z marchewki, o którym również nie zapominam.
Krok 6. Kiedy druga przekąska jest już gotowa, wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie po raz kolejny ma pracować w temp. 220 stopni Celsjusza. Smacznego po raz drugi!
Zobacz także