Z jesiennych owoców robię obłędną przekąskę. Kluczem do sukcesu jest 1 składnik

W Polce te owoce są nadal mało popularne, ale powoli odkrywamy, że można z nich wyczarować prawdziwe cuda na talerzu. Zwłaszcza podsmażone lub zapieczone z miodem figi smakują bajecznie. Ich słodycz przełamuje dodatek wyrazistego sera.

Tarta z figami, kozim serem i rukoląTarta z figami, kozim serem i rukolą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na figi przypada na późne lato i wczesną jesień, kiedy owoce są już w pełni dojrzałe, bardzo miękkie i bardzo słodkie. W tym czasie, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej, chętnie są spożywane na surowo – jako dodatek do sałatek, przekąsek i deserów. W Polsce o wiele bardziej znane są suszone figi, które mogą być dłużej przechowywanie i wykorzystywane w kuchni przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: przepis na pieczone figi faszerowane kozim serem

Wyjątkowy owoc o oryginalnym wnętrzu

Figi to niesamowite owoce, które różnią się od innych pod wieloma względami. Najbardziej zaskakujące jest to, że w środku nich nie znajdziesz klasycznego miękkiego miąższu, tylko setki małych, jednonasiennych owoców, z których każdy powstał z osobnego kwiatu. Te malutkie owoce, często mylone z nasionami, są tak naprawdę dojrzałymi pestkowcami.

Cała struktura, czyli zgrubiałe i puste w środku dno kwiatowe zawierające maleńkie owoce, fachowo nazywa się synokium. Można zatem powiedzieć, że jedząc figę, spożywamy w rzeczywistości setki małych, dojrzałych owoców.

Szybka tarta z figami i kozim serem

Po upieczeniu podziel tartę na praktyczne kwadraty, które sprawdzą się w charakterze małej imprezowej przekąski.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 5–6 świeżych i dojrzałych fig,
  • 200 g sera koziego,
  • 2 łyżki miodu,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rukoli.

Sposób przygotowania:

  1. Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na ok. 6–7 minut.
  2. Pokrój figi w plasterki i rozłóż na podpieczonym spodzie, polej je niewielką ilością miodu i posyp pokruszonym serem kozim.
  3. Wstaw ponownie do pieczenia na ok. 6 minut.
  4. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp tartę pokruszonymi orzechami włoskimi i świeżą rukolą.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku