Z jesiennych owoców robię obłędną przekąskę. Kluczem do sukcesu jest 1 składnik

W Polce te owoce są nadal mało popularne, ale powoli odkrywamy, że można z nich wyczarować prawdziwe cuda na talerzu. Zwłaszcza podsmażone lub zapieczone z miodem figi smakują bajecznie. Ich słodycz przełamuje dodatek wyrazistego sera.

Tarta z figami, kozim serem i rukoląTarta z figami, kozim serem i rukolą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na figi przypada na późne lato i wczesną jesień, kiedy owoce są już w pełni dojrzałe, bardzo miękkie i bardzo słodkie. W tym czasie, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej, chętnie są spożywane na surowo – jako dodatek do sałatek, przekąsek i deserów. W Polsce o wiele bardziej znane są suszone figi, które mogą być dłużej przechowywanie i wykorzystywane w kuchni przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: przepis na pieczone figi faszerowane kozim serem

Wyjątkowy owoc o oryginalnym wnętrzu

Figi to niesamowite owoce, które różnią się od innych pod wieloma względami. Najbardziej zaskakujące jest to, że w środku nich nie znajdziesz klasycznego miękkiego miąższu, tylko setki małych, jednonasiennych owoców, z których każdy powstał z osobnego kwiatu. Te malutkie owoce, często mylone z nasionami, są tak naprawdę dojrzałymi pestkowcami.

Cała struktura, czyli zgrubiałe i puste w środku dno kwiatowe zawierające maleńkie owoce, fachowo nazywa się synokium. Można zatem powiedzieć, że jedząc figę, spożywamy w rzeczywistości setki małych, dojrzałych owoców.

Szybka tarta z figami i kozim serem

Po upieczeniu podziel tartę na praktyczne kwadraty, które sprawdzą się w charakterze małej imprezowej przekąski.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 5–6 świeżych i dojrzałych fig,
  • 200 g sera koziego,
  • 2 łyżki miodu,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rukoli.

Sposób przygotowania:

  1. Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na ok. 6–7 minut.
  2. Pokrój figi w plasterki i rozłóż na podpieczonym spodzie, polej je niewielką ilością miodu i posyp pokruszonym serem kozim.
  3. Wstaw ponownie do pieczenia na ok. 6 minut.
  4. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp tartę pokruszonymi orzechami włoskimi i świeżą rukolą.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯