Z jesiennych owoców robię obłędną przekąskę. Kluczem do sukcesu jest 1 składnik
W Polce te owoce są nadal mało popularne, ale powoli odkrywamy, że można z nich wyczarować prawdziwe cuda na talerzu. Zwłaszcza podsmażone lub zapieczone z miodem figi smakują bajecznie. Ich słodycz przełamuje dodatek wyrazistego sera.
Sezon na figi przypada na późne lato i wczesną jesień, kiedy owoce są już w pełni dojrzałe, bardzo miękkie i bardzo słodkie. W tym czasie, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej, chętnie są spożywane na surowo – jako dodatek do sałatek, przekąsek i deserów. W Polsce o wiele bardziej znane są suszone figi, które mogą być dłużej przechowywanie i wykorzystywane w kuchni przez cały rok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje: przepis na pieczone figi faszerowane kozim serem
Wyjątkowy owoc o oryginalnym wnętrzu
Figi to niesamowite owoce, które różnią się od innych pod wieloma względami. Najbardziej zaskakujące jest to, że w środku nich nie znajdziesz klasycznego miękkiego miąższu, tylko setki małych, jednonasiennych owoców, z których każdy powstał z osobnego kwiatu. Te malutkie owoce, często mylone z nasionami, są tak naprawdę dojrzałymi pestkowcami.
Cała struktura, czyli zgrubiałe i puste w środku dno kwiatowe zawierające maleńkie owoce, fachowo nazywa się synokium. Można zatem powiedzieć, że jedząc figę, spożywamy w rzeczywistości setki małych, dojrzałych owoców.
Szybka tarta z figami i kozim serem
Po upieczeniu podziel tartę na praktyczne kwadraty, które sprawdzą się w charakterze małej imprezowej przekąski.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 5–6 świeżych i dojrzałych fig,
- 200 g sera koziego,
- 2 łyżki miodu,
- garść orzechów włoskich,
- garść rukoli.
Sposób przygotowania:
- Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na ok. 6–7 minut.
- Pokrój figi w plasterki i rozłóż na podpieczonym spodzie, polej je niewielką ilością miodu i posyp pokruszonym serem kozim.
- Wstaw ponownie do pieczenia na ok. 6 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika posyp tartę pokruszonymi orzechami włoskimi i świeżą rukolą.