Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Ciasto na uszy słonia nie musi wyrastać tak długo jak drożdżowe, więc już po chwili możesz stawiać paterę z irańskimi smakołykami na stół. Myślę, że ten przepis spodoba się wszystkim tym, którzy gustują w słodko-słonych smakach.
Ciasteczka uszy słonia są tradycyjnie przygotowywane w krajach irańskich na święto równonocy wiosennej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je także teraz, na przykład na Halloween. Ich smak będzie kulinarną niespodzianką dla twoich gości – ciasteczka wychodzą delikatne i lekko słone, a oryginalne dodatki dodają im wyjątkowych nut, przywołując na myśl dalekie podróże.
Upiorne ciasteczka na imprezę halloweenową
Dodatki do irańskich ciasteczek
Ciasto na Gosh-e-Feel, czyli na uszka słonia, przygotowywane jest na bazie mąki pszennej, jajek, kilku łyżek mleka i oliwy. Do tej dochodzi szczypta soli himalajskiej, która podkreśla wytrawne nuty. W efekcie ciasteczka wychodzą delikatne i mięciutkie, ale o lekko słonym profilu smakowym.
Jednak daleko im do wytrawnej przekąski. O słodkim charakterze ciasteczek przesądzają dodatki, w tym spora ilość cukru pudru. Kardamon przenosi nas aromatem do krajów Bliskiego Wschodu i Azji Południowej, a pistacje dodają koloru i chrupkości.
Jak zrobić ciasteczka uszy słonia?
Do smażenia wybierz olej o wysokim punkcie dymienia.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki ciepłego mleka,
- 3 łyżki oliwy,
- szczypta soli himalajskiej,
- pół łyżeczki kardamonu w proszku
- garść drobno posiekanych pistacji,
- pół szklanki cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij 2 jajka i ubij je mikserem. Następnie dodaj ciepłe mleko, oliwę i szczyptę soli himalajskiej. Wymieszaj na wolnych obrotach.
- Dodaj mąkę przesianą przez sito i zagnieć ciasto przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
- Odrywaj małe porcje ciasta wielkości kuleczek i formuj z nich płaskie wałeczki – możesz wspomóc się wałkiem. Zwiń je w kształt uszek i sklej, aby trzymały się w takiej formie. Rozgrzej olej w woku lub głębokiej patelni. Ostrożnie smaż kawałki ciasta na jasnobrązowy kolor. W połowie smażenia obróć na drugą stronę.
- Usmażone ciastka połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Obficie posyp cukrem pudrem, kardamonem i pistacjami – z tymi dodatkami nie tylko świetnie smakują, ale i wyglądają zjawiskowo.