Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki

Ciasto na uszy słonia nie musi wyrastać tak długo jak drożdżowe, więc już po chwili możesz stawiać paterę z irańskimi smakołykami na stół. Myślę, że ten przepis spodoba się wszystkim tym, którzy gustują w słodko-słonych smakach.

Uszy słonia to pomysł na słodkie małe co niecoUszy słonia to pomysł na słodkie małe co nieco
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasteczka uszy słonia są tradycyjnie przygotowywane w krajach irańskich na święto równonocy wiosennej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je także teraz, na przykład na Halloween. Ich smak będzie kulinarną niespodzianką dla twoich gości – ciasteczka wychodzą delikatne i lekko słone, a oryginalne dodatki dodają im wyjątkowych nut, przywołując na myśl dalekie podróże.

Upiorne ciasteczka na imprezę halloweenową

Dodatki do irańskich ciasteczek

Ciasto na Gosh-e-Feel, czyli na uszka słonia, przygotowywane jest na bazie mąki pszennej, jajek, kilku łyżek mleka i oliwy. Do tej dochodzi szczypta soli himalajskiej, która podkreśla wytrawne nuty. W efekcie ciasteczka wychodzą delikatne i mięciutkie, ale o lekko słonym profilu smakowym.

Jednak daleko im do wytrawnej przekąski. O słodkim charakterze ciasteczek przesądzają dodatki, w tym spora ilość cukru pudru. Kardamon przenosi nas aromatem do krajów Bliskiego Wschodu i Azji Południowej, a pistacje dodają koloru i chrupkości.

Jak zrobić ciasteczka uszy słonia?

Do smażenia wybierz olej o wysokim punkcie dymienia.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki ciepłego mleka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • pół łyżeczki kardamonu w proszku
  • garść drobno posiekanych pistacji,
  • pół szklanki cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij 2 jajka i ubij je mikserem. Następnie dodaj ciepłe mleko, oliwę i szczyptę soli himalajskiej. Wymieszaj na wolnych obrotach.
  2. Dodaj mąkę przesianą przez sito i zagnieć ciasto przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
  3. Odrywaj małe porcje ciasta wielkości kuleczek i formuj z nich płaskie wałeczki – możesz wspomóc się wałkiem. Zwiń je w kształt uszek i sklej, aby trzymały się w takiej formie. Rozgrzej olej w woku lub głębokiej patelni. Ostrożnie smaż kawałki ciasta na jasnobrązowy kolor. W połowie smażenia obróć na drugą stronę.
  4. Usmażone ciastka połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Obficie posyp cukrem pudrem, kardamonem i pistacjami – z tymi dodatkami nie tylko świetnie smakują, ale i wyglądają zjawiskowo.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇