Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki

Ciasto na uszy słonia nie musi wyrastać tak długo jak drożdżowe, więc już po chwili możesz stawiać paterę z irańskimi smakołykami na stół. Myślę, że ten przepis spodoba się wszystkim tym, którzy gustują w słodko-słonych smakach.

Uszy słonia to pomysł na słodkie małe co niecoUszy słonia to pomysł na słodkie małe co nieco
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasteczka uszy słonia są tradycyjnie przygotowywane w krajach irańskich na święto równonocy wiosennej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je także teraz, na przykład na Halloween. Ich smak będzie kulinarną niespodzianką dla twoich gości – ciasteczka wychodzą delikatne i lekko słone, a oryginalne dodatki dodają im wyjątkowych nut, przywołując na myśl dalekie podróże.

Upiorne ciasteczka na imprezę halloweenową

Dodatki do irańskich ciasteczek

Ciasto na Gosh-e-Feel, czyli na uszka słonia, przygotowywane jest na bazie mąki pszennej, jajek, kilku łyżek mleka i oliwy. Do tej dochodzi szczypta soli himalajskiej, która podkreśla wytrawne nuty. W efekcie ciasteczka wychodzą delikatne i mięciutkie, ale o lekko słonym profilu smakowym.

Jednak daleko im do wytrawnej przekąski. O słodkim charakterze ciasteczek przesądzają dodatki, w tym spora ilość cukru pudru. Kardamon przenosi nas aromatem do krajów Bliskiego Wschodu i Azji Południowej, a pistacje dodają koloru i chrupkości.

Jak zrobić ciasteczka uszy słonia?

Do smażenia wybierz olej o wysokim punkcie dymienia.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki ciepłego mleka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • pół łyżeczki kardamonu w proszku
  • garść drobno posiekanych pistacji,
  • pół szklanki cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij 2 jajka i ubij je mikserem. Następnie dodaj ciepłe mleko, oliwę i szczyptę soli himalajskiej. Wymieszaj na wolnych obrotach.
  2. Dodaj mąkę przesianą przez sito i zagnieć ciasto przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
  3. Odrywaj małe porcje ciasta wielkości kuleczek i formuj z nich płaskie wałeczki – możesz wspomóc się wałkiem. Zwiń je w kształt uszek i sklej, aby trzymały się w takiej formie. Rozgrzej olej w woku lub głębokiej patelni. Ostrożnie smaż kawałki ciasta na jasnobrązowy kolor. W połowie smażenia obróć na drugą stronę.
  4. Usmażone ciastka połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Obficie posyp cukrem pudrem, kardamonem i pistacjami – z tymi dodatkami nie tylko świetnie smakują, ale i wyglądają zjawiskowo.
Wybrane dla Ciebie
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance