WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Zamiast do sałatki, wlej do kawy. Chroni przed udarem, zbija wysoki cholesterol

Kawa to napój uwielbiany na całym świecie za swój niepowtarzalny smak i aromat. Jednak nie tylko te cechy przyciągają do niej miliony osób. Wykazuje ona również pozytywny wpływ na nasz organizm, a jeden prosty dodatek może uczynić ją jeszcze zdrowszą.

Warto spróbować kawy z tym dodatkiem.Warto spróbować kawy z tym dodatkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu, poranna filiżanka kawy to nie tylko moment relaksu, ale także sposób na rozpoczęcie dnia z dawką energii. Dodatek oliwy z oliwek może jeszcze bardziej wzbogacić ten rytuał. Kawa z oliwą dostarcza energii na cały dzień, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia serce.

Kontynuacja artykułu poniżej

Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje

Jak działa kawa z oliwą?

Połączenie kawy z oliwą to interesująca mieszanka, łącząca w sobie korzyści obu składników. Kawa jest znana jako napój pobudzający, poprawiający koncentrację i nastrój. Z kolei oliwa stanowi bogate źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Razem przynoszą szereg korzyści zdrowotnych: dodają energii, poprawiają odporność, chronią serce i wspomagają utratę wagi.

Jednym z głównych atutów kawy z oliwą jest jej zdolność do obniżania poziomu "złego" cholesterolu LDL i zwiększania "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu może ona zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Ponadto, oliwa zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają trawienie i wchłanianie składników odżywczych z kawy. Jest również bogata w antyoksydanty, chroniące komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki.

Jak przygotować kawę z oliwą?

Przygotowanie takiej kawy jest bardzo proste. Wystarczy dodać jedną łyżkę oliwy do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Można też wzbogacić ją ulubionymi przyprawami, takimi jak kardamon, cynamon czy kakao. Szczególnie kakao może dodatkowo zwiększyć korzyści zdrowotne napoju. Zalecana dawka to jedna filiżanka dziennie.

Należy jednak pamiętać, że kawa z oliwą nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby z problemami żołądkowymi czy jelitowymi powinny skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem. Ważne jest, aby wszystko spożywać z umiarem i dostosować do indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia