Zamiast do sałatki, wlej do kawy. Chroni przed udarem, zbija wysoki cholesterol

Kawa to napój uwielbiany na całym świecie za swój niepowtarzalny smak i aromat. Jednak nie tylko te cechy przyciągają do niej miliony osób. Wykazuje ona również pozytywny wpływ na nasz organizm, a jeden prosty dodatek może uczynić ją jeszcze zdrowszą.

Warto spróbować kawy z tym dodatkiem.Warto spróbować kawy z tym dodatkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu, poranna filiżanka kawy to nie tylko moment relaksu, ale także sposób na rozpoczęcie dnia z dawką energii. Dodatek oliwy z oliwek może jeszcze bardziej wzbogacić ten rytuał. Kawa z oliwą dostarcza energii na cały dzień, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia serce.

Kontynuacja artykułu poniżej

Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje

Jak działa kawa z oliwą?

Połączenie kawy z oliwą to interesująca mieszanka, łącząca w sobie korzyści obu składników. Kawa jest znana jako napój pobudzający, poprawiający koncentrację i nastrój. Z kolei oliwa stanowi bogate źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Razem przynoszą szereg korzyści zdrowotnych: dodają energii, poprawiają odporność, chronią serce i wspomagają utratę wagi.

Jednym z głównych atutów kawy z oliwą jest jej zdolność do obniżania poziomu "złego" cholesterolu LDL i zwiększania "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu może ona zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Ponadto, oliwa zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają trawienie i wchłanianie składników odżywczych z kawy. Jest również bogata w antyoksydanty, chroniące komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki.

Jak przygotować kawę z oliwą?

Przygotowanie takiej kawy jest bardzo proste. Wystarczy dodać jedną łyżkę oliwy do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Można też wzbogacić ją ulubionymi przyprawami, takimi jak kardamon, cynamon czy kakao. Szczególnie kakao może dodatkowo zwiększyć korzyści zdrowotne napoju. Zalecana dawka to jedna filiżanka dziennie.

Należy jednak pamiętać, że kawa z oliwą nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby z problemami żołądkowymi czy jelitowymi powinny skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem. Ważne jest, aby wszystko spożywać z umiarem i dostosować do indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej