PrzepisNapojeZamiast do sałatki, wlej do kawy. Chroni przed udarem, zbija wysoki cholesterol

Zamiast do sałatki, wlej do kawy. Chroni przed udarem, zbija wysoki cholesterol

Warto spróbować kawy z tym dodatkiem.
Warto spróbować kawy z tym dodatkiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.08.2024 14:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa to napój uwielbiany na całym świecie za swój niepowtarzalny smak i aromat. Jednak nie tylko te cechy przyciągają do niej miliony osób. Wykazuje ona również pozytywny wpływ na nasz organizm, a jeden prosty dodatek może uczynić ją jeszcze zdrowszą.

Dla wielu, poranna filiżanka kawy to nie tylko moment relaksu, ale także sposób na rozpoczęcie dnia z dawką energii. Dodatek oliwy z oliwek może jeszcze bardziej wzbogacić ten rytuał. Kawa z oliwą dostarcza energii na cały dzień, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia serce.

Kontynuacja artykułu poniżej

Jak działa kawa z oliwą?

Połączenie kawy z oliwą to interesująca mieszanka, łącząca w sobie korzyści obu składników. Kawa jest znana jako napój pobudzający, poprawiający koncentrację i nastrój. Z kolei oliwa stanowi bogate źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Razem przynoszą szereg korzyści zdrowotnych: dodają energii, poprawiają odporność, chronią serce i wspomagają utratę wagi.

Jednym z głównych atutów kawy z oliwą jest jej zdolność do obniżania poziomu "złego" cholesterolu LDL i zwiększania "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu może ona zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Ponadto, oliwa zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają trawienie i wchłanianie składników odżywczych z kawy. Jest również bogata w antyoksydanty, chroniące komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki.

Jak przygotować kawę z oliwą?

Przygotowanie takiej kawy jest bardzo proste. Wystarczy dodać jedną łyżkę oliwy do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Można też wzbogacić ją ulubionymi przyprawami, takimi jak kardamon, cynamon czy kakao. Szczególnie kakao może dodatkowo zwiększyć korzyści zdrowotne napoju. Zalecana dawka to jedna filiżanka dziennie.

Należy jednak pamiętać, że kawa z oliwą nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby z problemami żołądkowymi czy jelitowymi powinny skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem. Ważne jest, aby wszystko spożywać z umiarem i dostosować do indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także