Zamówili obiad nad morzem. Kiedy dostali rachunek, przecierali oczy ze zdziwienia

Wyjazd nad morze wiąże się ze sporymi wydatkami. Internet zalewa fala paragonów grozy, gdzie za średniej jakości danie w lokalnej smażalni trzeba zapłacić fortunę. Okazuje się jednak, że w niewielkiej odległości od turystycznych miejscowości można zjeść tanio i smacznie.

Bar mleczny - PysznościBar mleczny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Restauracja wcale nie musi być najlepszej jakości, aby była droga. Boleśnie przekonują się o tym odwiedzający Bałtyk turyści, którzy w nadmorskich restauracjach i barach każdego roku zostawiają fortunę. Za obiad dla rodziny trzeba słono zapłacić, a nie zawsze cena idzie w parze z jakością. Galopujące drożyzna sprawia, że podczas urlopu wielu Polaków szuka oszczędności. Nie inaczej było w przypadku jednej z czytelniczek "Faktu", która na obiad wybrała się do Rumi, małego miasta położonego nieopodal Gdyni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Bar mleczny ratunkiem dla portfela

Rumia jest świetnie skomunikowana z Trójmiastem i chociaż nie przyciąga za dużo turystów, to może być dobrą bazą wypadową. Tym bardziej że znaleźć w niej można bary mleczne, które uratują niejedną kieszeń. Za obiad dla trzech osób pani Lucyna, czytelniczka "Faktu" zapłaciła zaledwie 62,40 zł.

Kotlet z frytkami i surówką - Pyszności
Kotlet z frytkami i surówką - Pyszności © Adobe Stock

Leniwe ze śmietaną kosztowały 8 zł, droższa była karkówka z ziemniakami oraz surówką - 23,90 zł. Pulpety w sosie śmietanowym (4 sztuki) to 14,50 zł, a surówka z marchewki i ananasa zaledwie 5 zł. Zaskakująca była również cena zupy pomidorowej - 7,50 zł. Jak podkreśla pani Lucyna, porcje był sycące.

Wyszliśmy pełni, wręcz objedzeni. Jedzenie nam smakowało, ale mała rada dla kucharza: oszczędniej z mąką. Sos i zupa były tak gęste, że łyżkę można postawić. Leniwe też powinny być ciut delikatniejsze - relacjonuje czytelniczka "Faktu".

Tania opcja obiadowa

Bary mleczny w Rumi nie jest wyjątkiem, bo większość takich miejsc ma naprawdę atrakcyjne ceny. Nie biorą się one z powietrza - niższe ceny potraw w barach mlecznych są możliwe dzięki dopłatom ze strony państwa. Dotacje te obejmują produkty pochodzenia roślinnego, takie jak zboża, mleko, warzywa i grzyby. Innymi słowy, państwo pomaga barom mlecznym w utrzymaniu niższych cen, pokrywając część kosztów zakupu tych produktów. Nie pozostaje nic innego, jak korzystać z tej budżetowej opcji podczas rodzinnych wyjazdów.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji