Obrała kilka ziemniaków i polała je roztopionym masłem. Brzmi banalnie, ale smakuje fenomenalnie!

Jestem wielką fanką tego typu potraw, a ta szczególnie przypadła mi do gustu. Wystarczyło tylko, abym spojrzała na przepis i od razu zabrałam się do pracy.

Obrazek
Frania

Kluczem do sukcesu jest pokrojenie ziemniaków w bardzo cienkie plastry, więc przygotowanie zajmuje trochę czasu. Potrzebujemy cierpliwości, ale uwierz mi, że warto się w nią uzbroić.

Jest to danie, które wygląda naprawdę imponująco i sprawdzi się na każdej domówce!

2

Składniki:

- 3 łyżki roztopionego masła

- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

- 10-12 obranych ziemniaków

- 1 łyżeczka soli

- 1 drobno posiekana cebula albo 4 szalotki

- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki (opcjonalnie)

- 4 gałązki świeżego tymianku

- 10 dag boczku/bekonu pokrojonego w kostkę

3

Wskazówki:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Do miski wlej olej i roztopione masło.

Do okrągłego naczynia do pieczenia wlej mieszankę i dokładnie ją rozprowadź. Ziemniaki należy ułożyć tak jak na zdjęciu poniżej. Co 3-4 ziemniaki włóż kawałki cebulki. Posyp wszystko solą i papryką. Posmaruj resztką oleju i masła.

4

Należy piec przez 85 minut bez przykrycia. Jeśli zauważysz, że ziemniaki są suche, weź trochę oliwy i masła z dna naczynia i polej potrawę z góry.

5

Podczas pieczenia ziemniaków równocześnie zajmij się bekonem. Połóż go na patelni, niech się zarumieni. Później wyciągnij go na talerz przykryty papierowym ręcznikiem - dzięki temu ocieknie z tłuszczu.

6

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika.

7

Dodaj bekon i ułóż gałązki tymianku.

8

Jeszcze raz musisz piec potrawę przez kolejne 35 minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca. Posyp jeszcze trochę solą. Podawaj od razu po wyciągnięciu. Doskonałym dodatkiem jest śmietana. Smacznego!

9
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥