Jajecznica to przeżytek, śniadaniowa zapiekanka jest o niebo lepsza. Robi się wręcz sama

Idealnym sposobem na dobry początek dnia jest pożywne śniadanie, które da energię do porannego wysiłku. Rzadko kiedy możemy sobie pozwolić na długie gotowanie o tej porze, dlatego prezentujemy przepis na zapiekankę z warzywami i kiełbasą. Zapiekanka jajeczna będzie ekspresowa, jeśli przygotujesz warzywa z małym wyprzedzeniem.

Zapiekanka jajecznaZapiekanka jajeczna - Pyszności; Foto Canva
Agnieszka

Śniadaniowa zapiekanka jajeczna, biorąc pod uwagę wcześniej upieczone warzywa, wymaga od gotującego jedynie połączenia składników. Następnie zostaje tylko wstawić blachę do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach, śniadanie jest gotowe. 

Dodatkowym atutem poniższej zapiekanki jest jej stosunkowo długi czas przechowywania. Po upieczeniu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, przetrwa nawet do 4 dni. Dlatego wszystkim możesz zająć się na początku tygodnia, aby przez następne dni jedynie odgrzewać zapiekankę o poranku.

Obrazek
Jajka - Pyszności

Jajeczna zapiekanka, przepis na śniadanie

Składniki:

                
  • 10 jajek
  • 3 ziemniaki
  • 300 g kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 4 papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść tartego sera żółtego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • olej

Zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia i odstawienia jej na bok. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój warzywa w równą kostkę. Ułóż je na blaszce, posyp solą, pieprzem, słodką papryką i curry, a następnie skrop olejem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25-30 minut.

W dużej misce umieść jajka, wlej do nich mleko, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo siekanymi ząbkami czosnku. Wymieszaj masę. Kiełbasę pokrój w plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa, dodaj do nich kiełbasę i zalej masą jajeczną. 

Wierzch zapiekanki posyp tartym serem i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość przez około 30 minut. Przed krojeniem odczekaj około 10 minut, inaczej kawałki dania mogą się rozpaść. Zapiekanka jajeczna jest gotowa. Smacznego.

Zapiekanka jajeczna
Zapiekanka jajeczna - Pyszności; Foto Canva

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych inspiracji, zajrzyj na nasz kanał na YouTube. W poniższym filmie pokazujemy, jak zrobić zapiekane pomidory nadziewane jajkami.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło