Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem. Szybki przepis na obiad

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem to szybki i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jakie składniki będą potrzebne i ile piec zapiekankę z mięsem mielonym? Przepis na zapiekankę ziemniaczaną.

Obrazek
Ewa

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Ziemniak to polski król obiadowy. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, purée, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo.

W moim domu wśród zapiekanek króluje ta z ziemniakami i mięsem mielonym. Wzbogaciłam ją dodatkowo szpinakiem- warzyw nigdy dość. Moja rodzina wprost za nią szaleje i regularnie się o nią dopomina. Oto przepis na zapiekankę ziemniaczaną.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Ta zapiekanka to połączenie ukochanych ziemniaków z sosem bolońskim. Jak ją przygotować?

Przepis wideo:

Obrazek

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – składniki

W zapiekankach najlepsze jest to, że ich przygotowanie nie trwa długo, składniki są proste, a efekt po prostu nieziemsko pyszny! Jakie składniki są potrzebne do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem?

Składniki:

  • 1 cebula
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka granulowanej cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 60 g świeżego szpinaku

Jak zrobić domową zapiekankę ziemniaczaną?

Zacznij od przygotowania mięsnego farszu. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć mięso mielone i przesmaż całość. Wlej sos pomidorowy i dosyp przyprawy. Zamiast suszonego czosnku możesz użyć też 2-4 ząbków świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę. Jeśli nie masz w domu granulowanej cebuli – możesz pominąć ten krok. Dodaj pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszaj.

Obrazek

Następnie dodaj liście świeżego szpinaku i ponownie wymieszaj. Jeśli lubisz, to do mięsa możesz dorzucić też pokrojoną cukinię, trochę startej marchewki, selera naciowego lub bakłażana. Całość możesz również mocniej doprawić np. chilli, jeśli lubisz ostre smaki.

Obrazek

Teraz sięgnij po robota kuchennego i zamień ziemniaki w cienkie talarki. Pamiętaj, żeby nie używać zbyt grubych kawałków, bo mogą nie zdążyć się upiec i pozostaną surowe.

Obrazek

Przygotuj formę do pieczenia zapiekanki ziemniaczanej. Najlepiej sprawdzi się tu prostokątna, o kształcie keksówki. Wysmaruj jej brzegi olejem lub oliwą przy pomocy silikonowego pędzelka. Następnie wyłóż pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków, kładąc je również na bokach naczynia. Na ziemniaki połóż żółty ser, wyłóż część mięsa. Następnie ułóż warstwę ziemniaków, ponownie mięsa i powtarzaj, aż nie skończy Ci się farsz.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czas pieczenia zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem. Całą zapiekankę przykryj folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Obrazek

Zapiekankę podawaj na ciepło, udekorowaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki