Zapiekany kalafior

Jeśli jesteś ogromnym fanem warzyw, już za chwilę znajdziesz się w raju. Oto genialny przepis na szybki i smaczny obiad z kalafiorem w roli głównej. Tej zapiekance po prostu nie sposób odmówić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. kalafior
  2. 25 g mąka
  3. pietruszka do dekoracji
  4. 20 g masło
  5. 400 ml mleko
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
  9. 50 g cheddar
  10. 100 g mozarella
  11. 12 plasterków szynka
Sposób przygotowania:

1. Kalafior podziel na mniejsze części i gotuj go przez 10 minut.

Obrazek

2. Ugotowany kalafior odcedź i osusz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Obrazek

3. W rozgrzanym rondelku roztop masło. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, mleko oraz sery. Dopraw do smaku.

Obrazek

4. Przykryj kawałki kalafiora serową mieszanką.

Obrazek

5. Pomiędzy kawałkami warzywa umieść różyczki, które stworzysz dzięki zrolowaniu szynki.

Obrazek

6. Kalafior zapiekaj w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut.

Obrazek

7. I to wszystko! Gotowe danie udekoruj przy pomocy pietruszki.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀