Zapiekany makaron w kokilkach

Zapiekany makaron z pulpetami podany w kokilkach skradł nasze serca od pierwszego kęsa. Z Tobą będzie tak samo, o czym przekonasz się już za moment!

Obrazek
Pyszności

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, sprawdzonym patentem na pyszny posiłek za każdym razem jest zapiekany makaron. Możesz podać go na wiele ciekawych pomysłów i dziś przychodzimy z kolejną mega inspiracją, która z pewnością na stałe zadomowi się w Twoim menu. Wszystko czego potrzebujesz do przygotowania pysznej uczty to drobny makaron, ser, jajka, mielone mięso i przyprawy. Te składniki na pewno masz w swojej kuchni, więc od razu możemy zabierać się do pracy.

Makaronowe zapiekanki w wydaniu mini upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Pulpety

  1. 500 g mięsa mielonego
  2. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  3. 1 łyżeczka soli
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu
  5. 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  6. 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  7. 80 g żółtego sera (podzielony na małe kwadraty)

Makaron

  1. 500 g drobnego makaronu (ugotowany)
  2. 4 jajka
  3. 1 szklanka mozzarelli
  4. 1/3 szklanki mąki pszennej
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu
  7. 1/4 szklanki parmezanu
  8. 1/3 posiekanej natki pietruszki

Pulpety

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania pulpetów.

W tym celu połącz w dużej misce: mięso mielone, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz cebulę i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj składniki. Możesz zrobić to zarówno przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, kuchennej łopatki, jak i za pomocą rąk.

zapiekany makaron w kokilkach

Kiedy składniki stworzą idealny miks, weź na dłoń trochę mieszanki. Na środku umieść kawałek żółtego sera i uformuj mały pulpet. Powtórz cały proces kilka razy, aż przygotujesz wszystkie pulpety.

zapiekany makaron w kokilkach

Ułóż gotowe pulpety na jednym talerzu, po czym wstaw do lodówki. Następnie przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Serowo-makaronowa mieszanka

Bazą naszego przepisu jest makaron, dlatego czas go przygotować.

Do przepisu użyj drobnego makaronu. Ugotuj go w sposób al dente we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw na bok, po czym zajmij się przygotowaniem serowej mieszanki.

W tym celu umieść na środku kuchennego blatu dużą miskę, po czym połącz w niej jajka, startą na dużych oczkach mozzarellę, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj zawartość naczynia, aby powstała jednolita mieszanka.

zapiekany makaron w kokilkach

Na koniec dodaj do miski makaron. Po raz ostatni połącz dodane składniki.

Złożenie i pieczenie

Czas złożyć makaronową konstrukcję.

Na blacie kuchennym umieść tym razem kokilki. Na ich dnie rozprowadź odrobinę masła lub olej. Następnie stwórz pierwszą warstwę z serowo-makaronowej mieszanki. Na środku ułóż małe pulpety.

zapiekany makaron w kokilkach

Każdy pulpet przykryj drugą warstwą makaronu. Na wierzchu każdej kokilki rozsyp delikatnie parmezan, po czym wstaw do Ovi na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po tym czasie dodaj po 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Nie zaszkodzi również druga dawka parmezanu.

zapiekany makaron w kokilkach

Danie zapiekaj w Ovi Smart przez kolejne 5 minut. Przed podaniem udekoruj każde naczynie świeżo posiekaną pietruszką.

zapiekany makaron w kokilkach

Danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj i serwuj pyszny obiad od razu po upieczeniu. Twoi bliscy będą zachwyceni. A jeśli szukasz więcej pomysłów na przygotowanie makaronowego obiadu, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych kulinarnych inspiracji.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇