Zapomnij o krokietach. Te paszteciki będą hitem tegorocznej wigilii

Macie już dość tradycyjnych krokietów? Co roku podajecie je na wigilijną kolację. Paszteciki z ciasta francuskiego to doskonała alternatywa, która z pewnością sprosta waszym oczekiwaniom. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno was zachwyci.

PasztecikiPaszteciki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Paszteciki z ciasta francuskiego świetnie zastąpią krokiety. Przekąska świetnie sprawdzi się na domowej imprezie z rodziną lub znajomymi. Są smaczne, sycące, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Plusem jest to, że nie trzeba martwić się o przygotowanie ciasta drożdżowego, ponieważ korzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, w szybki i prosty sposób powstają paszteciki, które potrafią zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijny kompot z suszu. Idealnie gasi nawet największe pragnienie

Paszteciki wigilijne - przepis

Składniki:

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (im ma krótszy skład, tym lepiej, najgorsze są te z cukrem i olejem palmowym),
  • 2 jajka,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • 250 g pieczarek,
  • 3-4 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami © Adobe Stock | Monika

Sposób wykonania:

  1. Suszone grzyby wsyp do garnka i zalej letnią wodą. Pozostaw je na godzinę, wtedy zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Z większych pieczarek zdejmij skórkę, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przepłucz kiszoną kapustę i włóż ją do garnka, zalej 100 ml wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę mielonego pieprzu. Całość gotuj około 30 minut na małym ogniu aż kapusta stanie się miękka. Wystudzoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj.
  3. Cebulę i czosnek podsmażaj na niewielkim ogniu i odrobinie oleju przez około 10 minut. Pilnuj, by warzywa się jedynie zarumieniły. Następnie dorzuć posiekane pieczarki i podsmażaj całość przez około 10 minut, ciągle mieszając. Na sam koniec dorzuć kiszoną kapustę oraz odciśnięte grzyby. Dopraw farsz solą i mielonym pieprzem. Po 7 minutach zdejmij farsz z ognia i wystudź.
  4. Ciasto francuskie potnij na kwadraty - mogą mieć różną wielkość. Na środek każdej części połóż trochę farszu i zawiń ciasto tak, by uformować trójkąty. Dociśnij brzegi, by paszteciki nie rozkleiły się podczas pieczenia. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i ułóż przekąskę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak