Zapomnij o krokietach. Te paszteciki będą hitem tegorocznej wigilii
Macie już dość tradycyjnych krokietów? Co roku podajecie je na wigilijną kolację. Paszteciki z ciasta francuskiego to doskonała alternatywa, która z pewnością sprosta waszym oczekiwaniom. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno was zachwyci.
24.12.2023 08:59
Paszteciki z ciasta francuskiego świetnie zastąpią krokiety. Przekąska świetnie sprawdzi się na domowej imprezie z rodziną lub znajomymi. Są smaczne, sycące, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Plusem jest to, że nie trzeba martwić się o przygotowanie ciasta drożdżowego, ponieważ korzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, w szybki i prosty sposób powstają paszteciki, które potrafią zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paszteciki wigilijne - przepis
Składniki:
- 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (im ma krótszy skład, tym lepiej, najgorsze są te z cukrem i olejem palmowym),
- 2 jajka,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 20 g grzybów suszonych,
- 250 g pieczarek,
- 3-4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Suszone grzyby wsyp do garnka i zalej letnią wodą. Pozostaw je na godzinę, wtedy zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Z większych pieczarek zdejmij skórkę, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przepłucz kiszoną kapustę i włóż ją do garnka, zalej 100 ml wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę mielonego pieprzu. Całość gotuj około 30 minut na małym ogniu aż kapusta stanie się miękka. Wystudzoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj.
- Cebulę i czosnek podsmażaj na niewielkim ogniu i odrobinie oleju przez około 10 minut. Pilnuj, by warzywa się jedynie zarumieniły. Następnie dorzuć posiekane pieczarki i podsmażaj całość przez około 10 minut, ciągle mieszając. Na sam koniec dorzuć kiszoną kapustę oraz odciśnięte grzyby. Dopraw farsz solą i mielonym pieprzem. Po 7 minutach zdejmij farsz z ognia i wystudź.
- Ciasto francuskie potnij na kwadraty - mogą mieć różną wielkość. Na środek każdej części połóż trochę farszu i zawiń ciasto tak, by uformować trójkąty. Dociśnij brzegi, by paszteciki nie rozkleiły się podczas pieczenia. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i ułóż przekąskę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.