Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy

Tradycyjny pasztet w wielu domach pojawia się na świątecznym stole bardziej z obowiązku niż z chęci przygotowania czegoś pysznego. Po świętach ląduje w zamrażalniku i jest wyciągany dopiero wtedy, gdy lodówka świeci pustkami. Chcesz podać pasztet, którego jedzenie jest przyjemnością? Podpowiem ci, jak delikatnie zmodyfikować przepis.

Ten pieczony pasztet z łatwością rozsmarujesz na kromce chlebaTen pieczony pasztet z łatwością rozsmarujesz na kromce chleba
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Pasztet, który wychodzi suchy i kruszy się podczas krojenia, potrafi zepsuć całą przyjemność z jedzenia. Tym bardziej przy okazji świątecznego śniadania czy kolacji nie ma potrzeby wystawiać bliskich na takie wyzwania. Ale nie poddawaj się – tradycyjny pieczony pasztet może wyjść wilgotny i tak aksaminty, że z łatwością rozsmarujesz go na pajdzie świeżego chleba. Z pomocą przychodzą odpowiednie dodatki i techniki, które znały już nasze prababcie.

Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad

Kluczowe składniki dla uzyskania kremowej konsystencji pasztetu

Jeśli chcesz, aby pasztet wyszedł soczysty, nie wystarczy chuda wieprzowina czy kurczak. Do uzyskania aksamitnej konsystencji potrzeba kawałka tłustszego mięsa – najlepiej sprawdzi się boczek, który nie tylko wzbogaca smak potrawy, ale przede wszystkim chroni pasztet przed wysuszeniem. Do masy warto również dodać podroby, na przykład wątróbkę usmażoną na smalcu razem z cebulą – z tym zestawem sukces masz na wyciągnięcie ręki. Jednak, żeby uzyskać gładką strukturę pasztetu, mięso musi być dobrze zmielone – nawet trzykrotnie.

Równie ważne są dodatki. Konsystencja pasztetu zależy nie tylko od rodzaju i jakości mięsa, ale także od ilości jajek. Na 2 kg mięsa potrzebne są 3 jajka, przy czym żółtka od razu wymieszaj z mięsną masą, a białka ubij na sztywno i dodaj na końcu. Do masy dodaj kilka łyżek śmietany, która elegancko połączy wszystkie składniki w trakcie pieczenia. Ale zanim wstawisz pasztet do piekarnika, zadbaj o odpowiednią temperaturę – lepszy rezultat przynosi pieczenie w temperaturze ok. 160 stopni przez dłuższy czas niż wyższa temperatura i krótszy czas pieczenia.

Tych zasad przestrzegały już nasze prababcie

Zgodnie z tradycją domowy pasztet przygotowuje się z trzech rodzajów mięs: wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Dodatkowo, formę do pieczenia warto wyłożyć plasterkami słoniny lub boczku, aby nie dopuścić do przesuszenia pasztetu. Pomocne jest również wstawienie do piekarnika miseczki z wodą.

Nie można zapomnieć o warzywach takich jak marchew czy pietruszka oraz przyprawach, które gwarantują odpowiedni aromat. Dla wzbogacenia smaku można dodać niewielką ilość alkoholu, na przykład czerwone wytrawne wino, whisky czy brandy, oraz składniki, które nierozłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, takie jak suszone grzyby czy wędzone śliwki.

Przepis na aksamitny pasztet staropolski

Pasztet możesz podać z sosem żurawinowym, konfiturą morelową lub sosem chrzanowym.

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (np. łopatka),
  • 250 g wołowiny (np. pręga),
  • 250 g mięsa drobiowego,
  • 200 g boczku,
  • 100 g wątróbki drobiowej,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek i majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa i pokrój je na kawałki. Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe gotuj z warzywami, ziołami oraz przyprawami (liście laurowe i ziele angielskie) do miękkości.
  2. Podsmaż boczek i wątróbkę na patelni.
  3. Ugotowane i wystudzone mięso, podsmażony boczek i wątróbkę zmiel trzykrotnie w maszynce.
  4. W dużej misie połącz zmielone mięso z żółtkami i śmietaną. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i majerankiem.
  5. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z mięsną masą
  6. Formę na pasztet wyłóż plasterkami słoniny i wypełnij przygotowaną masą.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Rodzina w kuchni zamiast spięć przy garnkach. Przedświąteczna rada Jagny Niedzielskiej
Rodzina w kuchni zamiast spięć przy garnkach. Przedświąteczna rada Jagny Niedzielskiej
Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
Sałatka na Boże Narodzenie za milion punktów. Jarzynowa popadnie w kompleksy
Sałatka na Boże Narodzenie za milion punktów. Jarzynowa popadnie w kompleksy
Czy w drugi dzień świąt trzeba pościć? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Czy w drugi dzień świąt trzeba pościć? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Używam zamiast mąki. Panierka trzyma się jak rzep
Używam zamiast mąki. Panierka trzyma się jak rzep
Co roku smażę na sylwestra. Z tym serkiem wychodzą kremowe i delikatne
Co roku smażę na sylwestra. Z tym serkiem wychodzą kremowe i delikatne
Alternatywa dla śledzi w śmietanie. Lekka sałatka na wigilię i sylwestra
Alternatywa dla śledzi w śmietanie. Lekka sałatka na wigilię i sylwestra
Brytyjczycy się zajadają. Prosto z patelni smakują najlepiej
Brytyjczycy się zajadają. Prosto z patelni smakują najlepiej
Turyści z ciekawością zaglądali do kociołka. Zamiast grzańca inny napój
Turyści z ciekawością zaglądali do kociołka. Zamiast grzańca inny napój
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟