Zdetronizuje zwykły majonez. Najlepszy sos do jajek

Na zbliżającą się Wielkanoc przyda nam się solidny zestaw autorskich przepisów, którymi możemy zaskoczyć całą rodzinę. Ten sos majonezowy z dodatkiem pomarańczy i chrzanu sprawi, że zaserwowane przez ciebie dania nabiorą zupełnie nowego charakteru. Zapomnij o jajkach w zwykłym majonezie i przygotuj je z tym sosem!

Obrazeksos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva

Czasem mamy wrażenie, że tak bardzo skupiamy się na wymyślnych recepturach do faszerowanych jajek, że zapominamy o jednej z największych i najprostszych klasyk wielkanocnego stołu: jajkach w majonezie. Żeby jednak nie ograniczać się w kulinarnej fantazji, polecamy ci przygotować je w tym roku w dwóch odsłonach: jednej standardowej — bo jakżeby inaczej — oraz drugiej, w której jajka będą przyprawione wyjątkowym sosem majonezowo-pomarańczowo-chrzanowym.

Obrazek
sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva

Jego przygotowanie, jak to w przypadku sosów majonezowych zwykle bywa, jest banalnie proste, a połączenie nut smakowych, jakie do niego zastosujesz, zachwyci twoich gości. Powiew orzeźwienia — zarówno za sprawą obecnej w sosie pomarańczy, jak i samego faktu, że takiego sosu majonezowego twoi bliscy jeszcze nie próbowali — jest gwarantowany. A jeśli należysz do tych, którzy obawiają się połączenia majonezu z jajkami ze względu na potencjalny nadmiar zawartego w nich cholesterolu, to koniecznie przeczytaj jeszcze ten artykuł. Kiedy skończysz, wróć do poniższego przepisu. Powodzenia!

Sos majonezowy do jajek z chrzanem

Składniki:

  • 10 jajek
  • 250 g majonezu
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • pieprz, sól
  • szczypiorek
Obrazek
sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo. Jeśli do tej pory masz problem z doborem optymalnego czasu tej czynności, to przypominamy: umieść jajka w zimnej wodzie i doprowadź ją do wrzenia.
  2. Od tego momentu gotuj jajka 8-10 minut. Następnie wstaw jajka pod zimną wodę, żeby przestały się gotować. Obtłucz skorupki, obierz i przekrój jajka na pół lub na ćwiartki. Dopraw je szczyptą soli.
  3. Czas na sos majonezowy. Z pomarańczy wyciśnij sok (100 ml wystarczy) i połącz go z majonezem.
  4. Dodaj chrzan i dwie szczypty pieprzu i wymieszaj. Nałóż po łyżeczce uzyskanej masy na każde jajko i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Ten sos majonezowy na pewno przyda ci się też do innych dań. Może nawet do tego z filmiku poniżej?

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni