PrzepisZdetronizuje zwykły majonez. Najlepszy sos do jajek

Zdetronizuje zwykły majonez. Najlepszy sos do jajek

Na zbliżającą się Wielkanoc przyda nam się solidny zestaw autorskich przepisów, którymi możemy zaskoczyć całą rodzinę. Ten sos majonezowy z dodatkiem pomarańczy i chrzanu sprawi, że zaserwowane przez ciebie dania nabiorą zupełnie nowego charakteru. Zapomnij o jajkach w zwykłym majonezie i przygotuj je z tym sosem!

sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva
sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva

31.03.2023 07:37

Czasem mamy wrażenie, że tak bardzo skupiamy się na wymyślnych recepturach do faszerowanych jajek, że zapominamy o jednej z największych i najprostszych klasyk wielkanocnego stołu: jajkach w majonezie. Żeby jednak nie ograniczać się w kulinarnej fantazji, polecamy ci przygotować je w tym roku w dwóch odsłonach: jednej standardowej — bo jakżeby inaczej — oraz drugiej, w której jajka będą przyprawione wyjątkowym sosem majonezowo-pomarańczowo-chrzanowym.

sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva
sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva

Jego przygotowanie, jak to w przypadku sosów majonezowych zwykle bywa, jest banalnie proste, a połączenie nut smakowych, jakie do niego zastosujesz, zachwyci twoich gości. Powiew orzeźwienia — zarówno za sprawą obecnej w sosie pomarańczy, jak i samego faktu, że takiego sosu majonezowego twoi bliscy jeszcze nie próbowali — jest gwarantowany. A jeśli należysz do tych, którzy obawiają się połączenia majonezu z jajkami ze względu na potencjalny nadmiar zawartego w nich cholesterolu, to koniecznie przeczytaj jeszcze ten artykuł. Kiedy skończysz, wróć do poniższego przepisu. Powodzenia!

Sos majonezowy do jajek z chrzanem

Składniki:

  • 10 jajek
  • 250 g majonezu
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • pieprz, sól
  • szczypiorek
sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva
sos majonezowy z pomarańczą i chrzanem - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo. Jeśli do tej pory masz problem z doborem optymalnego czasu tej czynności, to przypominamy: umieść jajka w zimnej wodzie i doprowadź ją do wrzenia.
  2. Od tego momentu gotuj jajka 8-10 minut. Następnie wstaw jajka pod zimną wodę, żeby przestały się gotować. Obtłucz skorupki, obierz i przekrój jajka na pół lub na ćwiartki. Dopraw je szczyptą soli.
  3. Czas na sos majonezowy. Z pomarańczy wyciśnij sok (100 ml wystarczy) i połącz go z majonezem.
  4. Dodaj chrzan i dwie szczypty pieprzu i wymieszaj. Nałóż po łyżeczce uzyskanej masy na każde jajko i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Ten sos majonezowy na pewno przyda ci się też do innych dań. Może nawet do tego z filmiku poniżej?

Wybrane dla Ciebie