Porady7 zdrowych produktów, których nie powinniśmy przedawkowywać. Zwróć uwagę na ilość!

7 zdrowych produktów, których nie powinniśmy przedawkowywać. Zwróć uwagę na ilość!

7 zdrowych produktów, których nie powinniśmy przedawkowywać. Zwróć uwagę na ilość!
Ewa

30.10.2020 12:34, aktual.: 18.09.2023 13:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zdrowe odżywianie to podstawa tego, żeby cały nasz organizm dobrze funkcjonował. Są jednak takie produkty, które, chociaż dobre dla nas, w nadmiarze mogą trochę zaszkodzić.

#1 Marchewka

Marchew jest bogata w beta-karoten, który Twój organizm zamienia w witaminę A, która odpowiada m.in za odpowiednie widzenie. Gdy w naszym organizmie jest wystarczająca ilość tej witaminy, to może dojść do karotenemii, czyli nadmiaru beta karotenu.
I chociaż nie jest to niebezpieczne, to skutkuje zażółceniem skóry, które znika po jakimś czasie. Niektórzy jednak mogą czuć się w pomarańczowym wydaniu dość mało komfortowo ;)

Obraz

#2 Kombucha

Fermentowana specjalnym grzybkiem herbata cieszy się rosnącą popularnością. I nic dziwnego, bo to prawdziwa bomba probiotyków!
Herbata ta jest też pełna FODMAP, produktu ubocznego fermentacji (grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym).
Spożycie tego w nadmiarze może wywoływać wzdęcia i problemy trawienne. Na kombuchę w szczególności powinny uważać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.

Obraz

#3 Woda

Tak, nawet woda w nadmiarze może szkodzić. Zbyt duża ilość może powodować zaburzenia równowagi elektrolitów. Nerki nie radzą sobie z filtracją dużej ilości płynów i w rezultacie zaburza to naszą gospodarkę sodowo-potasową. Skutki niedoborów tych pierwiastków naprawdę mogą być opłakane, chociaż tragiczne zakończenia zaobserwować można głównie u osób, które zmagają się z chorobami nerek lub u sportowców, którzy kompulsywnie opijają się wodą po ciężkim treningu.

A glass of water macro shot
A glass of water macro shot

#4 Awokado

Awokado jest świetnym źródłem tłuszczu i witamin w naszej diecie, obniża również poziom złego cholesterolu.
Ale to wciąż głównie tłuszcz. Jedno awokado to 240 kcal, czyli nawet 10% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Lepiej z nim po prostu nie przesadzać.

Obraz

#5 Wodorosty

Znany wszystkim fanom kuchni azjatyckiej przysmak, który albo się kocha, albo nienawidzi. Jak na roślinny produkt, są niezwykle bogate w witaminę B12, przez co szczególnie polecane są dla osób, które mają wskazania do jej suplementacji (np. osoby na diecie wegańskiej). Mają też sporo jodu, który w nadmiarze wpływa negatywnie na pracę tarczycy.

Obraz

#6 Soja

Soja i jej pochodne są bogate w składniki odżywcze, w tym witaminę B, błonnik, potas, magnez i wysokiej jakości białko. Może jednak wpłynąć negatywnie na działanie leków hormonalnych stosowanych w niedoczynności tarczycy. Chociaż badania na ten temfrat wciąż trwają, to lepiej dmuchać na zimne.

Obraz

#7 Nasiona chia

Maksymalna dzienna ilość nasion chia to 3 łyżeczki, nie więcej. Ich nadmiar może wywołać biegunki lub poważne zaparcia (w zależności od organizmu), obniżyć czas krzepnięcia krwi, ograniczyć wchłanianie żelaza i witamin z przewodu pokarmowego i zaburzyć działanie leków na nadciśnienie. Dodatkowo, 100 g nasion ma tyle kcal co hamburgera.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także