Zielone naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Z pysznym farszem z mięsa i warzyw smakują obłędnie

Zielone naleśniki z farszem z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Aromatyczny farsz sprawi, że nawet niejadek chętniej sięgnie po dokładkę.

Obrazek
Ewa

Naleśniki ze szpinakiem

Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę.

Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. I to tyle!

Możesz również pokusić się, tak jak my, o naturalne zabarwienie ciasta na piękny, zielony kolor. Jak to zrobić?

Podczas blendowania ciasta dodaj świeże liście szpinaku! Nie zmienią one za bardzo smaku, a sprawią, że naleśniki będą prezentowały się znakomicie.

Farsz do naleśników na słono

Nasze zielone naleśniki wypchaliśmy po brzegi pysznym farszem z kurczakiem i warzywami. Dzięki temu są naprawdę sycący i świetnie sprawdzą się zarówno na kolacje, jak i na obiad. Możesz jednak podać je z innym nadzieniem, na przykład serkiem śmietankowym i łososiem.

Mówi się, że pierwszy naleśnik to naleśnik na straty i często ląduje w koszu. Możesz jednak tego uniknąć. Wystarczy, że cierpliwie poczekasz, aż patelnia się rozgrzeje!

Idealnie gładkie ciasto na naleśniki przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Naleśniki

  1. 400 ml mleka
  2. 3 jajka
  3. 150 świeżego szpinaku baby
  4. 200 g mąki pszennej
  5. 1/3 szklanki oleju roślinnego
  6. 1/2 łyżeczki soli

Farsz

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 słodkie papryki
  3. 1/2 cebuli
  4. 200 g kukurydzy
  5. 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  6. 200 g śmietany 18%

Do zapieczenia

  1. 8 plastrów żółtego sera

Ciasto

Przygotowanie naszych zielonych naleśników zaczniemy od zrobienia ciasta.

To ciasto jest świetną bazą do przygotowania naleśników z innymi farszami na słono. Jest uniwersalne i sprężyste, dzięki czemu łatwo zawija się naleśniki.

Do blendera włóż mleko, jajka, szpinak, mąkę pszenną, olej roślinny i sól. Dzięki temu, że w naszym cieście jest olej, to podczas smażenia naleśniki nie będą przywierały do patelni. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na 10 minut.

Po 10 minutach przychodzi czas na smażenie. Dużą patelnię porządnie rozgrzej na palniku. Przy pomocy chocholi wylej na dobrze rozgrzaną patelnię porcję ciasta i rozprowadź po jej powierzchni. Smaż z obu stron, żeby ładnie się ścięły i nie były surowe. Po usmażeniu naleśniki przełóż na talerz i przykryj bawełnianą, czystą ściereczką, żeby się nie wysuszyły.

Farsz

Czas przejść do kolejnego kroku, a mianowicie przygotowania farszu.

Słodką, spiczastą paprykę umyj i pokrój w drobne paski. Najlepiej sprawdzi się tutaj odmiana Ramiro, ale możesz użyć dowolnej innej, słodkiej papryki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i razem z papryką podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła.

Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z ulubionymi przyprawami: na przykład papryką słodką i tymiankiem.

Po usmażeniu przełóż warzywa i kurczaka do miski i dodaj kukurydzę z puszki, kwaśną śmietanę i natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszaj.

Rozprowadź część farszu na środku naleśnika i zawiń wystające boki do środka tak, żeby farsz nie miał szans na wypadnięcie z wnętrza naszego naleśnika.

Pieczenie

Kiedy naleśniki są już zawinięte- przechodzimy do kolejnego kroku, jakim jest pieczenie.

Umieść naleśniki w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdym elemencie ułóż plaster żółtego sera, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Nasze pyszne zielone naleśniki z farszem z kurczakiem i warzywami są już gotowe!

Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Samą bazę zielonych naleśników możesz modyfikować do woli. Eksperymentuj z ulubionymi warzywami, dosyp trochę koperku i baw się kuchnią!

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa