Zielone naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Z pysznym farszem z mięsa i warzyw smakują obłędnie
Zielone naleśniki z farszem z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Aromatyczny farsz sprawi, że nawet niejadek chętniej sięgnie po dokładkę.
03.03.2022 13:00
Naleśniki ze szpinakiem
Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę.
Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. I to tyle!
Możesz również pokusić się, tak jak my, o naturalne zabarwienie ciasta na piękny, zielony kolor. Jak to zrobić?
Podczas blendowania ciasta dodaj świeże liście szpinaku! Nie zmienią one za bardzo smaku, a sprawią, że naleśniki będą prezentowały się znakomicie.
Farsz do naleśników na słono
Nasze zielone naleśniki wypchaliśmy po brzegi pysznym farszem z kurczakiem i warzywami. Dzięki temu są naprawdę sycący i świetnie sprawdzą się zarówno na kolacje, jak i na obiad. Możesz jednak podać je z innym nadzieniem, na przykład serkiem śmietankowym i łososiem.
Mówi się, że pierwszy naleśnik to naleśnik na straty i często ląduje w koszu. Możesz jednak tego uniknąć. Wystarczy, że cierpliwie poczekasz, aż patelnia się rozgrzeje!
Idealnie gładkie ciasto na naleśniki przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Składniki
Naleśniki
- 400 ml mleka
- 3 jajka
- 150 świeżego szpinaku baby
- 200 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz
- 2 filety z kurczaka
- 2 słodkie papryki
- 1/2 cebuli
- 200 g kukurydzy
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 200 g śmietany 18%
Do zapieczenia
- 8 plastrów żółtego sera
Ciasto
Przygotowanie naszych zielonych naleśników zaczniemy od zrobienia ciasta.
To ciasto jest świetną bazą do przygotowania naleśników z innymi farszami na słono. Jest uniwersalne i sprężyste, dzięki czemu łatwo zawija się naleśniki.
Do blendera włóż mleko, jajka, szpinak, mąkę pszenną, olej roślinny i sól. Dzięki temu, że w naszym cieście jest olej, to podczas smażenia naleśniki nie będą przywierały do patelni. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na 10 minut.
Po 10 minutach przychodzi czas na smażenie. Dużą patelnię porządnie rozgrzej na palniku. Przy pomocy chocholi wylej na dobrze rozgrzaną patelnię porcję ciasta i rozprowadź po jej powierzchni. Smaż z obu stron, żeby ładnie się ścięły i nie były surowe. Po usmażeniu naleśniki przełóż na talerz i przykryj bawełnianą, czystą ściereczką, żeby się nie wysuszyły.
Farsz
Czas przejść do kolejnego kroku, a mianowicie przygotowania farszu.
Słodką, spiczastą paprykę umyj i pokrój w drobne paski. Najlepiej sprawdzi się tutaj odmiana Ramiro, ale możesz użyć dowolnej innej, słodkiej papryki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i razem z papryką podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła.
Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z ulubionymi przyprawami: na przykład papryką słodką i tymiankiem.
Po usmażeniu przełóż warzywa i kurczaka do miski i dodaj kukurydzę z puszki, kwaśną śmietanę i natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszaj.
Rozprowadź część farszu na środku naleśnika i zawiń wystające boki do środka tak, żeby farsz nie miał szans na wypadnięcie z wnętrza naszego naleśnika.
Pieczenie
Kiedy naleśniki są już zawinięte- przechodzimy do kolejnego kroku, jakim jest pieczenie.
Umieść naleśniki w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdym elemencie ułóż plaster żółtego sera, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Nasze pyszne zielone naleśniki z farszem z kurczakiem i warzywami są już gotowe!
Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Samą bazę zielonych naleśników możesz modyfikować do woli. Eksperymentuj z ulubionymi warzywami, dosyp trochę koperku i baw się kuchnią!
Smacznego!