Zielone naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Z pysznym farszem z mięsa i warzyw smakują obłędnie

Zielone naleśniki z farszem z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Aromatyczny farsz sprawi, że nawet niejadek chętniej sięgnie po dokładkę.

Obrazek
Ewa

Naleśniki ze szpinakiem

Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę.

Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. I to tyle!

Możesz również pokusić się, tak jak my, o naturalne zabarwienie ciasta na piękny, zielony kolor. Jak to zrobić?

Podczas blendowania ciasta dodaj świeże liście szpinaku! Nie zmienią one za bardzo smaku, a sprawią, że naleśniki będą prezentowały się znakomicie.

Farsz do naleśników na słono

Nasze zielone naleśniki wypchaliśmy po brzegi pysznym farszem z kurczakiem i warzywami. Dzięki temu są naprawdę sycący i świetnie sprawdzą się zarówno na kolacje, jak i na obiad. Możesz jednak podać je z innym nadzieniem, na przykład serkiem śmietankowym i łososiem.

Mówi się, że pierwszy naleśnik to naleśnik na straty i często ląduje w koszu. Możesz jednak tego uniknąć. Wystarczy, że cierpliwie poczekasz, aż patelnia się rozgrzeje!

Idealnie gładkie ciasto na naleśniki przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Naleśniki

  1. 400 ml mleka
  2. 3 jajka
  3. 150 świeżego szpinaku baby
  4. 200 g mąki pszennej
  5. 1/3 szklanki oleju roślinnego
  6. 1/2 łyżeczki soli

Farsz

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 słodkie papryki
  3. 1/2 cebuli
  4. 200 g kukurydzy
  5. 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  6. 200 g śmietany 18%

Do zapieczenia

  1. 8 plastrów żółtego sera

Ciasto

Przygotowanie naszych zielonych naleśników zaczniemy od zrobienia ciasta.

To ciasto jest świetną bazą do przygotowania naleśników z innymi farszami na słono. Jest uniwersalne i sprężyste, dzięki czemu łatwo zawija się naleśniki.

Do blendera włóż mleko, jajka, szpinak, mąkę pszenną, olej roślinny i sól. Dzięki temu, że w naszym cieście jest olej, to podczas smażenia naleśniki nie będą przywierały do patelni. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na 10 minut.

Po 10 minutach przychodzi czas na smażenie. Dużą patelnię porządnie rozgrzej na palniku. Przy pomocy chocholi wylej na dobrze rozgrzaną patelnię porcję ciasta i rozprowadź po jej powierzchni. Smaż z obu stron, żeby ładnie się ścięły i nie były surowe. Po usmażeniu naleśniki przełóż na talerz i przykryj bawełnianą, czystą ściereczką, żeby się nie wysuszyły.

Farsz

Czas przejść do kolejnego kroku, a mianowicie przygotowania farszu.

Słodką, spiczastą paprykę umyj i pokrój w drobne paski. Najlepiej sprawdzi się tutaj odmiana Ramiro, ale możesz użyć dowolnej innej, słodkiej papryki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i razem z papryką podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła.

Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z ulubionymi przyprawami: na przykład papryką słodką i tymiankiem.

Po usmażeniu przełóż warzywa i kurczaka do miski i dodaj kukurydzę z puszki, kwaśną śmietanę i natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszaj.

Rozprowadź część farszu na środku naleśnika i zawiń wystające boki do środka tak, żeby farsz nie miał szans na wypadnięcie z wnętrza naszego naleśnika.

Pieczenie

Kiedy naleśniki są już zawinięte- przechodzimy do kolejnego kroku, jakim jest pieczenie.

Umieść naleśniki w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdym elemencie ułóż plaster żółtego sera, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Nasze pyszne zielone naleśniki z farszem z kurczakiem i warzywami są już gotowe!

Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Samą bazę zielonych naleśników możesz modyfikować do woli. Eksperymentuj z ulubionymi warzywami, dosyp trochę koperku i baw się kuchnią!

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇