Zjadłam keto pierogi ruskie u sąsiadki. Tak mi posmakowały, że od razu wzięłam przepis
Keto pierogi ruskie? Kiedyś mi się wydawało, że to nie jest możliwe. Sąsiadka mnie takimi poczęstowała i przepadłam. Wzięłam od niej przepis i teraz sama robię. Są tak samo pyszne, jak te oryginalne ruskie.
Czy na diecie keto można jeść pierogi? Wydawałoby się to niemożliwe, bo to produkt z mąki pszennej, zawierający bardzo dużo węglowodanów. Na przykład takie pierogi ruskie potrafią zawierać ponad 30 g tego składnika na 100 g produktu, czyli bardzo dużo.
Na całe szczęście jest sposób, by to obejść. Wystarczy postawić na zamienniki. Jest kilka rodzajów mąk, które są wręcz obowiązkowe na diecie ketogenicznej, a świetnie sprawdzą się w pierogach. Dzięki nim keto pierogi ruskie to nie będzie tylko sen, a realna rzeczywistość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką
Jaka mąka na keto pierogi?
Keto ciasto na pierogi zrobisz z obojętnie jakiej mąki niezbożowej. Musisz pamiętać, że nie każda mąka da taki sam efekt, czasem potrzeba innych dodatków, które poprawią strukturę ciasta. Tutaj świetnie sprawdzi się guma guar, bo dzięki niej ciasto się nie będzie rozpadać podczas gotowania. Ale! Jeśli masz mąkę z manioku, która jest bazą do keto pierogów ruskich, to jej nie potrzebujesz. Mąka z manioku (nie tapioka!) sama w sobie ma odpowiednie właściwości.
Keto pierogi ruskie to bardzo ciekawe danie, bo zamiast masy ziemniaczano-twarogowej, jest masa serowo-mięsna z dodatkiem cebuli. Dla fanów prawdziwych ruskich to zapewne brzmi jak największe przestępstwo kulinarne, ale ja uważam, że warto dać temu szansę.
Jak zrobić keto pierogi ruskie?
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki z manioku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu,
- 3 szkl. gorącej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 500 g tłustego twarogu,
- 100-150 g boczku,
- 1 cebula,
- masło klarowane,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój boczek. Postaraj się, by kawałki były bardzo drobne. Wrzuć je na patelnię i podsmaż.
- Posiekaj też cebulę i dorzuć ją do boczku. Podsmaż oba składniki razem. Rób to około 2-3 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Poczekaj, aż wszystko przestygnie. Kiedy to się stanie, wymieszaj oba składniki z twarogiem.
- Teraz pora na ciasto. Wsyp mąkę z manioku do miski, dolej oliwę i ocet. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dolewając do niego gorącą wodę.
- Ciasto na keto pierogi rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj z niego kółka. Możesz to zrobić za pomocą szklanki.
- Na każdy kawałek wyłóż łyżeczkę farszu i sklej go.
- Keto pierogi ruskie gotuj w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Czas licz od momentu włożenia pierogów do wrzącej wody.