Zjadłam keto pierogi ruskie u sąsiadki. Tak mi posmakowały, że od razu wzięłam przepis

Keto pierogi ruskie? Kiedyś mi się wydawało, że to nie jest możliwe. Sąsiadka mnie takimi poczęstowała i przepadłam. Wzięłam od niej przepis i teraz sama robię. Są tak samo pyszne, jak te oryginalne ruskie.

Keto pierogi ruskie to świetna alternatywa dla tradycyjnychKeto pierogi ruskie to świetna alternatywa dla tradycyjnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czy na diecie keto można jeść pierogi? Wydawałoby się to niemożliwe, bo to produkt z mąki pszennej, zawierający bardzo dużo węglowodanów. Na przykład takie pierogi ruskie potrafią zawierać ponad 30 g tego składnika na 100 g produktu, czyli bardzo dużo.

Na całe szczęście jest sposób, by to obejść. Wystarczy postawić na zamienniki. Jest kilka rodzajów mąk, które są wręcz obowiązkowe na diecie ketogenicznej, a świetnie sprawdzą się w pierogach. Dzięki nim keto pierogi ruskie to nie będzie tylko sen, a realna rzeczywistość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką

Jaka mąka na keto pierogi?

Keto ciasto na pierogi zrobisz z obojętnie jakiej mąki niezbożowej. Musisz pamiętać, że nie każda mąka da taki sam efekt, czasem potrzeba innych dodatków, które poprawią strukturę ciasta. Tutaj świetnie sprawdzi się guma guar, bo dzięki niej ciasto się nie będzie rozpadać podczas gotowania. Ale! Jeśli masz mąkę z manioku, która jest bazą do keto pierogów ruskich, to jej nie potrzebujesz. Mąka z manioku (nie tapioka!) sama w sobie ma odpowiednie właściwości.

Keto pierogi ruskie to bardzo ciekawe danie, bo zamiast masy ziemniaczano-twarogowej, jest masa serowo-mięsna z dodatkiem cebuli. Dla fanów prawdziwych ruskich to zapewne brzmi jak największe przestępstwo kulinarne, ale ja uważam, że warto dać temu szansę.

Jak zrobić keto pierogi ruskie?

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki z manioku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 szkl. gorącej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 100-150 g boczku,
  • 1 cebula,
  • masło klarowane,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek. Postaraj się, by kawałki były bardzo drobne. Wrzuć je na patelnię i podsmaż.
  2. Posiekaj też cebulę i dorzuć ją do boczku. Podsmaż oba składniki razem. Rób to około 2-3 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Poczekaj, aż wszystko przestygnie. Kiedy to się stanie, wymieszaj oba składniki z twarogiem.
  3. Teraz pora na ciasto. Wsyp mąkę z manioku do miski, dolej oliwę i ocet. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dolewając do niego gorącą wodę.
  4. Ciasto na keto pierogi rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj z niego kółka. Możesz to zrobić za pomocą szklanki.
  5. Na każdy kawałek wyłóż łyżeczkę farszu i sklej go.
  6. Keto pierogi ruskie gotuj w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Czas licz od momentu włożenia pierogów do wrzącej wody.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie