Zjedz przed snem, a zaśniesz jak niemowlę. Wstaniesz wypoczęty i w dobrym nastroju
Zdarza ci się czuć niewyspanym nawet pomimo prawidłowej ilości snu? A może taki stan to dla ciebie norma? Nie lekceważ tego. Włącz do diety produkty spożywcze, które pozwolą twojemu organizmowi wypocząć. Nawet nie wiesz, jakie to ważne!
07.02.2024 | aktual.: 07.02.2024 10:40
Jakość naszego snu w duże mierze zależy od tego, co jemy w ciągu dnia. Bohaterem tego działania jest tryptofan — aminokwas białkowy zawarty tylko w niektórych produktach spożywczych. To bardzo ważne, żeby włączyć je do diety, bo organizm sam nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu. Zapamiętaj tę zasadę i ciesz się z bycia wypoczętym!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedzenie a sen
Jakiś czas temu pisaliśmy tu o tym, o której godzinie należy jeść kolację. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko to, kiedy jemy, ale również to, co jemy, jest w tej kwestii niezwykle ważne. I wcale nie chodzi tu jedynie o truizmy pod tytułem: nie przejadać się i nie spożywać przed zaśnięciem fast foodów. O nie, to sprawa znacznie bardziej skomplikowana.
Nasadka mózgowa to gruczoł, który odpowiada za produkcję melatoniny — hormonu odpowiedzialnego za naturalne działanie zegara biologicznego. Mówiąc prościej, to właśnie melatonina sprawia, że zasypiamy szybko, a nasz sen jest dobrej jakości. Żeby jednak jej biosynteza mogła powstać, potrzeby jest tryptofan — zawarty w jedzeniu aminokwas. Bez niego nasz odpoczynek będzie jałowy i nie przyniesie nam tak potrzebnego organizmowi "resetu".
Kolacja a tryptofan
Ponieważ pobór tryptofanu może pochodzić tylko i wyłącznie z pokarmów, sprawa wpływu jedzenia na sen staje się nagle bardzo oczywista. Pytanie pozostaje jedno: w jakich produktach spożywczych znajdziemy ten cenny aminokwas? Wiedząc to, nasza kolacja może wyglądać zgoła inaczej, niż do tej pory. Tryptofan uzyskamy, spożywając:
- Nabiał. Ser żółty, twaróg i mleko są bogatym źródłem tryptofanu, a przy okazji są to artykuły, z których w prosty sposób można przygotować smaczną kolację.
- Chude mięso. Pierś z kurczaka i ryby to dobre źródło tryptofanu, które nie obciąży żołądka, a sprawi, że będziemy najedzeni. Również schab wieprzowy ma sporo tego aminokwasu.
- Jajka. Niezawodne nie tylko na śniadanie, ale również kolację. Sprawdzają się w te kwestii doskonale.
- Rośliny. Te strączkowe, a także pestki dyni i soja. To zresztą nie tylko dobre źródło tryptofanu, ale i mnóstwa innych właściwości odżywczych.
Pamiętajmy, że zła jakość snu może się przyczynić do szeregu przykrych konsekwencji: od zaburzeń wzroku, przez zaburzenia pamięci, aż do depresji!