Zjedz przed snem, a zaśniesz jak niemowlę. Wstaniesz wypoczęty i w dobrym nastroju

Zdarza ci się czuć niewyspanym nawet pomimo prawidłowej ilości snu? A może taki stan to dla ciebie norma? Nie lekceważ tego. Włącz do diety produkty spożywcze, które pozwolą twojemu organizmowi wypocząć. Nawet nie wiesz, jakie to ważne!

Dobra kolacja to też dobry senDobra kolacja to też dobry sen
Źródło zdjęć: © Canva | skynesher

Jakość naszego snu w duże mierze zależy od tego, co jemy w ciągu dnia. Bohaterem tego działania jest tryptofan — aminokwas białkowy zawarty tylko w niektórych produktach spożywczych. To bardzo ważne, żeby włączyć je do diety, bo organizm sam nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu. Zapamiętaj tę zasadę i ciesz się z bycia wypoczętym!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę

Jedzenie a sen

Jakiś czas temu pisaliśmy tu o tym, o której godzinie należy jeść kolację. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko to, kiedy jemy, ale również to, co jemy, jest w tej kwestii niezwykle ważne. I wcale nie chodzi tu jedynie o truizmy pod tytułem: nie przejadać się i nie spożywać przed zaśnięciem fast foodów. O nie, to sprawa znacznie bardziej skomplikowana.

Nasadka mózgowa to gruczoł, który odpowiada za produkcję melatoniny — hormonu odpowiedzialnego za naturalne działanie zegara biologicznego. Mówiąc prościej, to właśnie melatonina sprawia, że zasypiamy szybko, a nasz sen jest dobrej jakości. Żeby jednak jej biosynteza mogła powstać, potrzeby jest tryptofan — zawarty w jedzeniu aminokwas. Bez niego nasz odpoczynek będzie jałowy i nie przyniesie nam tak potrzebnego organizmowi "resetu".

Nieodpowiednia kolacja może sprawić, że pojawią się problemy z zasypianiem
Nieodpowiednia kolacja może sprawić, że pojawią się problemy z zasypianiem © Canva | KatarzynaBialasiewicz

Kolacja a tryptofan

Ponieważ pobór tryptofanu może pochodzić tylko i wyłącznie z pokarmów, sprawa wpływu jedzenia na sen staje się nagle bardzo oczywista. Pytanie pozostaje jedno: w jakich produktach spożywczych znajdziemy ten cenny aminokwas? Wiedząc to, nasza kolacja może wyglądać zgoła inaczej, niż do tej pory. Tryptofan uzyskamy, spożywając:

  • Nabiał. Ser żółty, twaróg i mleko są bogatym źródłem tryptofanu, a przy okazji są to artykuły, z których w prosty sposób można przygotować smaczną kolację.
  • Chude mięso. Pierś z kurczaka i ryby to dobre źródło tryptofanu, które nie obciąży żołądka, a sprawi, że będziemy najedzeni. Również schab wieprzowy ma sporo tego aminokwasu.
  • Jajka. Niezawodne nie tylko na śniadanie, ale również kolację. Sprawdzają się w te kwestii doskonale.
  • Rośliny. Te strączkowe, a także pestki dyni i soja. To zresztą nie tylko dobre źródło tryptofanu, ale i mnóstwa innych właściwości odżywczych.

Pamiętajmy, że zła jakość snu może się przyczynić do szeregu przykrych konsekwencji: od zaburzeń wzroku, przez zaburzenia pamięci, aż do depresji!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane