12 nawyków kulinarnych, które wprawiłyby w osłupienie Roberta Makłowicza. Pora na zmianę!
Niektóre błędy popełniamy automatycznie, inne notorycznie powtarzamy przez lata i nie zdajemy z nich sobie sprawy
27.03.2022 | aktual.: 11.04.2022 09:05
1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd
Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz.
2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd
Jedzenie w otwartych puszkach szybko traci smak. Jeśli nie wykorzystasz całego opakowania na jeden raz, to przełóż żywność do szklanego pojemnika.
3. Unikanie jedzenia ogórków kiszonych z nalotem – błąd
Nie wyrzucaj ogórków kiszonych, na których zauważysz biały nalot. To bakterie kwasu mlekowego. Działają one korzystnie na nasz układ pokarmowy.
4. Posługiwanie się tylko jedną deską do krojenia – błąd
Podczas przygotowywania posiłków należy używać kilku desek do krojenia, aby uniknąć przenoszenia bakterii między poszczególnymi produktami. W profesjonalnych restauracjach wykorzystuje się kolorowe deski:
- zielone – do warzyw i owoców,
- brązowe – do mięsa gotowanego i wędlin,
- czerwone – do surowego mięsa,
- białe – do nabiału i pieczywa,
- niebieskie – do surowych ryb, owoców morza,
- żółte – do surowego drobiu.
Oczywiście nie musisz mieć aż tylu desek. Ważne jest tylko, aby nie kroić warzyw na desce używanej do siekania mięsa.
5. Smarowanie tłuszczem całej formy do pieczenia – błąd
Jeśli podczas pieczenia posmarujesz boki formy tłuszczem, to biszkopt nie wyrośnie równomiernie. Szybciej będzie rósł w środku niż po bokach.
6. Przyrządzanie posiłków z biżuterią na dłoniach – błąd
Przed przystąpieniem do gotowania należy zdjąć pierścionki, zegarek, bransoletki. Wszystko dlatego, że biżuteria utrudnia dbanie o higienę rąk, a pod obrączkami gromadzą się zamieszczenia, pot i namnażają się bakterie.
7. Gotowanie ryżu bez pokrywki- błąd
Jak ugotować ryż, aby był sypki?
Wybierz garnek z grubym dnem. Wsyp do niego ryż i wlej zimną wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj wodę, przemieszaj ryż i zmniejsz ogień. Garnek koniecznie zakryj pokrywką i gotuj przez 13 minut. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek na ok. 10 minut.
8. Przechowywanie bananów w lodówce – błąd
Bananów nie chowamy do lodówki. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu. W ich sąsiedztwie nie powinny znajdować się pomidory ani jabłka (to przyspieszy dojrzewanie). Natomiast jeśli nie chcesz, aby banany za szybko dojrzały, owiń końcówki folią spożywczą.
9. Zbyt długie gotowanie jajek – błąd
Zdarza się, że po ugotowaniu jajka na twardo wokół żółtka znajduje się sina otoczka? To znak, że trzymałeś jajka na ogniu zbyt długo. Tymczasem jajka potrzebują spędzić w gorącej kąpieli jedynie ok. 8 minut.
10. Zalewanie drożdży zbyt gorącą wodą- błąd
Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, należy drożdże zalać wodą, której temperatura nie przekracza 40°C. W przeciwnym wypadku zwyczajnie je uśmiercisz. 😉
11. Dodawanie soli do zimnej wody – błąd
Sól dodawana do wody nie przyspiesza jej gotowania! To często popełniany błąd. Sól zwiększa temperaturę wrzenia wody i tym samym wydłuża się czas potrzebny do jej zagotowania.
12. Zmniejszanie ilości cukru w pieczonym cieście – błąd
Przeprowadzone próby przez jedną z blogerek udowadniają, że ciasto może nam się nie udać właśnie przez ograniczenie ilości cukru. Dodanie większej jego ilości działa nawet na korzyść wypieku! Warto więc trzymać się wartości w oryginalnym przepisie 🙂