Znamy pierwsze ceny bobu. Kwota przyprawia o zawrót głowy
26.05.2022 20:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na straganach pojawił się pierwszy bób. Możliwość zakupu tych pysznych strączków trwa bardzo krótko. Czy zdążymy, go kupić w rozsądnej cenie?
Sezon na bób zaczyna się od czerwca, ale jak wiele innych produktów możemy dostać go nieco wcześniej. Wielbiciele tego sezonowego produktu nie mogą się doczekać, by przygotować coś pysznego. Natomiast ceny są bardzo wysokie! W cenie hurtowej kupimy go po 43 zł za kilogram. Ile trzeba dać u handlarza?
Ceny bobu w 2022 r. przerażają
Odwiedzając już lokalnych sprzedawców, możemy otrzymać u nich te pyszne zielone warzywa. W jednej z trójmiejskich hal kilogram strączków kosztował aż 64 zł! Można by żec- towar luksusowy. Natomiast smakosze bobu, nie powinni się obawiać. Jeśli pogoda dopisze to pod koniec czerwca, ceny powinny być niższe i bardziej przystępne.
Co zrobić z bobu?
Dania z bobu są lekkie i orzeźwiające. Warto wykorzystać ten produkt, zwłaszcza że latem nie lubimy jeść ciężkich i tłustych potraw. Temperatura zachęca do tego, by przygotować coś świeżego. Dlatego bób doskonale nada się do sałatek, zup, past na kanapki albo jako nadzienie do pierogów czy makaronów. Czy bób pasuje do makaronu? Oczywiście, że tak! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, jak smakuje bób w takiej konfiguracji – nie ma na co czekać!
Przepis na bób
Bób to roślina strączkowa więc dodanie go do posiłku idealnie uzupełni białko w naszym daniu. Dodatkowo bób to warzywo, które najchętniej jadamy gotowane i traktujemy jako przekąskę. Zaczyna się sezon na pikniki, wiec przygotowanie takiego smakołyku na spotkanie z przyjaciółmi może być dobrym pomysłem. Składniki, które potrzebujesz, by przygotować bób miętowo-cytrynowy:
- 250 g bobu
- 10 g Mięty, świeża
- 5 ml Oliwy z oliwek
- 1 g Pieprzu czarnego
- 1 g Soli
- 1 łyżka Soku z cytryny
Ugotowany i obrany bób skrop sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną miętę i dopraw solą i czarnym pieprzem. Polej oliwą i schłodź w lodówce. Smacznego!