PrzepisCiasto bez pieczeniaZrób malinową chmurkę bez pieczenia. Sprawdzi się nie tylko na Dzień Ojca

Zrób malinową chmurkę bez pieczenia. Sprawdzi się nie tylko na Dzień Ojca

Sezon na maliny w pełni rozgonił już pierwsze letnie upały, ale ochłody nigdy za wiele! Szukasz pomysłu na idealny deser na Dzień Ojca? Postaw na malinową chmurkę bez pieczenia — lekką, delikatną i obłędnie pyszną! Ten deser zachwyci tatę swoim smakiem. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, a na stole zagości królowa letnich deserów!

Malinowa chmurka bez pieczenia
Malinowa chmurka bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

23.06.2024 14:48

Malinowa chmurka bez pieczenia to idealny deser na Dzień Ojca. Jest lekka i orzeźwiająca. Każdy przygotuje ją bez problemu. Jej smak z pewnością zachwyci twojego tatę. Zobacz, jak w prosty sposób stworzyć ten wyjątkowy deser i to bez konieczności używania piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić malinową chmurkę bez pieczenia?

Aby przygotować malinową chmurkę bez pieczenia, potrzebujesz kilku prostych składników:

  • 2 opakowania galaretki malinowej,
  • 700 ml gorącej wody,
  • 160 g podłużnych biszkoptów,
  • 600 g mrożonych malin,
  • 12 g żelatyny w proszku,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 2 szklanki śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 40 g bezików,
  • 30 g płatków migdałowych.

Przygotowanie:

  1. Galaretka malinowa: Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
  2. Spód z biszkoptów: Wyłóż dno blaszki o wymiarach 18cm x 28 cm papierem do pieczenia i ułóż na nim biszkopty.
  3. Galaretka z malinami: Do lekko ostudzonej galaretki dodaj mrożone maliny, wymieszaj i odstaw do stężenia. Następnie wylej całość na biszkoptowy spód i wstaw do lodówki na około 20 minut.
  4. Masa śmietanowa: Rozpuść żelatynę w 100 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i pastą waniliową. Do przestudzonej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj, a następnie całość przelej do reszty śmietany. Delikatnie wymieszaj, aby masa była jednolita, ale niezbyt sztywna.
  5. Wykończenie: Wyłóż masę śmietanową na warstwę galaretki malinowej, wyrównaj powierzchnię, a na wierzchu ułóż beziki i posyp płatkami migdałowymi.
  6. Chłodzenie: Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu malinowa chmurka jest gotowa do podania. Przygotuj dla taty ten wyjątkowy deser i to jeszcze dzisiaj!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ciasto bez pieczeniamalinyprzepis

Wybrane dla Ciebie