WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Zrób tak kukurydzę. Będzie smakowała lepiej niż na plaży w Mielnie

Nie masz grilla? To żaden problem, bo ta kukurydza go nie potrzebuje. Wystarczy tylko żeliwna patelnia, odrobina masła i trochę soli. Efekty smakowe od razu cię zaskoczą.

ObrazekKukurydza (Adobe)
Paulina Hermann

Kolba kukurydzy, chociaż nie jest popularną przekąską, to coś, po co warto sięgnąć. Słodkie ziarna polane masłem i posypane solą to jeden z najbardziej aromatycznych i satysfakcjonujących produktów. Kukurydza najbardziej smaczna jest podczas letniego sezonu. W sklepach dostępna jest przez cały rok.

Kukurydza lepsza niż na plaży w Mielnie

To warzywo bogate w skrobię (wielocukier) i świetnie smakuje ugrillowane podczas letniej fiesty. Możesz też przygotować je w domu. Gwarantujemy, że w tym smaku zakochasz się od pierwszego kęsa. Nawet nie  potrzebujesz do tego grilla. Wystarczy tylko dobra, żeliwna patelnia.

Kiedy już przygotujesz przekąskę, możesz ją po prostu zjeść. Jednakże gorąca kukurydza jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ziarna dodaj do makaronów lub sałatek. Możesz też zmieszać kukurydzę z greckim jogurtem lub majonezem, sokiem z limonki, tartym parmezanem oraz świeżą kolendrą. Nie jest ważne, do czego kukurydzę wykorzystasz. Najważniejsze to wiedzieć, jak ją idealnie przygotować. My mamy na to sposób, dzięki któremu też nadbałtyckich plaży mogą się schować.

Kukurydza (Pxhere)

Przepis na obłędną kolbę kukurydzy

To zaczynamy przygotowywanie naszej przekąski. Jak już wiecie, musicie zdobyć kukurydzę, sól oraz masło.

  1. Obierzcie łuski. To będzie nieco czasochłonne, ale warto to zrobić. Pozbądźcie się też wszystkich zanieczyszczeń i niepotrzebnych pasm.
  2. Połóżcie kolby na gorącej patelni żeliwnej (ten materiał skutecznie zatrzymuje ciepło). Podsmażajcie je przez kilka minut na średnim ogniu. Nie zapominajcie o tym, by je co jakiś czas przekręcać na drugą stronę.
  3. Posmarujcie kolbę masłem i dopraw solą. Ten krok sprawi, że kukurydza zyska wspaniały i niepowtarzalny smak. Właśnie zrobiliście wakacyjną przekąskę bez użycia grilla i wrzątku w dosłownie krótką chwilę. Czy to nie jest wspaniałe?

Teraz możecie się tylko nią zajadać. Jest lepsza niż ta, którą kupicie na plaży w Mielnie, prawda?

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯