Zrób tak kukurydzę. Będzie smakowała lepiej niż na plaży w Mielnie

Nie masz grilla? To żaden problem, bo ta kukurydza go nie potrzebuje. Wystarczy tylko żeliwna patelnia, odrobina masła i trochę soli. Efekty smakowe od razu cię zaskoczą.

ObrazekKukurydza (Adobe)
Paulina Hermann

Kolba kukurydzy, chociaż nie jest popularną przekąską, to coś, po co warto sięgnąć. Słodkie ziarna polane masłem i posypane solą to jeden z najbardziej aromatycznych i satysfakcjonujących produktów. Kukurydza najbardziej smaczna jest podczas letniego sezonu. W sklepach dostępna jest przez cały rok.

Kukurydza lepsza niż na plaży w Mielnie

To warzywo bogate w skrobię (wielocukier) i świetnie smakuje ugrillowane podczas letniej fiesty. Możesz też przygotować je w domu. Gwarantujemy, że w tym smaku zakochasz się od pierwszego kęsa. Nawet nie  potrzebujesz do tego grilla. Wystarczy tylko dobra, żeliwna patelnia.

Kiedy już przygotujesz przekąskę, możesz ją po prostu zjeść. Jednakże gorąca kukurydza jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ziarna dodaj do makaronów lub sałatek. Możesz też zmieszać kukurydzę z greckim jogurtem lub majonezem, sokiem z limonki, tartym parmezanem oraz świeżą kolendrą. Nie jest ważne, do czego kukurydzę wykorzystasz. Najważniejsze to wiedzieć, jak ją idealnie przygotować. My mamy na to sposób, dzięki któremu też nadbałtyckich plaży mogą się schować.

Kukurydza (Pxhere)

Przepis na obłędną kolbę kukurydzy

To zaczynamy przygotowywanie naszej przekąski. Jak już wiecie, musicie zdobyć kukurydzę, sól oraz masło.

  1. Obierzcie łuski. To będzie nieco czasochłonne, ale warto to zrobić. Pozbądźcie się też wszystkich zanieczyszczeń i niepotrzebnych pasm.
  2. Połóżcie kolby na gorącej patelni żeliwnej (ten materiał skutecznie zatrzymuje ciepło). Podsmażajcie je przez kilka minut na średnim ogniu. Nie zapominajcie o tym, by je co jakiś czas przekręcać na drugą stronę.
  3. Posmarujcie kolbę masłem i dopraw solą. Ten krok sprawi, że kukurydza zyska wspaniały i niepowtarzalny smak. Właśnie zrobiliście wakacyjną przekąskę bez użycia grilla i wrzątku w dosłownie krótką chwilę. Czy to nie jest wspaniałe?

Teraz możecie się tylko nią zajadać. Jest lepsza niż ta, którą kupicie na plaży w Mielnie, prawda?

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć