Żurek bez zakwasu Tomasza Strzelczyka. Smakuje obłędnie, a gotuje się go w mig
03.04.2023 16:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jaki powinien być najlepszy żurek na Wielkanoc? Bez wątpienia taki, który został przygotowany na tradycyjnym zakwasie. Okazuje się jednak, że istnieje pewna alternatywna metoda, którą w ostatnim czasie podzielił się Tomasz Strzelczyk. Żurek bez zakwasu według jego receptury to prawdziwy hit!
Wielkanoc to czas, kiedy na stole królują naprawdę rozmaite dania. Jedną z pozycji obowiązkowych jest żurek. Co prawda, przygotowanie żurku w wielu przypadkach wygląda podobnie, to jednak są pewne przepisy, które pozwalają przygotować tę popularną zupę, w nieco innym wydaniu. Czy żurek bez zakwasu jest w ogóle możliwy? Okazuje się, że tak i pokazał to Tomasz Strzelczyk w jednym z ostatnich odcinków swojego programu na kanale YouTube.
Żurek bez zakwasu - świetna alternatywa dla tradycyjnego żurku
Wielkanocny żurek to zupa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy co prawda decydują się na barszcz biały. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czym się różni żurek od barszczu białego, to wiedz, że największa różnica tkwi w zakwasie. Tradycyjny żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim. To właśnie on nadaje zupie charakterystycznego smaku. Przepisy na Wielkanoc to wiele możliwości przygotowania żurku. Ale czy żurek bez zakwasu jest w ogóle możliwy?
Okazuje się, że tak. Co prawda, trudno jest sobie wyobrazić tę zupę bez jej podstawy, ale jest składnik, który może w pełni zastąpić zakwas żytni. I jest to zsiadłe mleko, które zmiksowane z mąką żytnią, chrzanem, przyprawami nadaje zupie wyjątkowego aromatu. Warto podkreślić, że smak tej zupy nie różni się od żurku przygotowanego w tradycyjny sposób. Jeśli szukasz alternatywnych przepisów na Wielkanoc, to ta receptura jest właśnie dla ciebie.
Jak zrobić żurek bez zakwasu?
To bardzo proste. Rozpocznij od ugotowania mięsa, następnie dodaj włoszczyznę i ziemniaki, a później zsiadłe mleko, które zastępuje zakwas żytni. Żurek bez zakwasu, w takim wydaniu, smakuje obłędnie. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się o tym sam!
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku ze skórką
- 1 l zsiadłego mleka
- 150 g wędzonych żeberek wieprzowych
- 4 ziemniaki
- włoszczyzna
- 2 surowe białe kiełbasy
- cebula
- surowa kość (żeberko)
- 5 łyżek śmietany 18 proc.
- czubata łyżka mąki żytniej
- 3 łyżki suszonego majeranku
- czubata łyżka chrzanu
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Włóż do garnka kość, białe kiełbasy, wędzony boczek i żeberka. Wlej wodę, aby przykryła mięso i gotuj na małym ogniu.
- Przekrój cebulę na pół i przesmaż na suchej patelni. Dodaj ją razem z włoszczyzną i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Wyjmij kiełbasy z garnka. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
- Przelej do miski kwaśne mleko i dodaj śmietanę. Wsyp mąkę żytnią, dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładko.
- Gdy ziemniaki staną się miękkie, to wyjmij z garnka mięso i włoszczyznę. Boczek, marchewkę i kiełbasę pokrój w kostkę.
- Wlej wąskim strumieniem zsiadłe mleko, cały czas mieszając wywar. Dodaj marchewkę, żeberka, kiełbasę i boczek. Gotuj na średnim ogniu.
- Dopraw majerankiem i zagotuj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Podaj z jajkiem na twardo i kromką pieczywa.
Jak podać żurek bez zakwasu na Wielkanoc?
Skoro żurek na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa, to pamiętaj, że najlepiej smakuje z dodatkiem jajka i ulubionego pieczywa. Aby miseczki z zupą prezentowały się wspaniale, to warto zadbać o detale. Można pokusić się o udekorowanie zupy świeżymi gałązkami majeranku lub posiekaną natką pietruszki. Jeśli zależy ci na tym, by wyglądał wspaniale, to żurek bez zakwasu możesz podać w chlebie. Pamiętaj, że żurek jest aromatyczny, prosty w przygotowaniu, składki proste, a czas przygotowania - szybki. Zachwyci każdego, kto lubi domowy żurek.
A co powiesz na naszą wersję żurku? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na żurek z puszystym jajkiem: